Kerevizin saplarını kullanabildiğiniz gibi, kökünü de kullanabilirsiniz. Mutfağımızdan eksik etmememiz gereken çok önemli bir sebzedir kereviz. Önce besin değerlerinden söz edelim;
Kereviz, C vitamini ve Magnezyum bakımından bir hayli zengin olduğu gibi, yalnız bir sapında ise 6 gr. kalori mevcut.
Kereviz Bitkisi: Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. Besin değeri ve faydası bakımından Allahın bir lütfü olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir.
Kerevizin Faydaları: Uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser. Kanı temizler. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.
Kereviz nasıl kullanılır? Kerevizin sapı, yaprağı ve kökü kullanılır. Kereviz yemeği ve salatası yapılabileceği gibi tohumu da kullanılır. Kaynatılıp suyu içilirse fazla salgılanan mide asidine ve idrar zorluğuna iyi gelir. Kereviz kaynatılırken suyuna limon ilave edilirse gaz yapması önlenir. Kereviz tohumu adet kanamalarını tetikleyici etkisi nedeniyle adet düzensizliği çekenler için faydalı olabilir.