Karakök nedir? Karakökü kim buldu?

deep Harbi Aktif Üye
Bu konuda Karakök nedir husuna değinirken Karekökün tarihçesi hakkında da bilgi vermiş olacağız.

Kısaca verilen bir sayının bulunabilmesi için kendi kendisiyle çarpılması gereken sayıya karekök diyoruz.

Karekök İşareti :
karekok.png
işaretinin tarihi 1525'e uzanır.Bu simgeye benzer bir simge,köklü sayılar için Alman Matematikçi Christoff Rudolff (1499-1545) tarafından Coss adlı kitabında kullanılmıştır.Coss,Almanca dilinde yayımlanmış ilk cebir kitabıdır.
Coss,cosa'dan gelir.Cosa'da "bilinmeyen" anlamına kullanılan "şey" in Latincesidir.Cebircilere uzunca bir zaman bu yüzden "kosistler" denirdi.Cebire de kosik sanat denmiştir.

Yine
karekok.png
işareti için bir ifade de Latince kök demek olan radix kelimesinin baş harfinden, yani küçük r harfinden türetildiği söylenir.

Kare kök matematiksel bir ifadedir. Bir sayının kök içine alınması, o sayının (1/2). kuvvetinin alınması demektir . Kare tabiri sayının alınan kökünün derecesini ifade eder. Örneğin 9 u kare köke alırsak, dokuz 3'ün karesi olduğundan kök dışına 3 olarak çıkar. Küp kök de örneğin 27 'yi alırsak, 27 de 3*3*3 demektir yani 3'ün küpüdür ve kök dışına 3 diye çıkar.

Batılıların El Gabra(Algebra=cebir) dediği Cebir ilminin kurucusu kesin olarak bilinemekle birlikte Arap Matematikçi El Cabir Bin Hayyam'dır.

Arşimed ayrıca sayısının değerini çok yaklaşık biçimde bulmuştur ve karekök bulma konusunda çalışmıştır. Karekök konusunda da o döneme kadar ulaşılan en iyi sonuçlara ulaşmış ve çok yaklaşıklıkla karekök hesabı yapmayı başarmıştır.

"El Cabir baştan sona kadar cebir ilmini kurdu.

1, 2 ve 3. dereceden denklemlerin çözümlerini gösterdi. Karekök ve küpkök almayı gösterdi."

Harezmi de cebirin kurucularındandır ama cebirin isim babası El Cabir'dir! İngilizce'deki Algebra kelimesi de bunu kanıtlamaktadır!
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
149B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
22B
türkan stein
T
Üst