Pil, ampul ve uçan balonun hikayesi nedir?

deep Harbi Aktif Üye
Pil, ampul ve uçan balonun hikayesi nedir?

Pilin Tarihçesi

Günümüzden yaklaşık 2.000 yıl önce, eski Yunan bilgini Thales, bir kumaş parçasını fosil ağaç reçinesinden oluşmuş sarı bir kayaç türü olan kehribara sürterek, küçük elektrik kıvılcımları elde etmişti. Ama insanların bu gücü denetim altına alarak, düzenli bir elektrik akımı sağlayan pili üretmeyi başarmaları için aradan çok uzun bir zaman geçmesi gerekliydi. 1800'de Alessandro Volta (1745-1827), yaptığı ilk pile ilişkin ayrıntıları yayınladı. Volta pili belirli çözeltiler ile elektrotlar arasındaki kimyasal tepkimeden yararlanma yoluyla elektrik üretiyordu. John Frederick Daniell (1790-1845) gibi başka bilim adamları, elektrot yapımında farklı gereçler kullanarak Volta'nın tasarımını geliştirdiler. Günümüzün pilleri de aynı temel tasarıma dayanmakta, ama yapımlarında modern gereçler kullanılmaktadır.

Ampulün hikâyesi

Ampul ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Fakat ampullerin ömürleri çok kısa olmuştur. İngiliz Joseph Swam ve Amerikalı Thomas Alva Edison, şaşırtıcı bir şekilde aynı yıllarda daha uzun ömürlü ampulü bulmuşlardır. Daha sonra Edison, 1880 yılında daha uzun süre dayanabilen ampulü yaptı. Edison'un yaptığı bu ampul 40 saat boyunca dayanabiliyordu.Ama şu an günümüzdeki ampuller kimileri 8 kimileri 2 yıl daynabilir.Thomas Alva Edison'un ampulu icat etmesinden sonra aydınlatma teknolojisine çok büyük adım atılmıştır.

Uçan Balonun Hikayesi

balonun mucidi bir kişi değil, Joseph ve Etienne Mongolfiyer Kardeşler adını taşıyan iki kardeştir.

İlk balon da 1783 yılının 5 Haziran günü, Fransanın Annonay kasabasından havaya uçurulmuştu. Joseph Mongolfiyer kardeşinden 15 yaş daha büyüktü. Babaları,ilk balonun uçurulmasıyla insanlık tarihine geçen Annonay kasabasında bir kağıt fabrikasının sahibiydi. Sonradan mimar olan Etienne e karşılık, abisi Joseph okulunu bitirmeden babasının yanında çalışmaya başlamıştı. Bir süre mimarlık yapan Etienne de bu işi sürdürmedi. Babasının kağıt yapım yerinde çalışmaya başladı.

İki kardeşin en büyük merak ve ilgisi, havayla ilgili konulardı. Çok geçmeden, bu merak ve ilgilerinin doğrultusunda deneyler yapmaya koyuldular. Bulutlar gibi havada yol alan bir gemi,bir araç yapmak istiyorlardı. Joseph, iki metre çapındaki şemsiyelerle bazı denemeler yaptı. Büyük bir şemsiyenin alt tarafına bir sepet bağladı. Sepetin içine bir koyun koydu ve bunu kasaba civarındaki yüksek bir tepeden aşağı attı. Daha sonra aynı denemeyi kendi de gerçekleştirdi. Böylece, ilk paraşüt uygulanmış oluyordu.

Açık havada ateş üzerinde kurutulan bir gömleğin kabararak havalanması, Mongolfiyer kardeşlere ilk balonun yapımı için temel fikri verdi. Taftadan dört köşe bir torba diktirdiler. Torba alt tarafından ısıtılınca, havalandığını gördüler. Aslında, torbanın içine dolan dumanla uçtuğunu sanıyorlardı. Isınan havanın genleşerek dış havadan daha hafif hale gelmesi ve torbanın bu nedenle uçtuğu gerçeği onlara yabancıydı. Buna rağmen, deneylerini geliştirerek, 1783 yılının 5 Haziran günü ilk balonu uçurmak onuru onlara aittir.

Kasaba alanındaki denemeden 4 ay sonra, Rosier adında bir genç Mongolfiyer Kardeşlerin yaptığı balonla uçtu. İlk uçuşta balon iple yere bağlıydı. İkinci uçuşta serbest bırakıldı.

İlk büyük denemenin ardından 1 yıl geçince, Mongolfiyer Kardeşler La Gustave adını verdikleri dev bir balonla kendileri uçtular. Aynı yolculukta, kendilerinden başka beş yolcu daha vardı ve bunlardan biri kadındı.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
24B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
50B
Üst