Neden göz kırparız

Ömer
Yönetici
Neden göz kırparız

Japonya 'daki Osaka Üniversitesi'nden Tamami Nakano ve ekibi, göz kırpmanın beyne etkisini araştırdı.

Daha önce, komedi dizisi, ''Mr. Bean''i izleyenlerin gözlerini, ana karakterin görünmediği sahnelerde yani dikkatin dağılabileceği zamanlarda kırptığını gösteren bir araştırmaya imza atan ekip, bu kez deneyi beyinde göz kırptıktan hemen sonra neler olduğunu görmek için tekrarladı.
goz-kirpmak.jpg

Araştırma cılar, diziyi izleyen katılımcıların beynini MR ile görüntüledi.

Göz kırptıktan hemen sonra katılımcıların beyin işlevinde değişiklik meydana geldiğini belirten bilim adamları, bunu beynin anlık olarak ''yeniden başlatılmasına (resetleme)'' benzetti.

Eş zamanlı olaylara dikkatin en fazla 3 ya da 4 dakika verilebildiğini vurgulayan Nakano ve ekibi, ayrıca göz kırpılırken beynin, dikkatten sorumlu sinir hücrelerini mikrosaniye kadar etkisiz hale getirdiği sonucuna varıldı.

Araştırmacılar bu sonuçların göz kırpmanın, çok kısa süre, bilgi akışını daha iyi kontrol etmek ve bir sonraki bilgiye daha iyi hazırlanmak için beyne gönderilen bir sinyal olduğu sonucuna vardı.

Araştırma, ''Proceedings of National Academy of Sciences'' dergisinde yayımlandı.
 
Ömer
Yönetici
Niçin göz kırparız?

Gözlerimizi temizlemek ve göz üzerini nemlendirmek için gözlerimizi kırpıyoruz. Göz küremizin dışa bakan bölümü, gün boyunca sürekli olarak etraftaki toz partiküllerine maruz kalıyor. Göz kapaklarımız her kapandığında, gözyaşı bezlerimizden salgılanan tuzlu salgı, gözümüzü bir anlamda dezenfekte ediyor. Normal olarak, 4-6 saniyede bir gözlerimizi kırparak, bu olağan temizliği gerçekleştiriyoruz. Ancak gözlerimizde hassasiyete neden olan herhangi bir koşul söz konusuysa, örneğin dumanlı bir ortamdaysak veya gözümüze bir şey kaçmışsa, gözün kendini bir an önce temizleyebilmesi için, daha sık göz kırpabiliyoruz. Göz kırpmamız sayesinde, gözlerimizin kurumasını da önlemiş oluyoruz.

Göz kırpmanın bir diğer nedeni ise, gözlerin yabancı maddelerden korunması. Göz kapaklarımız ve hatta kirpiklerimiz, refleks olarak kapatıldığında, tozların veya daha büyük parçacıkların gözümüze girmesi önlenmiş oluyor.
 
Ömer
Yönetici
Gözlerimiz temizlenmek ve nemli kalabilmek için kapanıp açılır. Gözün dışa bakan kısmı gün boyunca sürekli rüzgar, toz, sıcak hava, soğuk hava, duman gibi etkenlere maruz kalır. Bu kapanıp açılma sayesinde göz temizliği yapılmış oluyor ve gözlerimizin kurumasını önlemiş oluyoruz. Göz kapaklarımız refleks olarak kapandığın da, tozların ve tozdan daha büyük parçacıkların gözümüze girmesi de engelleniyor.

Sürekli kitap okuma, bir noktaya odaklanma veya havada ki nemin çoğalması gibi durumlarda göz kırpma azalır, sıcaklığın çok artması ve ışığın bir anda çoğalmasında ise göz kırpmamız fazlalaşır. Ayrıca dumanlı ve gözün yanmasına neden olacak bir ortamda isek veya gözümüze bir şey kaçmışsa göz kendini temizlemek için daha çok kapanıp açılmaya başlamaktadır. Kitap okurken, bilgisayara veya televizyona bakarken farketmeden çok odaklandığımız için ister istemez daha az göz kırparız yani birnevi kırpmayı geciktiririz, gözler bu nedenle kurur ve yanar.

Göz kapaklarımız açılıp kapanarak göz yaşının yayılmasını ve gözlerimizin nemli kalmasını sağlamaktadır. Gözlerimizi kırpmadan açık tutarsak gözlerimiz kurumaya başlar, bunun için çok fazla televizyon seyretmemeliyiz ve bilgisayara çok fazla bakmamamızda yarar vardır.
 
Üst