Konya Mağaraları

Hasan Şeref İlhan Harbi Aktif Üye
Konya - Mağaraları

Balatini Magarasi : Magara, Beysehir Ilçesine bagli Çamlik Beldesi ile Derebucak Ilçesi sinirlarinda yer almaktadir. Toplam uzunlugu 1830 m. olan magaranin düden ve kaynak konumunda iki girisi vardir. Balatini magarasi üst üste bulunan iki farkli seviyeden olusmustur. Üst kati olusturan fosil kolun zemini tamamen magara kili ile kaplidir. Alt kat olan su tasiyan asil galeri de ise suyun az oldugu dönemlerde su içinden yürünerek ilerlenebilmektedir. Sadece biri 5 m.'den daha derin olan 3 adet Cadikazani geçis teknigi ya da bot kullanilarak geçilebilir. Travertenleri, Heykel Odasi, ve Dev Cadi kazanlari magaranin görülmeye deger güzellikleridir.

Körükini Magarasi : Beysehir ilçesine bagli, Çamlik Beldesinin 500 m. Güneybatisinda dır.Toplam uzunlugu 1250 m. olan Körükini Magarasinin içinden Uzunsu Deresi geçmektedir. Magaradan çikan su degirmen vadisine daha sonra da Degirmenini Magarasina girmektedir. Tamamiyle aktif olan magarada bot kullanimi hatta büyük kaya bloklari arasindan selaler yapan suyu geçmek ayrica bir deneyim gerektirmektedir. Magaraya giris için yaz ve sonbahar aylari en uygun zamanlaridir. Bahar aylari asiri su, sifonlar, selaler nedeniyle tehlikeli olabilir.

Suluin (Degirmenini) Magarasi : Beysehir Ilçesine bagli Çamlik Beldesinin 500 m. Güneybatisinda dır.Körükini Magarasindan çikan Uzunsu Deresi, 100 m. Uzunluktaki Degirmen Vadisi boyunca kayaliklar arasindan akarak Degirmenini Magarasina girmektedir. Buradan su dev kaya bloklari arasindan selaler yaparak ilerlerken, magara çok genis ve yüksek bir galeri halinde devam eder ve 150 m. sonunda büyük göle ulasir.

Sakaltutan Magarasi : Seydisehir Ilçesi yakinlarindadir. Magaraya Seydisehir, Süleymaniye Köyü- Mortas yolu ile ulasilir. Dikey bir magara olan Sakaltutan Magarasinin toplam derinligi 303 m. dir.

Susuz Magarasi : Magara, Seydisehir Ilçesine bagli Susuz Köyünde yer almaktadir. Aktif olan magara, biri yatay digeri ise 60 m.'lik dikey bir inis olan iki girise sahiptir. Magaranin toplam uzunlugu yaklasik 2000 m.'dir. Magara boyunca yeralti nehrinin akisi gözlenmektedir. Özellikle ilkbahar aylarinda magaraya girilmesi tehlikeli olabilir.

Tinaztepe Magarasi : Magaraya Konya-Seydisehir-Manavgat yolunda Seydisehir'den 35 km. mesafede bulunmaktadir. Toplam uzunlugu 1650 m. Derinligi 65 m. olan magara Tinaztepe'nin güneybati yamacinda yer almaktadir. Fosil ve aktif olmak üzere iki bölümden olusmaktadir. Fosil bölümüne bahar aylarinda girilecek olursa, sayisi 5'i bulan göllerin botla geçilmesi gerekecektir. Sonbahar aylarinda sularin azalmasi sonucu ayni galeri yürünerek geçilebilir. Besinci gölden sonra magarada 30 m. 'lik bir inisle Büyük Salon'a gelinmektedir. Bu salon gölle son bulmaktadir.

Pinarbasi Magarasi : Beysehir gölü güneyinde bulunan Kizilova Polyesinin güneybati yamacinda yeralir. Pinarbasi, Kretase kireçtaslarindaki belirgin bir fay üzerinde gelismis yatay bir magaradir. Içinden büyük bir karstik kaynak çikan magarada geçmesi zor sifon ve göller yer alir. Bu nedenle arastirmasi zor bir magaradir. Ayrica damlatas birikimi yönünden son derece zengindir.

Büyük Düden Magarasi : Magara Derebucak Ilçesindedir., Kembos Ovasi bati kiyisinda yer almaktadir. Genisligi 1 km. uzunlugu 15 km. olan Kembos Ovasi, bahar aylarinda eriyen kar sulari ve özellikle Uzunsu Deresi ile gelip toplanan sulari bir baska düden olan Feyzullah Düdeni ile birlikte drene etmektedir. Bu düdenlerden batan su Atinbesik Düden suyu Magarasindan geçerek Manavgat çayina karismaktadir. Magaranin turistik bir önemi olmamakla birlikte, speolojik açidan önem tasimaktadir. 714 m. uzunlugundaki düden de çok sayida göller, dev cadi kazanlari ve sifonlar bulunmaktadir.

Feyzullah Düdeni : Düden, Konya Ilinin, Derebucak Ilçesine yaklasik 25 km. uzakliktadir. Aktif bir düden özelliginde olup ilkbaharda, Kembos Polyesinin sularini drene eder.

Yerköprü Magarasi : Konya Ili, Hadim Ilçesi sinirinin yakinlarinda, Göksu Vadisinde bulunmaktadir. Magaraya Konya- Karaman yoluyla, Kayaagzi-Habiller Köyleri üzerinden 116 km.'lik bir yolculukla ulasilmaktadir. Ayrica magaranin bulundugu Göksu Vadisine Mersin-Silifke üzerinden de ulasilabilmektedir.Magara tamamen bir traverten tüfün içinde yer almaktadir. Türkiye'nin dogasi en güzel magaralarindan birisidir. Göksu Nehrinin, bu traverten tüfünün altinda olusturdugu magara 500 m. kadar uzunluktadir. Suyun battigi yerde magara sifolanmaktadir. Magaranin çikis agzinda, Göksu Nehrinin, disaridan akan bir bölümü magaradan çikar. Diger bölümüne bir selale ile birlesirken bir doga harikasi olusturmakta ve derin, mavi göller olusturarak Göksu Nehri devam etmektedir.
__________________
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Üst