kadınlar için kalp krizi testi

SYSTEM Üye
Çoğu kadın kalp krizini, kalp ritim bozluğunu hálá erkeklere has bir sağlık sorunu gibi görüyor. Bu ciddi bir yanılgıdır.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun yazısı

Kadınların kalp-damar hastalıklarını bir erkek sağlığı sorunu gibi düşünme yanlışları sürüyor.

Çoğu kadın kalp krizini, kalp ritim bozluğunu hálá erkeklere has bir sağlık sorunu gibi görüyor. Bu ciddi bir yanılgıdır. Özellikle sigara kullanımının kadınlar arasında yaygınlaşmasından ve menopozda geçirilen yaşların çoğalmasından sonra kalp-damar hastalıklarına yakalanmada kadın-erkek riski neredeyse eşitlenmiştir. İşin kötüsü kalp krizleri kadınlarda daha sessiz ve farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Yetmedi! Kalp krizleri kadınlarda daha tehlikeli olmaktadır. Eğer kalp krizine yakalanma olasılığınızı merak ediyorsanız kadınlar için hazırlanmış olan bu testi yapın ve sonuçları mutlaka dikkate alın.

DOĞRUYAĞLARITÜKETİN

Doymuş ve trans yağları sınırlı bir beslenme planı uygulayanlarda kalp krizi riski azalmaktadır. Günlük kalori ihtiyacınızın yağlardan gelen bölümünü azaltmaya ve bu yağları bitkisel kaynaklı olanlardan seçmeye, özellikle zeytinyağını tercih etmeye özen gösterin. Tam yağlı süt ürünlerinin, kırmızı yağlı etlerin, tereyağının, margarinlerin, derisi alınmamış kanatlı hayvan etlerinin doymuş yağlar için en önemli kaynaklar olduğunu unutmayın. Ne kadar çok zeytinyağı tüketiyorsunuz? Bu sorunun yanıtı kalp krizi olasılığınızla yakından ilişkilidir.

Neredeyse her gün: 5

Haftanın birkaç günü: 3

Çok az ya da hiç: 1

YAŞINIZ ÖNEMLİDİR!

Kalp krizi her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda bu risk hep vardır. Hem sigara içen, hem de doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda risk daha da fazladır. Kadınlarda kalp krizi riski 50’li yaşlardan sonra artmaktadır. İşte yaşınıza ilişkin puan tablosu:

50 yaş üzeri ve menopoza girmiş: 10

30-35 yaş arası ve menopoza girmiş: 8

Menopoza girmiş ancak östrojen kullanan: 4

34 yaş üzeri ve menopoza girmemiş: 4

34 yaş altı: 1

ELMAMISINIZ, ARMUT MUSUNUZ?

Aldığınız kilolar kadar depoladığınız yağların yeri de önemlidir. Karın çevresinde ve içinde toplanan yağlar, kalp krizi olasılığını daha da yükseltmektedir. Bu riski belirlemede "bel/kalça oranı" en güvenilir kriterdir. Bel ölçümünüzü kalça ölçümünüze bölerek bulacağınız oranın 0,8’den yüksek olması kötü bir işarettir. Eğer kilosunun büyük bir kısmını bel ve vücudun üst kısmında taşıyan tipik bir elmaysanız işiniz güçleşmektedir.

0,8 veya daha fazla: 5

0,8’den daha az: 1

STRES KRİZİ TETİKLİYOR

Uzun süreli tekrarlayan ve yoran stresler kalp krizi riskini yükseltmektedir. Kalp krizinin çoğu kez ağır üzüntüler, ciddi maddi ve manevi kayıpları takiben meydana geldiği bilinmektedir. Eşinizle, işinizle, çevrenizle olan ilişkilerinizi ve stres kaynaklarınızı dikkatli bir şekilde gözden geçirmenizde yarar var. Özellikle iş yaş***** ilişkin stresler kalp krizi riskini yükseltiyor.

Yüksek iş baskısı: 5

Herhangi başka bir iş durumu: 1

AKTİF BİR HAYAT SÜRÜN...

Eğer aktif bir yaşamınız, düzenli egzersiz alışkanlığınız yoksa kalp krizine yakalanma olasılığınız artmaktadır. Haftada 3 veya 4 gün 30-35 dakika ve üzerinde yapılan egzersizler, kalp krizi riskini azaltmaktadır.

Nadiren egzersiz yapmak: 5

Ara sıra egzersiz yapmak: 3

Haftada en az 3 kere egzersiz yapmak: 1

KAN BASINCINIZI İYİ İZLEYİN

Hipertansiyon kalp krizi riskini tetikleyen önemli bir sağlık sorunudur.

Kan basıncı yüksekliği ne kadar fazlaysa kalp krizi geçirme olasılığı o kadar yükselmektedir.

160/95’ten fazla: 5

140/90 ile 160/95 arası: 3

140/90’dan az: 1

KİLO

FAZLALIĞINA DİKKAT EDİN!

Kalp krizine yakalanma ihtimalini artıran sadece şişmanlık değildir. Eğer vücut ağırlığınızın yüzde 3-5 daha fazlasını taşıyorsanız, riskiniz artmaktadır. Kilo fazlalığıyla birlikte bel çevresinin de genişlemesi (özellikle 90 cm üzerine çıkması) daha da kötü bir işarettir. Kalp krizi kilo ilişkisinde en güvenilir kriter beden kitle indeksidir.

Beden kitle indeksinin;

27 veya daha fazla olması: 5

22-26 arasında olması: 3

22’den az olması: 1

SİGARA EN BÜYÜK TEHDİTTİR!

Ne kadar çok sigara içerseniz kalp krizi riskiniz o kadar artmaktadır. Sigara kullanılan süre uzadıkça kriz riski çoğalmaktadır ama araştırmalar özellikle tüketilen sigara miktarı üzerinde durmaktadır.

Günde 11 ya da daha fazla sigara: 5

Günde 1-10 sigara: 3

Hiç sigara kullanmama: 1

ALKOLDEN UZAK DURUN

Günde bir kadeh şarap veya benzer miktarda alkolün kalp krizi riskini azaltabildiğini gösteren çalışmalar varsa da, siz yine de alkolden uzak durun. Bu miktarların tüketmeniz gereken en fazla alkol miktarları anl***** geldiğini unutmayın. Alkolün ciddi bir sağlık zararlısı olduğunu daima hatırlayın. Araştırmalar alkol tüketiminin artmasıyla kalp krizi riski arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.

Ağır içicilik: 5

Günde iki içkiden daha fazla: 3

Günde 1 kadeh: 1

AİLEHİKAYENİZNASIL?

Kalp-damar hastalıklarının oluşumunda genetik mirasın önemi iyi bilinmektedir. Birinci dereceden akrabaları arasında kalp krizi geçirmiş olanlarda şanssızlık daha fazladır.

Ailenizden birinin 55 yaşından önce kalp krizi geçirmiş olması: 5

Ailenizden birinin 55 yaşından sonra kalp krizi geçirmiş olması: 3

Ailenizde kalp krizi geçiren birinin olmaması: 1

İŞTE PLANINIZ

Eğer puanınız;

13 veya daha az ise

Kalp krizi riskiniz çok azdır. Yaptıklarınızı yapmaya devam edin.

14 puan 31 puan arasında ise

Kalp krizi riskiniz orta seviyededir. Diyetinize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın. Eğer sigara içiyorsanız, bırakın.

31 puan veya daha fazla ise

Kalp krizi riskiniz yüksek düzeydedir. Doktorunuzla görüşerek bir koruma progr***** katılın. Damarsal risklerinizi belirleyin, kilo verme ve kan yağlarını ayarlama problemlerini izleyin. Koruyucu dozda Aspirin, Omega-3 yağ asitleri ve E vitamini kullanımı için doktorunuza danışın.
 
Rebel Angel Harbi Kız
aslında kalp krizi erkeklerde daha çok oluyo ama kadınlardada olmıycak die bişey yok önlem alınması gerekio ..!;) saol bilgiler için;)
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst