Neron Kimdir?

Hasan Şeref İlhan Harbi Aktif Üye
Neron Roma imparatorlarından biridir. 54-68 yılları arasında hüküm sürmüş, tarihte zalim bir hükümdar olarak anılmıştır. Antium'da doğdu. Annesi küçük Agrippina İmparator Claudius'la evlenince, üvey baba çocuğu evlat edindi. Bunda Agrippina'nın payı büyük olmuştu, çünkü Claudius'un oğlu Britannicus'u günün birinde tahttan uzaklaştırıp kendi oğlunu tahta geçirmek istiyordu. 54 yılında Agrippina kocasını zehirleyip öldürttükten sonra Senato üyelerini de kandırdı, Neron'u imparator ilan ettirdi.

Neron, çok geçmeden üvey kardeşi Britannicus'u öldürttü. Kendi annesinin öldürülmesine sebep oldu. Karısı Octavia'dan boşandı, az bir zaman sonra onu da öldürttü. Birisi hakkında Neron'un kulağına birkaç söz fısıldandı mı o şahıs hemen öldürülüveriliyordu. Neron'un hocası Sennecca bile kendini öldürmek zorunda kaldı.

64 yılında Roma'da büyük bir yangın çıktı, günlerce sürdü, o muhteşem Roma şehri bir yıkıntı haline geldi. Bazı tarihçilere göre Roma'nın yakılmasını Neron istemiş, şehir ateşler içinde yanarken o, sarayında, pencerenin önünde durup lir çalmıştır. Bir başka rivayete göre de Roma yanarken Neron'un çaldığı lir değil kemandır. Neron, yanan Roma'nın yerine daha muhteşem bir şehir kurmayı düşünmüştü. Kendine de yeni bir saray yaptırttı. Altın Ev adını verdiği bu sarayda, dillere destan olan muhteşem eğlenceler düzenliyordu.

68 yılında Neron'un İspanya'daki birlikleri ona karşı ayaklandılar, komutanları Galba'nın imparator ilan edilmesini istediler. Bu ayaklanma kısa zamanda Romaya'da yayıldı. Senato, Neron'u vatan haini ilan etti. Neron canını kurtarabilmek için Roma'dan kaçtıysa da, yarı yolda yakalandı, kendini öldürmek zorunda kaldı. Millet, Neron'dan okadar nefret etmişti ki Neron'un adını taşıyan bütün eserler ortadan kaldırıldı, adı sütunlardan kazındı, sarayı yerle bir edildi, heykellleri kırıldı. Daha sonraki nesiller de Neron'u tarihin en zalim hükümdarlarından biri olarak tanıdılar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
2
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
19B
LAL
Üst