Linux de Açılış Kaydını Yedeklemek ve Geri Yüklemek

ivan Üye
MBR:Master Boot Record - açılış kaydı, bir sabit diskin veya diketin üzerinde ilk setörde yer alır. Bilgisayar açıldığına sistem tarafından bu sektörde bulunan veri okunur ve üzerindeki bilgi açılış yöneticisi tarafından okunur.
Bu bölüm üzerinde yer alan bilgi herhangi bir nedenle kaybolabilir veya zarar görebilir. Bu durumda ise açılış yöneticis tarafından okunamayan veri nedeni ile işletim sisteminizi açamazsınız. Önceki makalelerde açılış kaydını yeniden yüklemeyi ele almıştık. Bu makale de ise açılış kaydını yedeklemeyi ve gerektiğinde geri almayı ele alıyoruz.

Konsol komutları

Açılış kaydını yedeklemek için ikinci bir disk,CD-R, NFS, disket veya kök dizininde yer alan bir dizini kullanabilirsiniz. Aşağıda yer alan komutta yedeklenecek_dizin sizin belirttğiniz ve yukarıda sözünü ettiğimiz dizinler veya araçlardan birisidir.

Konsol oturumu açarak aşağıdaki komutu verdiğinizde sizin belirttiğiniz bir dizine açılış kaydını yedeklemiş olursunuz.

dd if=/dev/hda of=/yedeklececek_dizin bs=512 count=1

benzer olarak açılış kaydımızı geri yüklemek istersek komutu tersten vermek yeterlidir.

dd if=/yedeklenecek_dizin of=/dev/hda bs=512 count=1

Birincil disk olarak bir IDE sabit disk (hda) kullandım. Eğer bir SCSI veya SATA disk kullanıyorsanız bu durumda hda yerine sda kullanmanız uygun olur.

Burada dikkat edilmesi gereken yedeklenen açılış kaydını geri yüklediğinizde başka bir açılış kaydını yüklemiş olma olasılığınızdır. Eğer sistemde donanım terfisi yaptıysanız, bu durumda yeni açılış kaydınızı yedeklemeniz gereklidir. Eğer eski kaydınızı yüklerseniz sistem açılmayacaktır.

Açılış kayıtlarınızı-MBR yedekliyorsanız bu durumda yedekleme yaptığınız dizinde, yedeklerinizi tarih-makina-sistem biçiminde bir etiketleme yapınız.

örneğin:

17 Aralık 2004 tarihinde PC1 isimli Windows/GNU/Linux çift işletim sistemine sahip bir sistemin açılış kayıdını yedeklediyseniz şu biçimde bir etiket kullanılması uygun olur:

17122004PC1WinLin

Bu şekilde yapılan yedeklemeler ile birden fazla yedeği elinizin altında karışmadan yer almasını sağlamış olursunuz.

saygılarımla
 

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst