infertilite nedir? infertilite sebebleri nasıl anlaşılır

  • Konuyu başlatan deep
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 3.324
deep Harbi Aktif Üye
infertilite, infertilite Kısırlık Nedir? infertilite (kısırlık) ve nedenleri?

infertilite nedir?
kisirlik.jpg

Hiç korunmadan, düzenli cinsel ilişki olmasına karşın, 1 yıl içerisinde gebelik elde edememe halidir. Çiftlerin %85’i bir yıl içerisinde gebelik elde ederler. İnfertiliteden %30-40 erkek, %40-50 ise kadın sorumludur. Çiftlerin %25’inde hem erkek hem de kadın faktörü infertilitede rol oynar. Hastaların %10-15’inde ise tüm araştırmalara rağmen infertiliteyi izah edebilecek bir sebep bulunamaz.

İnfertilite sebebi nasıl anlaşılır, hangi tetkikler yapılır?
İnfertilite (kısırlık) ne tek başına kadının, ne de erkeğin sorunudur. Burada söz konusu olan çiftin gebelik elde edememe halidir. Bu sebeple infertilite ile ilgili tetkik ve tedavilerde eşlerin birlikte ele alınmaları gerekmektedir.

Tetkiklere başlanırken ilk olarak en kolay ve en ucuz tetkik olan erkekte spermiogram (tohum sayımı) ile başlanır. Bunu takiben kadında yumurtlama tayini için bazı hormonal tetkikler veya seri ultrasonografiler yapılabilir. Kadında tüplerin açık olup olmadığının anlaşılabilmesi için özellikle infertilite süresi iki yılı aşan çiftlerde boyalı rahim filmi (HSG) çekilmesi ve laparoskopi yapılması gerekebilir.

İnfertilite sebebi nedir? Nasıl tedavi edilir?
İnfertilitede yaş, tek başına önemli bir faktördür. Artan yaş ile düşük yapma riski artması da diğer bir faktördür. 30 yaşına kadara klinik olarak tanı konulan gebeliklerde düşük riski %10 iken, 40 yaşında bu oran %35’e çıkar.

Yaş arttıkça mesleki ve çevresel zararlılara maruziyet artar, cinsel ve diğer hastalıklara bağlı tüplerin tıkanma riski artar. Gebelik yaşını 35’li yıllara erteleyen kadınların 1/3’ü infertilite sorunu ile karşılaşacaktır.

Çiftte yapılan araştırmalarda erkeğe bağlı bir sorun bulunursa, sıklıkla bir ürolog tarafından muayenesi ve tedavisi gerekebilir. Bazı durumlarda aşılama, ilaç, ameliyat gibi çeşitli tedavi yöntemleri denenebilir, ancak erkeğe bağlı infertilitede sıklıkla en kesin çözüm “yardımcı üreme teknikleri” yani “tüp bebek” uygulamasındadır (mikroinjeksiyon).

Kadında eğer yumurtlama bozukluğu tespit edilirse, yüksek başarı oranlarıyla çeşitli yumurtlama tedavileri denenebilir. Eğer tüplerde tıkanıklık veya düzensizlik söz konusu ise, bu durumda laparoskopi ya da açık cerrahi ile tedavi denenebilir. Tüplerde ileri derecede zedelenme olanlarda yine önerilecek en doğru tedavi yolu sıklıkla yardımcı üreme teknikleridir (tüp bebek).

Bazı çiftlerde ne erkekte ne de kadında herhangi bir problem bulunmamasına rağmen gebelik elde edilemez. Bu duruma “sebebi izah edilemeyen kısırlık” adı verilir.

Bu çiftlerde yumurtlama tedavisi ile birlikte aşılama tedavisi (erkeğin spermlerinin özel bir işlemden geçirilip hareketli ve canlı olanlarının ayıklanması) denenebilir. Bunda da başarı elde edilemezse tüp bebek uygulaması önerilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst