Organik Kimya Nedir

Ömer
Yönetici
Organik Kimya Nedir

Organik kimya temel olarak karbon ve hidrojen elementi içeren bileşikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Organik kimyanın temeli 18. yüzyıl simyacıları tarafından atılmıştır. O tarihlerde simyacılar canlı kaynaklardan elde edilen maddeler ve minerallerden elde edilen maddeler arasında belirgin farklılıklar gördüler. Bitki ve hayvanlardan elde edilen bileşiklerin saflaştırılması ve muhafazası mineral kaynaklara kıyasla çok daha güçtü. 1770 yılında İsveçli kimyager organik ve inorganik maddeler arasındaki farkı ortaya koydu. Bu tarihten itibaren organik kimya "canlı organizmalardaki bileşiklerin kimyası" anlamına geldi. Ancak kimyacılar organik bileşiklerin inorganik bileşikler gibi deney yapılamayacağına inanıyorlardı. Bu yüzden organik kimyanın gelişimi daha ileriki yıllarda mümkün olmuştur.

Michel Chevreul, 1816 yılında hayvansal yağ ve alkalileri reaksiyona soktu. Ve günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız sabunu elde etti. Bu maddeler yağ asitleri olarak isimlendirildi. Böylece ilk kez bir organik madde dışarıdan bir itici güç olmadan diğer organik bileşiklere dönüştürülmüş oldu.

Karbon atomları 4 değerlidir; diğer atomlar ile dört bağ yapabilirler. Karbon atomları kuvvetli karbon-karbon ve karbon-hidrojen bağları oluştururlar.

Karbon atomu tüm elementler içinde aynı atomların kararlı uzun-zincirli bileşikler yapabilen tek elementtir. Sadece karbon ve hidrojen içeren ve "hidrokarbonlar" denilen on binlerce farklı bileşik vardır.

Bu yazı harbiforum.net için yazılmıştır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst