Karsın Yöresel Yemekleri

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Kars yemekleri, Karsın geleneksel yemekleri, Kars yöresine ait yemekler

Karsın yemekleri ve tarifleri

KESMASHI ( KESME ÇORBASI ) :
Açilan yufka 3e veya 4e bölünür. Bu parçalar üst üstü konarak tel tel kesilir. ( Makarna seklinde ) Kaynamis suya atilarak pisirilir. Bu arada ince ve uzun olarak yuvarlatilmis hamurdan küçük küçük parçalar kesilerek kizgin yagda kavrulur. Pisen kesme çorbasina bu parçaciklar atilarak servis yapilan çorba, yogurtla oldukça lezzetli olur. Ha , o parçaciklar varya : Küçükken o parçaciklari hep ben bitirirdim . Kimse´nin yemesine izin vermezdim . Yiyen olsa bile , o haddini bilmez´in kafasina bi highkick , sonra dizine bir lowkick , sonra beline bir dwitcagi çekip haddini bildirirdim .O kadar ..

PISHI :
Hamur , süt veya su ile mayalanarak yogrulur, biraz bekletilir . Sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye kadar çevrilir, yuvarlak hamur kizgin yaga atilarak kizarincaya kadar pisirilir. Bu kadar - afiyet olsun ..

MAFISH:
Mafishin hamuru da pishi gibi hazirlanir, yalniz mafish baklava dilimi olarak kesilir ve ayni sekilde kizgin yaga atilarak pisirlir. Bence böyle daha lezzetli . Ama yok ben pishi isterim diyosan ,gocaman , pir mezzin olsun diyosan , o senin kararin . Eh , afiyet olsun ..

HANGEL :

Yaprak mantinin hamuru mayasizdir. Hamur hemen yapilir ve açilir. Yufka seklinde ince açilan hamur, küçük kareler biçiminde kesilir. Daha önceden kaynatilan suya yaprak mantilar atilarak pisirilir. Üzerine sogan, yag bazen ´de salçayla ateste kavrulmus sos dökülür. Sarimsakli yogurtla lezzetli olur. Hangel´i kaz eti ile yapanlar´da var . Kaz etiyle daha lezzetli mi olur , onu bilemem . Bizimkiler kaz etiyle yapmiyorlar .

KATMER:
bir tür börektir. Normal hamur mayalanir bir süre bekletilir. Daha sonra hamur, yufka seklinde açilir ve yufkalar beserli olarak, aralarina yag sürülmek kaydiyla rulo yapilir. Ve tepsinin ortadan baslamak kaydiyla, kivrimli olarak sarilir, tepsi düzeltilir.

FESELLI:
Hamur mayalanir ve biraz bekletildikten sonra yufka açilarak, içine yag sürülüp kare seklinde içe dogru kapatilir. Yakilmis ocagin üzerine sac ters çevrilerek kapatilir. Feselliler sacin üzerine dogrudan temasla,

KETE :
Kete hamuru da katmer gibi normal ekmek hamurudur. Ancak mayalandiktan sonra fazla bekletilmez. Hamur yine yufka seklinde açilir. Daha önceden açtigimiz yufkanin içine konulmak üzere, kete içi hazirlanir. Kete içi yagda kavrulan un´dan ibarettir .Hazirlanan bu içten, açilan yufkanin arasina bir miktar konur ve yufka oval olarak siki ve güzel bir seklide içe dogru kapatilir.

NEZIK :
Hamur su yerine kaymakla yogrulur. Biraz bekletilen hamur, fazla büyük olmamak kaydiyla ve birazda kalinca yufka biçiminde açilir. Açilan yufkalar dogrudan ters çevrilmis sacin üzerinde, ters düz edilerek pisirilir. Teflon tavada yapilabilir.

KUYMAK:
Önce bir tavaya kaymak konulur ve isitilir. Daha sonra alabildigi kadar Misir unu (Cadi unu) veya bugday unu konularak sürekli bir biçimde karistirilir. Biraz su dökülerek karistirilamaya devam edilir. Ta ki kaymagin yagi çikincaya kadar, yag çiktigi zaman yenmeye hazirdir. Afiyet Olsun...

HASUDA :
Hasuda tatli bir yiyecektir. Önce serbet hazirlanir. Serbetin içine çok az un atilir ve çirpilir. Daha sonra tavada yag isitilir ve içine hazirladigimiz serbetle un dökülerek karistirilir. 5-10 dakika böylece ateste pisirildikten sonra hazir olan hasuda yenmeye hazirdir. Afiyet olsun...
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Üst