Marmara Bölgesinde bulunan tarihi eserler

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 12.248
LAL
Moderatör
Marmara Bölgesinde bulunan tarihi eserler, Marmara Bölgesinin tarihi eserleri, Marmara Bölgesindeki tarihi eserler nelerdir

Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının başkenti olan ve "İmparatorluklar Başkenti" olarak bilinen İstanbul, M.Ö. 658 yıllarında Megaralılar tarafından kurulmuş ve kumandanları Byzas'ın adı nedeniyle "Byzantium" adını almıştır.

Rumeli Hisarı
Topkapı Sarayı
Yerebatan Sarayı

15. yüzyılda yapılmış olan Kapalıçarşı, turistlerin İstanbul'daki başlıca uğrak yerlerinden biridir ve burada her türlü hediyelik eşyanın yanı sıra geleneksel Türk el sanatlarının değişik örneklerinin de satışa sunulduğu 4.000'e yakın dükkân yer almaktadır. Çarşıda mücevherler, antikalar, halılar, gümüş ve bakır hatıra eşyalar, deri ve süet giysiler, tahta ve sedef oymalar satılmaktadır.

Ayrıca 17. yüzyılda Hatice Sultan tarafından yaptırılan Mısır Çarşısı'nda her türlü baharat çeşidini bulmak mümkündür.


Marmara Denizi ile Haliç arasında uzanan kara sularının iç kesimindeki tarihi yarımada, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının izlerini taşıyan sanat eserleri ile dolu açık hava müzesi gibidir. Sayıları 500'ün üzerinde olan camiler kentin tepelerini süsler. Sultan I. Ahmet tarafından 17. yüzyılda yaptırılan Sultanahmet Camii, altı minaresiyle İstanbul'un görkemli bir simgesidir. İstanbul'un diğer en güzel ve en görkemli eserlerinden olan Süleymaniye Camii ise 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Mimari güzelliğin doruk noktasına ulaştığı bu görkemli cami bir taç gibi Haliç tepelerine oturtulmuştur. 16. yüzyıldan kalma Mihrimah Sultan Camii, 161 vitraylı penceresiyle İstanbul'un en aydınlık camisidir.

Osmanlı sultanlarının 400 yıl süresince siyasi merkezi olan Topkapı Sarayı; İstanbul Boğazı, Marmara ve Haliç'e hakim bir tepe üzerinde bulunur. Bugün müze olarak ziyaret edilebilen sarayda dünyaca ünlü Çin porselenleri, altın işlemeli ve değerli taşlarla süslü tahtlar, sultan kostümleri, mücevherler, el yazması kitaplar ve kutsal emanetler farklı dinlere ve kültürlere mensup dünyadaki tüm insanların ilgisini çekmektedir.

İstanbul'un bir diğer görkemli sarayı ise Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan, 56 sütunla çevrili ve 4.5 ton ağırlığındaki avize ile aydınlatılan Dolmabahçe Sarayı'dır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938'de bu sarayda vefat etmiştir.

İmparator Konstantin tarafından 4. yüzyılda bazilika olarak inşa ettirilen Ayasofya Müzesi, Bizans devrinin kentteki en görkemli eseridir. Daha sonra bir yangınla tahrip olmuşsa da 6. yüzyılda İmparator Jüstinyen tarafından yeniden yaptırılmıştır. Yüksekliği 55, genişliği 31 m. olan kubbesi ile Roma - St. Peter, Londra - St. Paul ve Milano - Duomo katedrallerinin kubbelerinden sonra dördüncü sırada yer alır ve bunların en eski olanıdır. Kariye Müzesi ise özellikle mozaik ve freskleri ile Bizans sanatının güzelliklerini gözler önüne serer. 14. yüzyılda yapılan bu freskler Avrupa Rönesansı'nı etkileyerek ona yön vermiştir. 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılan ve içinde 336 sütun bulunan Yerebatan Sarayı da görülmeye değerdir. İstanbul'da bunların dışında daha çok sayıda müze ve anıt bulunmaktadır. Bunlar arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Atatürk Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Mozaik Müzesi, Sanayi Müzesi, Deniz Müzesi ve Yahudi Müzesi; Kız Kulesi, Galata Kulesi; Rumeli ve Anadolu Hisarları ve İstanbul Surları sayılabilir.

Selimiye Camii - EDİRNE

Anibal'in Mezarı. Bir endüstri kenti olan Kocaeli, karayolu ile İstanbul'a bağlıdır. Çevresi meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır. Roma döneminde "Nicomedeia" olarak bilinen kent merkezi ve çevresinde, Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser bulunur. Kent yakınlarındaki Hereke, halı dokumacılığı ile ünlüdür. Marmara Denizi'nin kuzey kıyılarındaki Gebze'nin ise zengin bir tarihi vardır ve ünlü Kartacalı kumandan Anibal'in mezarı buradadır.

Athena Tapınağı, Behramkale - ÇANAKKALE
Truva Atı - ÇANAKKALE

Marmara Denizi'nin güneyinde Çanakkale, Balıkesir ve Bilecik illeri yer alır. Çanakkale, önemli bir deniz geçidi olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerinde, doğu sahilinde kurulmuştur. 15. yüzyıldan kalma Çimenlik ve Kilitbahir kaleleri boğaza ayrı bir güzellik katar. Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde şehit düşen 500.000 askerin anısına Milli Park'ın güney ucunda 42 m. yüksekliğinde "Çanakkale Şehitleri Anıtı" yaptırılmıştır. Çevrede İngiliz ve Fransızlar'a ait anıtlar da bulunur. Anzak askerlerinin çıkarma yaptığı Arıburnu sahillerindeki Anzak koyunda, üzerinde Atatürk'ün Çanakkale savaşları ile ilgili hitabesinin de yazılı olduğu Anzak Anıtı, evrensel hümanizmin ölümsüz belgelerinden biridir.

Çanakkale'nin kuzeybatısında, kuzeyden güneye doğru tarihi kentler uzanır. Anadolulu Homer'in İlyada Destanı'nda adları geçen Kral Priamos, Hektor, Paris ve Güzel Helena'nın yaşadığı tahta atıyla ünlü tarihi Truva kenti, Çanakkale'nin 30 km. güneybatısındadır. Truva'nın daha güneyinde sırasıyla Neandria, Aleksandria, Troas, Chryse ve Assos yer alır. Behramkale, yani tarihi ismiyle Assos, entelektüellerin tatil merkezi olarak da bilinir. Denizden 248 m. yükseklikteki Assos akropolünde yer alan Athena Mabedi, M.Ö. 6. yüzyılda yapılmıştır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
29B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Üst