Nejat Uygur Kimdir

prenses MoNo MeLeği ♥
Dile kolay 60 yıllık bir sanat hayatını eşiyle ve çocuklarıyla birlikte yaşamış, gülmeyi seven aynı zamanda insanları da güldürmeyi kendine paye edinen büyük usta Nejat Uygur'un hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler.

Nejat Uygur’un Hayatı
Nejat Uygur
10 Ağustos 1927 tarihinde Kilis’te dünyaya gözlerini açtı. Babası subaydı, annesi ise öğretmendi. Kendisi hariç iki kardeşi daha vardı. Nejat Uygur ortanca çocuktu. Babasının ve annesinin devlet görevleri nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde okudu. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe gibi şehirlerde okudu. Ayrıca okuduğu okulların tiyatro müsamerelerinde ufaktan tiyatroya giriş yapmış oluyordu. Tayinlerden dolayı Türkiye seyahati de devam ediyordu. Ortaokulu Sarıyer, Çanakkale ve Manisa’da okuyarak tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel bölümüne girip okumaya başlasa da buradan mezun olamadı. Onun hayali tiyatro oyuncusu olmaktı.

1943’lü yıllarda spora yöneldi. Bir dönem boks sporuna gönül verdi. Aynı zamanda atletizm ve su topu branşlarında da faaliyetlerde bulunuyordu. Bunun yanı sıra iyi de bir at binicisi olan Nejat Uygur’un bu alanda birinciliği de bulunmaktadır. Gençlik dönemlerinde Amerika’ya gitme hayalleri ile yanıp tutuşan Uygur, bu hayalinin uğrunda gemicilik bile yapmıştır. (1) Geleneksel Türk Tiyatrosu ve orta oyunu üstadı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedildi.

1949’da kurduğu Nejat Uygur Tiyatrosu ile profesyonel tiyatro oyunculuğu yapmaya başladı. Nejat Uygur bir söyleşisinde, asıl hayal ettiği mesleğin tiyatro oyunculuğu değil, pilot olmak olduğunu söylemiştir. (2)

Tiyatroyu kurduktan bir yıl sonra 1950 yılında Necla Uygur ile dünya evine gidi. Bu evlilikten sırasıyla; Ahmet, Süheyl, Süha, Kemal ve Behzat isminde 5 oğlu dünyaya geldi. Oğullarından Süha ve Süheyl ikizdir. Behzat ve Süheyl Uygur kardeşler de babaları gibi tiyatroya gönül vermişlerdir. Oğullarının da tiyatro mesleğini tercih etmesini Nejat Uygur “Armut ağacının dibine düştüler” gibi hicivli bir cümleyle karşılık vermiştir.

60 yıldan fazla bir süre tiyatro sahnelerinden inmedi. Tiyatro alanında 50’den fazla ödüle sahipti. 35 yıl Türkiye’nin dört bir yanına gidip turneler düzenledi. 2 defa Amerika, 4 defada Avrupa turnelerine çıktı.

10 Eylül 2007’nin sabah saatlerinde beyninin sol tarafındaki damarların tıkanması neticesinde felç geçirerek hastaneye kaldırıldı. Uzun süren tedavi süreçlerine rağmen eski haline dönemedi ve 18 Kasım 2013 tarihinde solunum yetmezliğinden ötürü hayata gözlerini yumdu.

Ödülleri

2007 - Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması "Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü"
2006 - Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü "En İyi Tiyatrocu"
1999 - 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri "Belkıs Dilligil Onur Ödülü

Oynadığı önemli tiyatro oyunları

Alo Orası Tımarhane mi?
Aman Özal Duymasın
Benim Annem Evden Neden Kaçtı
Cibali Karakolu
Hanedan
Hastane mi? Kestane mi?
Kaynanatör
Miğferine Çiçek Eken Asker
Minti Minti
Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı?
Son Umudum Milli Piyango
Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi
Şeytandan 29 Gün Evvel Doğan Çocuk (Minti Minti 2)
Zamsalak

Fimleri

2007 - Beyaz Melek
2004 - Vizontele Tuuba
1974 - Cafer'in Nargilesi
1971 - Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar
1970 - Cafer Bey
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Üst