Kirpi Nasıl Bir Hayvandır?

Ömer
Yönetici
Latincesi erinaceus concolor olan ve erinaceidae familyasından olan kirpi nasıl bir hayvandır? Yaygın kirpiler geceleri ortaya çıkan ve böceklerle beslenen memelilerdir.

Kirpilerin özellikleri
Boyları takriben 30 santimetre civarındadır. Ağırlıkları ise yaşlarına, cinsiyetlerine doğal yaşam ortamlarına göre 500 ila 1200 gram arasında değişiklik göstermektedir. Sırt kısmında uzunluğu 2 ila 3 santimetre uzunluğunda kırçıl dikenler bulunur. Bu dikenlerin çapı 2 milimetreye kadar çıkabilmektedir. Sağlıklı bir kirpinin sırtında altı bin kadar diken bulunmaktadır. Kendini tehlikede hissettiğinde vücudunu tostoparlak bir şekle getirir ve böylece adeta bir diken topuzuna dönüşür ve böyle kendini savunur. Bazı kirpi türleri tehlike anında sırtındaki dikenleri kendini tehdit eden canlılara fırlatabilmektedir. Kirpilerin koku alma ve işitme duyuları çok güçlüdür. Gözleri ve kulakları küçüktür. Sadece Malaya türü kirpilerin sırtında dikenleri yoktur. Dişi kirpiler erkeklerden daha kuvvetlidir.

Kirpiler nerelerde yaşar
kirpi
Kirpiler genellikle çalılıkların bulunduğu ormanlarda yaşarlar. Ancak şehrin içindeki park ve bahçelerde de yaşayabilirler. Nemli ve rakımı yüksek olmayan ortamları seven kirpiler toprak altına açtıkları tünellerde barınırlar.

Dünyada nerelerde görülür

Kirpiler Asya ve Avrupa’ya yayılmıştır. Farklı türlerine dünyanın her yerinde rastlanmaktadır. Türkiye’de de yaygın olarak her bölgede rastlanmaktadır. Geceleri avlanmak için yuvalarından çıkarlar, gündüzleri ise uyurlar. Hava sıcaklı 4-5° C’nin altına düştüğünde kış uykusuna yatarlar.Aşırı sıcak çöl ikliminde yaşayan kirpiler ise tam tersine yaz uykusuna yatarlar. Hamile olduklarında 5-6 hafta içinde yavrularlar ve bir batımda 3 ila 8 arasında yavru doğurabilirler. Yavruların dikenleri doğumdan saatler sonra hemen çıkmaya başlar. Yaşam süreleri ise ortalama 18 yıldır. Hızlı koşabilen kirpiler ayrıca yüzme ve tırmanma gibi çoğu hayvanın yapamadığı şeyleri de yapabilir.

Kirpiler nelerle beslenir, Kirpi ne yer

Genellikle böceklerle beslenirler. Bunun yanında kurbağa, solucan, sümüklüböcekle de beslenirler. Nadiren fare ve yılan yavruları ile de beslenebilirler. Bağışıklık sistemleri çok güçlüdür insanların dayanabildiği tetanus zehrinin yedi bin katına dayanıklıdırlar. Bu özellikleri sayesinde yılanları ve zehirli böcekleri rahatlıkla mideye indirebilirler. Yine de bünyeleri engerek zehri gibi bazı zehirlere karşı gelememektedir. Mecbur kaldıklarında bitkilerle de beslenebilirler.

Kirpi evcil bir hayvan olmadığı için beslenmesi çok risklidir. Yavru olmayan kirpiler kedi mamalarını seveler. İnek sütünü de içseler de sütte bulunan laktozu sindiremedikleri için inek sütü kirpileri öldürür. Korumaya muhtaç yavru kirpileri beslemek için mutlaka uzman bir veterinere başvurulmalıdır. Dişleri olan yavrulara kuru kedi köpek maması verilebilir.

Kirpi avlamak Türkiye’de yasaktır ve “NT” kategorisinde kırmızı listede bulunmaktadır. Anadolu’da bazı bölgelerdeki inanışa göre kirpi etinin cinsel gücü artırdığı ve altına kaçıran çocukların işemesini kestiği iddia edilmektedir.Egzama ve fil hastalığına iyi geldiği araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.

Kirpi eti yemek caiz mi?

Kirpi eti Şafii ve Malikilerde helal kabul edilse de Hanefi ve Hanbeli mezheplerinde haramdır.

Kirpi zarar verir mi?

Kirpiler kendilerini korumak istediklerine, tehlike hissettikleri kişilere üzerlerinde bulunan yüzlerce dikenli oku atabilir. Zarar verir mi ? Evet verir.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
32B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Üst