Nükleer Enerji İstifade Makaleler

mahir Harbi Aktif Üye
Nükleer Enerjiden istifade etme ile ilgili yazı

Dünyada Nükleer santraller 1960’lar da yapılmaya başlanmış hızla artarak şu anda443 adete ulaşmıştır.Ayrıca inşâ halinde 28 adet, sipariş aşamasında ise 64 adet nükleer santral vardır. Projelendirme aşamasında ise 158 nükleer santral vardır. Batıda nükleer santrali olmayan ülke yok gibidir.Ancak doğudaki tüm İslam ve Türkî cumhuriyetlerde maalesef 1 adet santral mevcuttur. O da Pakistan’da dır.

Hidrolikten sonra en ucuz enerjidir. Rusya, Amerika, Kanada ve İngiltere de 4.2 milyar dolarlık doğalgazdan elde edilen enerjinin aynısı 200 milyon dolar tutarında Uranyumdan elde edilmektedir.

İşte Rusya kendi vatandaşına elektriği ucuz olan nükleer santralden vermekte, pahalı olan doğalgazı ise Türkiye’ye satıp yılda 4.2 milyar dolar almaktadır.Çünkü Türkiye yıllık bu miktar gazdan elektrik enerjisi elde etmektedir. Dış ticaret açığımızın 4.2 milyar doları buradan gelmektedir.Ayrıca bu bedel ile her yıl iki nükleer santral yapabilirsiniz!!

Kısaca nükleer teknolojinin tıp, endüstri, tarım ve hayvancılık uygulanmaktadır.

TIP ve SAĞLIK: Nükleer teknolojinin en çok geliştiği alandır. Hastalıkların teşhis ve tedavilerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle kanser tedavisinde “ışınlama” yapan cihazların tamamı nükleer teknoloji ürünü malzemeler ile çalışmaktadır.

Diğer bir uygulama ise radyoaktif maddelerin insan vücuduna, damardan veya ağızdan verilmesi sureti ile (çeşitli görüntüleme teknikleri ile) özellikle kanseri, tümörleri kolayca ve hastayı yormadan yakalamak mümkündür. Bu amaçla kullanılan radyoaktif malzemelerin insan sağlığına herhangi bir zararı da yoktur.

ENDÜSTRİ: Çok sayıda uygulama alanı vardır. Önem sırasına göre: Besinlerin ve tıbbı malzemelerin sterilizasyonun da, boru ve metallerdeki üretim çatlaklarını ve kaynak çatlaklarının tespitinde, tahribatsız testlerde, yoğunluk, kalınlık, kaplama kalınlığı ölçümünde, büyük silolarda seviye tespitinde, suyun ve malzemelerin yaş tayininde, ve sayamadığımız bir çok uygulamalarda kullanılmaktadır.

TARIM ve HAYVANCILIK: Tarım alanında bitkilerde üretim artışı sağlama amaçlı genetik çalışmalarda, ıslâh çalışmalarında toprak-bitki-besin-su ilişkilerinin hassas olarak incelenmesi, çeşitli haşere ve böceklerle mücadele, çiftlik hayvanlarının üreme performanslarının arttırılması, depolanmış tarım ürünlerinin ışınlanarak korunması ve benzeri birçok uygulamada kullanılır.

DİĞER KULLANIM ALANLARI
Nükleer enerji gücünü kullanan ikinci sıradaki kullanıcılar gemilerdir. Özellikle askeri gemi olan denizaltılar ve uçakgemilerinde, sivil amaçlı olarak da buzkıran gemilerinde kullanılmaktadır. Rusya son elli yılda 248 nükleer denizaltı imal etmiş olup halen 60 adedi görevdedir. Soğuk savaş döneminde dünyada üretilen 400 nükleer denizaltının 250 si daha sonra hurdaya ayrılmıştır. Halen ABD ve Rusya’nın elinde 100 civarında, Fransa ve İngiltere’nin elinde 40 civarlarında, Çin de ise 6 adet olmak üzere toplam 146 nükleer denizaltı kullanım halindedir. Amerika ve Rusya elinde eşit dağılmış toplam 22 nükleer uçak gemisi ile 9 ABD nükleer destroyerine karşılık 4 Rus nükleer destroyeri vardır. Ayrıca Rusya 8 nükleer buzkıran gemisine de sahiptir.

Bunun dışında nükleer santrallerde üretilen yoğun ısı; deniz suyunun tuzdan arındırılmasında, hidrojen elde edilmesinde, endüstriyel tesisler ve konutlarda ısınma amaçlı olarak ta kullanılmaktadır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst