Kendimi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorum neden

deep Harbi Aktif Üye
Kendimi sürekli halsiz hissediyorum bunun nedenleri neler?

Uzun süredir kendinizi halsiz, bitkin ve yorgun hissediyorsanız, tiroid bezi sıkıntıları yaşıyor olabilirsiniz. Yorgunluk hissinin yanı sıra, uykusuzluk, çarpıntı ve iştahsızlık gibi hayat kalitenizi düşüren belirtileri de kendinizde gördüyseniz mutlaka doktorunuza müracaat edip, tiroid bezlerinizi muayene ettirin.

Tiroid nedir?
Boğazınızda bulunan kelebek şeklindeki tiroid bezinin vücudunuzun çeşitli fonksiyonları üzerinde önemli etkisi vardır. Tiroidler vücut sıcaklığınızı, metabolizmanızı ve kalp atışlarınızı düzenler. Tiroidleriniz az ya da çok çalışırsa tüm bunlarda problem ortaya çıkar.

35 yaşın üzerindeki kadınlarda tiroid bozukluğu riski ise yüzde 30'dan fazla. İşte tiroidlerinizde sorun olduğunu gösteren belirtiler:

Halsizlik: Yorgunluk ve enerjinizi tükenmiş hissetmeniz birçok durumla ilgili olabilir, fakat bunun en güçlü nedeni tiroid hormonunun az salgılanması nedeniyle oluşan hipotiroiddir. Kesintisiz, iyi bir gece uykusundan sonra sabahları ya da tüm gün yorgunsanız tiroidiniz az çalışıyor olabilir.

Üzüntü: Kendinizi üzgün veya depresyonda gibi hissediyorsanız bu da hipotiroidin belirtisi olabilir. Tiroid hormonunun az üretilmesi beyindeki serotonin hormonu seviyesini etkiliyor. Bu nedenle de ruh haliniz kötü oluyor, kendinizi üzgün hissediyorsunuz.

Endişe ve gerginlik: Kendinizi gergin ve endişeli hisetmek ise tiroidlerinizin yüksek olmasıyla ilgilidir. Tiroid yüksekliğinde tüm vücut ve metabolizmanız aşırı yüklenir. Kendinizi rahatlamış hissedemezsiniz.

İştah problemleri ve tat alamama: İştahınızın artması hipertiroid belirtisidir. Tiroidleriniz yükselince kendinizi sürekli aç hissedersiniz. Bu nedenle sürekli yemek yiyip kilo alırsınız. Diğer yandan tiroidleriniz az çalışırsa da tat ve kolu alma duyularınız bozulur.

Kafa bulanıklığı: Uykusuz kaldığınızda ya da yaşlılıkta kafanız bulanabilir. Ancak tiroid hormonunun fazla salgılanması halinde zihinsel bulanıklıktan dolayı konsantre olmakta zorlanabilirsiniz. Tiroidin az salgılanması halinde ise unutkan olursunuz ve beyninizde bir sis oluşabilir.

Çarpıntı: Hissettiğiniz çarpıntı kalp çarpıntısı olabilir. Kalbinizin çok hızlı çarptığını ya da arada teklediğini hissedebilirsiniz. Göğsünüzdeki bu duygular boğazınızda ya da boynunuzda da fark edebilirsiniz. Kalp çarpıntısı hissi de tiroid hormonunun fazla salgılanmasından dolayı oluşabiliyor.

Cilt kuruluğu: Kuru ve kaşıntılı cilt hipotiroidin belirtisi olabilir. Cilt dokusundaki ve görünümündeki değişiklikler, tiroid hormonunun azlığından dolayı yavaşlamış metabolizmanıza bağlı olarak meydana geliyor. Bununla birlikte terlemeniz de azalıyor. Yeterince nem kazanamayan cildiniz çok hızlı kurur ve pul pul olur. Aynı şekilde tırnaklarınız da kırılganlaşır ve tırnaklarınızda çizgiler oluşur.

