Kızamıkçık

HENA Üye
Hastalığın nedeni havadaki damlacık çekirdekleri ya da yakın temasla bulaşan bir virüstür. Hasta döküntünün başlamasından bir hafta öncesinden, solmasından bir hafta sonrasına kadar kızamıkçık bulaştırabilir. Doğumsal enfeksiyonlu bebekler doğumdan sonra aylarca kızamıkçık bulaştırabilirler. Kızamıkçık Kızamık kadar bulaşıcı değildir. Pek çok kişi çocukluk döneminde bu hastalığı geçirmez. Bu nedenle genç erişkin kadınların %10-15’i duyarlıdır. İlkbahar boyunca düzensiz aralıklarla salgınlar ortaya çıkar; 6-9 yılda bir majör salgınlar oluşur. Doğal olarak geçirilen kızamıkçık bağışıklığı yaşam boyu sürer.
Belirtileri :
Pek çok vakada yanlış tanı konur ya da hafif olduğu için fark edilmez. 14-21 günlük kuluçka süresinden sonra, çocuklarda kırgınlık ve lenf bezlerinde şişme (bezeler oluşması) görülen 1-5 günlük bir dönem görülürse de bu ergenlede ve yetişkinlerde minimal olabilir veya hiç olmayabilir. Ense, kulak arkası veya ense arkası bezlerdeki tipik ağrılı şişmenin yanı sıra tipik döküntü tanıyı düşündürür. Boğaz bölgesinde kızarıklık oluşsa da bu ağrılı değildir.
Döküntü kızamıktakine benzer, ancak daha az yaygındır. Yüz ve boyunda başlar ve hızla gövde , kol ve bacaklara yayılır. Döküntünün başlangıcında özellikle yüzde olmak üzere kızılı taklit eden bir kızarıklık meydana gelir. Damakta daha sonra yaygın bir kızarıklığa dönüşen hafif ve birbirinden ayrı pembe lekelerden oluşan döküntü vardır. 3 gün kadar sürer. İkinci günde genellikle kızarıklıkla birlikte kızıldaki bebekleri andırır. Döküntü solarken deride kalan hafif renk değişikliği bir gün içinde kaybolabilir.
Çocuklarda kırgınlık ve bazen adele, eklem ağrıları gibi durumlar olsa da hafif geçer.
Diğer Döküntülü Hastalıklarla Ayrıldığı Noktalar :
Kızamıkçık, kızamıktan döküntünün daha hafif olması, nezle, fotofobi (ışıktan rahatsız olmak) ve öksürük olmamasıyla ayırt edilir. Kızamıklı hasta daha ağır durumdadır ve hastalık daha uzun sürer.
Kızıl’da boğaz ağrısı ve boğazda kızarıklık vardır ve lökosit sayısı yükselmiştir. Lökosit sayısı Kızamıkçıkta normaldir.
Enfeksiyoz Mononükleoz da kızamıkçığı andıran lenf bezlerinde şişme ve deri döküntülerine yol açabilirsede boğaz anjini genellikle daha belirgin ve kırgınlık daha fazladır ve kızamıkçıktan daha uzun sürer.
Tedavisi :
Kızamıkçıkta pek az tedavi gerekir veya hiç gerekmez.
Doğumsal Kızamıkçık :
Gebelik sırasında anneden geçen ve fötüsün ölümüne ya da doğumsal anomolilere yol açabilen bir virüs infeksiyonudur. Kızamıkçığın üst solunum yollarını istila ettiği, ardından virüsün kanda yayılması ile plasenta gibi farklı bölgelere yayıldığı düşünülmektedir. Fötüste gelişim anormallikleri özellikle ilk 16 hafta içinde en yüksektir.
Gebe kadınlarda kızamıkçık hiçbir semptom vermeyebilir veya üst solunum yolu semptomları, ateş, lenf bezlerinde şişme ve döküntülerle ortaya çıkabilir. Bu hastalığın ardından eklem ağrıları görülebilir.
Bebek üzerindeki etkiler, bebeğin anne karnında ölümünden, bir çok anomalilere ve işitme kaybına kadar değişir. Yenidoğan bebekte hiçbir belirti olmayabilir. En sık rastlanan anormalliklerden bazıları anne rahminde gelişme geriliği, meningoensafalit, kataraktlar, retinopati, işitme kaybı, bazı kalp sorunları, mental geriliktir.
Doğumsal kızamıkçık ( örn. Sağırlık, kararakt, mikrosefali ve mental gerilik ile) olan çocuklarda ergenlik döneminde ilerleyici spastisite, mental gerileme ve havaleler meydana gelebilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
6
Görüntülenme
20B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst