Ölü omurilik sinirleri canlandı!

pesimist sanal alem
Amerikalı araştırmacılar farelerde omurilik zedelenmesi ardından ihtiyari hareketleri kontrol eden sinirleri önemli ölçüde yeniden canlandırma konusunda başarı elde etti.

Farelerin omurilik sinirlerindeki hücreler yenilenebiliyor! Nature Neuroscience dergisinde yer alan habere göre, fareler üzerinde yapılan araştırmada, hücre büyümesini sağlayan enzimler verilerek omurilikteki sinirler canlandırıldı.

Bu teknik, görme yetisinin yeniden kazandırılabilmesi için göz sinirlerini onarmada yürütülen çalışmanın bir benzeri.

İngiliz uzmanlar, fareler üzerindeki deneylerden sonra sırada insanlara uygun bir tedavi yöntemi geliştirilmenin bulunduğunu belirtiyorlar.

İnsan vücudu, doğuşta yeni sinir hücreleri yaratabiliyor ama bu yaşla birlikte ortadan kalkıyor. Dolayısıyla, bir hastalık ya da kazadan sonra, 'axon' adıyla bilinen omurilik hücreleri yeniden canlandırılamıyor.

Bu son çalışmada, araştırmacılar genç memelilerde hücrelerin yeniden canlanmasını teşvik eden sinyal sistemini tekrar devreye sokma yolunu denedi. Bunun için farelerdeki 'PTEN' adlı ve normalde yeni sinir hücresi oluşumunu durduran gen, devre dışı bırakıldı.

Harvard Tıp Fakültesi ve California Üniversitesi'nde görevli araştırma ekibi, farelerin zedelenmiş omuriliklerinde, önemli düzeyde yeni sinir hücresi oluşumu saptadı. Şimdi, bu tekniğin omuriliğin yeniden faal hale getirilebilmesi için kullanılıp kullanılamayacağı inceleniyor.

TEDAVİ POTANSİYELİ
Çalışmayı yürüten Profesör Oswald Steward "Şimdiye kadar omurilikte böylesine sağlıklı bir sinir yenilenmesi imkansızdı." dedi.

Prof.Steward, "Omurilik zedelenmeleri ardından felç ve hareket kabiliyetinin yitirilmesi durumlarında, tedavi imkansız görülüyordu. Ama elde ettiğimiz bulgular, insanlarda omurilik zedelenmeleri ardından da, sinirlerin yeniden canlandırılması yolunda tedavi potansiyelini ortaya koymakta." şeklinde konuştu.

Cambridge Üniversitesi Klinik Nöroloji Bölümü başkanı Profesör James Fawcett de, bu alanda çok yoğun bir şekilde araştırma yapıldığını ve sonuçların heyecan verici olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Prof. Fawcett, "Bu yöntem genç farelerde sonuç veriyor ama daha yaşlı farelerde ne gibi sonuçlar alındığını, bekleyip görmemiz gerekiyor." dedi ve farelere uygulanan omurilik sinirlerini canlandırma yönteminin, henüz insanlarda uygulanmaya hazır olmadığını vurguladı.
 
Ömer
Yönetici
Kök hücre çalışmaları ülkemizde izne bağlı olarak Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi'nde Prof. Dr. Ayhan Attar tarafından yapılmakta.

İnşallah birşeyler yaparlar, Türkiye yüzbinlerce omurilik felçlisi ve milyonlarca omurilik felçli adayı var.

Biz haberlerde bir kaza ve terör olayında yaralıları duyunca, oh aman bari canları kurtulmuş diyoruz ama çoğu felçli kalıyor...

Teröre bir yılda kurban verdiklerimizin, iki üç katını trafikta kurban veriyoruz...

Omurilik insanın beyninden, gözünden, kulağından sonra en önemli organıdır bence.. Çünkü beyin ile vucud irtibatını sağlayan kablo vazifesi görmekte...

İnsanın boynu kökden kırılınca ölüyor, biraz alttan kırılınca, kırıldığı yerin altındaki bölgeyi kullanamıyor ve hissedemiyor.

Misal kürek kemiğin kırılsın ve omurilik zedelensin, göğüs seviyesinden aşağını hissedip kullanamıyorsun.

Hayatımız pamuk ipliklerine bağlı, inşallah bu hastalığında bir tedavisini bulurlar...
 
Son düzenleme:
keselioglu Yeni Üye
Türkiye'de çok ciddi çalışmalar var bu konuda çok da başarılı sonuç alıyorlar ama maalesef henüz test aşamasında hepsi gerçek tedavi için uzun yıllar test edilmesi gereken yöntemler olarak bekliyorlar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
Üst