Bağırsaklarınız kararsızlaşır: Hipotiroidi olan insanlar bazen kabızlıktan şikayet ederler. Hormon üretimindeki kesinti sindirim sürecinde yavaşlamaya neden olabilir. Diğer yandan ise, aşırı çalışan tiroid bezleri ise ishale ya da bağırsaklarınızın daha hızlı çalışmasına yol açar.

Kas ağrıları: Tırnağınız çıktığında oluşan ağrı açıklanabilir. Ancak kimi zaman kollarınızda, bacaklarınızda ya da ellerinizdeki sızlama, karıncalanma ya da hissizlik hipotiroidin belirtisi olabilir. Tiroid hormonunun az üretilmesi beyninizden ya da omuriliğinizden vücudunuza sinyal gönderen sinirlere zarar verebilir.

Yüksek tansiyon: Yüksek kan basıncı tiroid bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Hem hipertiroid hem de hipotiroid yüksek tansiyona yol açabilir. Hipotiroidi olan insanlarda hipertansiyon gelişme riski 2-3 kat daha fazla oluyor. Çünkü tiroid hormonunun azlığı kalp atışını yavaşlatabilir.

Bazen üşürsünüz, bazen terlersiniz: Kimi zaman terlemeniz, kimi zaman ise titremeniz hipotiroidle ilgilidir. Hücreler tarafından daha az enerji yakılıyor. Daha az enerji daha az sıcaklık anlamına geliyor, bu nedenle üşüyorsunuz. Diğer taraftan ise aşırı çalışan tiroid ise insanı çok terletiyor.

Ses kısıklığı: Sesinizdeki değişiklik ya da boğazınızda bir yumru hissetmeniz tiroid bozukluğunun belirtisi olabilir. Yutkunurken rahatsızlık hissediyorsanız boğazınızı kontrol edin. Bir el aynası alın, bir bardak suyu içerken boğazınızı izleyin. Suyu yutarken tiroid bölgesinde bir şişlik veya çıkıntı görüyorsanız doktora başvurun.

Uyku problemleri: Bütün gün uyumak mı istiyorsunuz? Bu hipotiroidin bir belirtisi olabilir. Yavaş çalışan tiroid vücut fonksiyonlarını yavaşlatabilir, bu nedenle gün içinde bile uykunuz gelir. Uyuyamıyorsanız bunun sebebi hipertiroid olabilir. Aşırı çalışan tiroid kaygıya, kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu durumda ise uykuya dalmakta zorlanırsınız ya da gecenin bir yarısı uyanıp tekrar uyuyamazsınız.

Kilo alma: Az çalışan tiroidleriniz nedeniyle her zamanki gibi yemek yemenize rağmen kilo alırsınız. Egzersiz yapsanız da aldığınız kiloları geri veremezsiniz. Diğer yandan ani kilo kaybı ise çok çalışan tiroidlerinizin bir sonucudur.

Saçların incelmesi ve dökülmesi: Kuru, kırılgan saçlar hipotiroidin belirtisi olabilir. Az salgılanan tiroid hormonu saç gelişim döngüsünü kesintiye uğratır ve saçlarınız dökülmeye başlar. Aşırı çalışan tiroidler ise saçlarınızın incelmesine yol açar.

Yüksek kolesterol: Diyete, egzersize ya da ilaca cevap vermeyen yüksek LDL seviyesi hipotiroidle bağlantılı olabilir. Kötü kolesterolün artması az çalışan tiroid hormonu nedeniyle oluşur. Tedavi edilmeyen hipotiroid ise kalp büyümesi ve kalp yetmezliği gibi kalp problemlerine yol açabilir. Sizde de bu belirtilerden herhangi biri varsa, bir doktora gidin ve TSH, Serbest T3 ve Serbest T4 testlerini yapmasını isteyin. Test sonuçlarına, sizin anlattıklarınıza ve fiziksel muayenenize göre doktor size sentetik hormon verebilir.

Yine de her halükarda uzman bir doktora görmeli ve yorgunluğunuzun tam teşhisini doktorlara bırakmalısınız.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
16B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
17B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Üst