Kahramanmaraş Doğal Güzellikleri ve Mesire Yerleri

BlueBerry Harbi Aktif Üye
Kahramanmaraş Doğal Güzellikleri ve Mesire Yerleri
Kahramanmaraş, doğal güzellikler bakımından çok zengin ve şanslı bir ilimizdir. İçanadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Bu bölgelerin birleştiği noktada yeralmasından ve değişik iklim özelliklerinden dolayı tabii güzellikleri çeşitli ve ilginçtir. Çevre illerimizin doğal güzelliklerinden kat kat fazla olan mesire yerleri mevcuttur. Su kaynaklarının bol olması, ormanlık alanların geniş yer tutması, iklim yapısının insan yaşantısına uygun olması, bir barajlar şehri görünümünde olması, tabii güzelliklerin çokluğunu da beraberinde ve siynesinde toplamıştır.
Yazları menekşe sümbül ve karanfil kokularının buram buram yayıldığı, yaylalarının yanında, şarıl şarıl akan kaynak suları ile şenlenen mesire yerleri ve yağız delikanlıların harman olduğu yeri çoktur.
Tabii özellikleri ve güzellikleri ile yoğrulan bölgeleri etraflıca aşağı sayfalarda belirtilmiştir.

Yavşan Yaylası
Yavşan yaylası doğal olarak yetişen ağaç türleriyle dünya üzerinde yayılışı çok az olan saf ve karışık bitkiörtüsüyle Ülkemizin en çarpıcı yerlerinden birisidir, Kahramanmanmaraş'ın güneyinde bulunan ve 36 km uzaklıkta olan yayla 2259 m. yüksekliğe sahiptir bu yüzden yüksek Dağlık arazi sınıfına girmektedir. Nadide tabiat parçalarımızdan birtanesidir.

Başkonuş Yaylası
Başkonuş Yaylası Kahramanmaraş'ın en gözde, yemyeşillikler içerisinde bir tabiat harikasıdır. Kahramanmaraş-Andırın karayolunun 55. km'sindedir. Yolu asfalttır ulaşımı kolaydır. Otomobil ile 45 dakikada ulaşılır. Rakımı 1850 metredir. Yazın çok serindir. Piknik yapmaya müsait geniş yerleri mevcuttur. Yemyeşil çimen kaplı küçükbir platonun her iki yamacı çam, mezdeği, kamalak ve meşe ağaçları ile kaplıdır. Orman Işletme Müdürlüğü tarafından buraya konaklama ve dinlenme evleri yaptırılmıştır. Geyikler koruma altına alınmıştır. Tertemiz havası, soğuksuları ve yemyeşil ormanları birbirleriyle adeta kucaklaşmış durumdadır. Kışın dağ turizminin, yazında piknik ve spor turizminin yapıldığı seçkin bir yerdir. Buraya gelen yabancılar hayranlıklarını gizleyemezler.

Döngel Mağarası
Kahramanmaraş-Kayseri Karayolu'nun 50. km sinde bulunmaktadır. Dünyanın 8. harikalığına aday bir yerdir. Tekir'den batan büyük bir su kütlesi çağlayanlar halinde bu mağaralardan çıkar. Üst üste ve birbirine bağlı olmak üzere üç mağaradan meydana gelmektedir. Mağaranın tabandan tavana kadar olan yüksekliği 102 m: dir. Tabii ve eşsiz bir görünümü vardır, otobüs terminalinden her saat gidilebilir. Ayrıca özel araba ile 50 dakikalık bir yolculuk sonucu varılır. Engüzel piknik alanıdır. Güzelliği, görenleri hayran bırakır. Etrafı sarp kayalık ve çalılıklarla ve yer yer çam ağaçları ile kaplıdır. Çağlayanlar halinde akan suyunda alabalık avlanır. Çevrede bulunan köylerin elektrik ihtiyacını karşılayan "Tekir-Döngel Hidroelektrik Santralı"da burada kurulmuştur. Ceviz ve Çınar ağaçları ile kaplı yemyeşil bir dinlenme ve piknik alanıdır. Yaz boyunca ziyaret edenlerle haşır neşir olan bir turizm merkezi sayılır. Milli Eğitim Bakanlığı'na ait birde İzcilik ve Kamp Tesisleri yapılmıştır. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden belirli aralıklarla öğrenciler gelerek burada kamp yaparlar. Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerine ilişkin kalıntılar burada bulunmuştur.

Fırnız Mesire Yeri
Kahramanmaraş-Göksun Karayolu'nun üzerindedir. Etrafı çam ormanları ile kaplı bir vadidir. Fırnız Köyü yakınından çıkan ve vadi tabanında akan su kenarları piknik yapmaya ve dinlenmeye elverişli yerlerdir. 2007 yılında kurulan alabalık tesisi ile birçok restoran bulunmaktadır, akarsuyun üzerine kurulan çardaklar yorgunluğu atmaya bire birdir. Otomobil ile Kahramanmaraş'tan 45 dakikada varılır. Kışın bile güneşli havalarda bu vadi tabanlarının güneyinde piknik yapılır. Çam ormanlarının ve su kenarlarındaki yeşillik alanlar bir bütünlük içinde göze hoş gözükmektedir.

Kapıçam Mesire Yeri
Kahramanmaraş'ın 10 km. doğusundadır. Kahramanmaraş Havaalanı karayolunun üzerinde olduğundan ulaşımı kolaydır. Her zaman belediye otobüsü, dolmuş ve taksi ile gidilebilir. Etrafı çam ormanları ile kaplıdır. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından su çekilerek, oturma yerleri yapılmıştır. Orman İşletme Müdürlüğü'nün bakım ve kontrolü altında güzel bir piknik ve dinlenme alanıdır. Karayolunun her iki tarafıda ormanlık alanlarla kaplıdır. Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri ve yaz ayları insanların uğrak ve dinlenme merkezi halindedir. En kalabalık olduğu ayIar Nisan, Mayıs ve Eylül'dür.

Kazma Bağları
Kazma Bağları, Kahramanmaraş'ın 10 km. kuzeybatısında ve Ahirdağı eteklerindedir. Ahirdağı'nın kuzey kesimlerinde ve Menzelet Baraj manzaralıdır. Soğuk suları ve bahçeleri ile ilgi çekicidir. Kahramanmaraşlılar'ın yazlık bağ evlerinin bir kısmı buradadır. Yeri yüksek ve manzaralı olduğundan yazın nüfus yoğunluğu artar. Asfalt ve düzgün yolla şehre bağlıdır. Çağlayancerit ve Kahramanmaraş'a asfalt yolla bağlıdır. Turfanda Çağla'sı ile meşhurdur. Elektrik, su ve telefonu mevcut çok güzel yazlık evleri vardır. Etrafı sonradan meydana getirilmiş bakımlı çam ağaçları ile kaplıdır. Belediye otobüsleri ile gidip gelinir.

Kumaşır Gölü

Kahramanmaraş Aksu köprüsü Malik Ejder türbesi civarında ve şehre 9 kilometre uzaklıktadır. Dağın eteğindeki kaynakların beslediği tatlı suyun meydana getirdiği göl ve etrafını çevreleyen yeşillik, eşsiz manzaraya sahip olup, halkın hem piknik yapıp hem de balık avladığı bir yerdir.

Menzelet Barajı Kıyıları ve Ali KayasıKahramanmaraş'ın 26 km. kuzeybatısındadır. Asfalt yolla baraj kenarına kadar gidilir. Görünüm olarak güzel manzaralı piknik ve seyirlik yerleri vardır. Tarihi Ali Kayası bu baraj suyu altında kalmıştır. Ali Kayası yüksek olduğundan, manzaralı ve esas görünüm olarak 62m.lik kısmı su seviyesinin üstünde kalmıştır. Baraj suyu tatlı olduğundan, "Tatlısu Balık Avcılığı'da yapılır. Ceyhan, Tekir ve Fırnız suları ile beslenen barajın güzel bir görünümü vardır.

Pınarbaşı Çamlık Mesire Yeri Kahramanmaraş'ın topraklarından fışkıran suların süslediği bu mesire yerimiz Ahirdağı'nın eteklerindedir halkın piknik ihtiyacını karşılaması yanında, üst kesimlerinde çamlarla örtülü gazinoları bulunan, turistlerin ilgisini çeken önemli gezi alanıdır.

Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri


Kahramanmaraş-Göksun karayolunun 55. kilometresindedir. Döngel Mağaralarının yanında çam ve ardıç ormanları ile kaplı çok güzel bir dinlenme yeridir. Arkıtçayı kenarları ve gözü, Değirmenderesi gözü ve kenarları, Yeşilgöz ve kıyısı, Uzundurdu gözü ve çevresi, Orman fidanlığı, Çam içi dinlenme yeri, Kapılı Mağara ve Tarhanakaya Mağaraları gezilip görülecek yerlerdir. Gündelik kesilen eti, davaryoğurdu, elması, fasulyesi, peyniri, balı, alabalığı ve ardıç namındaki suyu meşhurdur. Değirmenderesi Gözü'ne yapılan "Tekir Alabalık Üretim Tesisleri"de bu bölgenin kalkınmasında ve ekonomik yapısında canlanma meydana getirmiştir. Tekir alabalığı, çok lezzetli olduğundan çok kişinin dikkatini çeker. Tekir'in hemen batısında yükselen Koyunoluk Dağı'nın tam zirvesinde sürekli akan 7 adet kaynak suyunun bulunması, Cenab-ı Allah'ın bir lütfudur. Etrafında kendinden başka yüksek dağ olmamasına ve yalçın sarp kayalara sahip olmasına rağmen dağın zirvesinden yaz kış sürekli akan bol sulu 7 adet kaynak suyu görenler hayranlıklarını gizleyememektedirler. Bu dağın zirvesine yürünerek yaya olarak 4 saatte çıkılabilmektedir.

Tekir Mesire Alanı Kahramanmaraş'ın Tekir Beldesinde bulunan Ormanla kaplanmış tabi güzelliğine hayran kalacağınız mesire alanıdır. Akarsu üzerine kurulmuş çardaklarla donatılmış tadına doyum olmayan akarsuyun ayrıca sıkça inşa edilen çeşmelerden temini sağlanmıştır.

Mağaralar


Döngel Mağarası

Kahramanmaraş-Kayseri karayolu üzerindedir. Şehir merkezine uzaklığı 45 km'dir. Mağaralar prehistorik devirde iskan edilmiştir. 1956-1960 yıllarında prehistorik araştırmalara sahne olmuştur.İçerisinden Döngel Çayı denen sular çıkmaktadır. Büyük bir çağlayan yaparak dereye akmaktadır. Yanında ayrıca Gençlik Spor İl Müdürlüğünün izcilik kampı bulunmaktadır. Önemli turistik bir yerdir.

Savruk Mağarası


Savruk, Savran, Sarıkız diye tanımlanan mağaramız, Süleymanlı Ilıca Kasabası, Beşen Eleman Mezrası, Karamanlı Köyü ve Hacınınoğlu Köyü yerleşim yerlerinin arasında bulunan tarihi izler taşıyan bir doğa harikası arasına gizlenmiş ön kısmında bir şelale ve piknik alanı sayılacak tepe tarafında daha geniş bir ovayla süslenmiş turizm elçimiz olacak bir mağaradır. Ulaşım bakımındansağlık turizmine bölgesel olarak modern dünyaya ayak uydurmuş, Ilıca beldemizden araçla 20 dk. ve mağaranın 400 m. yanına kadar ulaşabilmektedir. Mağaranın iç kısmı Damlataş Mağarasını aratmayacak sarkıt ve dikitlerle bezenmiştir. Ayrıca mağaranın ön kısmında 20 - 30 m. altında Ceyhan nehri konum olarak tabiat harikası olarak akmaktadır.

Gümüşkaya Mağarası

Zeytin Süleymanlı'dan geçip Afşin'e giden yolun karnıyarık mesire yerinden geçerek Ericek Kasabasından geçen tarihi İpekyolu'nun hemen yakınında bulunmaktadır. Gümüşkaya mağarası yer yer breşik özellikler gösteren Paleosen yaşlı kireç taşları içinde gelişmiştir. 20 - 30 m. uzunluğunda koridor boyunca sağlı sollu tabandan dikitler, tavandan da sarkıtlar oluşmuştur. Yer tabanının mermer olduğu bembeyaz bir güzellikle karşılaşılmıştır. Ayrıca mağaranın içerisinde bir krater gölü olup, içerisindeki suyun berrak ve temiz olmasından suyun içilebilirliği anlaşılmaktadır.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
27B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
23B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Üst