İl olabilecek ilçeler

Ömer
Yönetici
İl olabilecek ilçeler hangileri, İl olacak ilçeler listesi

AÜ Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Türkiye'de il olması uygun olan ilçelerin AHP yöntemiyle belirleme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Türkiye çapında bilimsel olarak ilk defa böyle bir çalışma yapıldığını belirten Güngör, ilçenin bağlı olduğu ile uzaklığı, merkez nüfusu, ilçe nüfusu, yüz ölçümü, bağlanacak belde ve ilçe sayısı, toplam nüfusu, geçici nüfusu ve kişi başı reel ücret gibi 8 kriter uygulandıkları bilgisini verdi.
il-olabilecek-ilce.jpg

Güngör, bu kriterlere göre Alanya'nın yüzde 33 ile il olması en uygun ilçe çıktığını kaydetti. Alanya'yı yüzde 20 ile Bandırma, yüzde 11 ile Fethiye, yüzde 8 ile Ödemiş ve Elbistan, yüzde 7 ile Bergama ve Erciş, yüzde 6 ile Ereğli ilçelerinin takip ettiğini anlatan Güngör, Türkiye'de bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadığını ifade etti. Çalışma 4 ayrı üniversiteden uzmanlar tarafından yürütüldü.

Türkiye'de, il olmayı bekleyen ilçelerin yıllardır tartışıldığını ifade eden İbrahim Güngör, "Yaptığımız çalışma tamamen tarafsız yapılan bir çalışma. AHP kriterlerine göre 8 ilçe il olmayı hak ediyor. Konuyu bir sempozyumda tartışacağız. Alanya'nın birinci öncelikli il olmayı hak edişi önemli." dedi.

Yapılan çalışmanın siyasi kaygılardan uzak olduğunu kaydeden Güngör, İçişleri Bakanlığı'nın talep etmesi halinde çalışmalarını daha da genişletebileceklerini dile getirdi. Güngör, "Türkiye'de İl Olması Uygun İlçelerin AHP Yöntemiyle Belirlenmesi" adlı çalışmanın rapor haline getirilerek hükümete iletileceğini belirtti.

Antalya'ya uzaklığı 138 kilometre, merkez nüfusu 134 bin 56 olan Alanya'nın genel nüfusu 241 bin 451. Yüz ölçümü bin 827 kilometrekare olan Alanya'ya il olması halinde 3 belde ile 5 ilçe bağlanacak.

CİHAN
 
Son düzenleme:
Ömer
Yönetici
Bir Elbistan'lı olarak, yıllardır bunun hayaliyle yaşıyorum. Bildiğiniz gibi Elbistan, Kahramanmaraş'ın en büyük ilçesi. Kahramanmaraş için Elbistan gibi bir ilçe elbet her bakımından Kahramanmaraş'ın kazancı.

Ancak Elbistan ve Elbistan'lı için bu durum bir ızdıraptır. Kahramanmaraş'a Elbistan'ın yol mesafesi tam tamına 164 km. Resmi bir iş için yolunuz Kahramanmaraş'a düşmeye görsün, bir gününüz kesin gidiyor. Ne var bunda, yol giderek ulaşılır diyebilirsiniz ama, o yolculuğu yapanlar bilir o yolun ne menem bir yol olduğunu.

Elbistan-Göksün arası herşey süper düz ova zaten, dümdüz gidiyorsun. Göksun'a kadar 70 km çok rahat geliniyor ama Göksun'dan sonraki 95 km tam bir çile. Dolambaçlar, virajlardan, iniş çıkışlardan adam perişan oluyor. Göksun-Kahramanmaraş arasında Püren Geçidi 1630 metre rakıma çıkıyorsun, sonra 490 metre rakımlı Kahramanmaraş'a iniyorsun yok böyle bir çile. Üstüne adam arabadan indikten sonra kafası allak bullak oluyor, çünkü Doğu Anadolu ikliminden Akdeniz iklimine geçiyorsun :) Jet-Lag dan beter, yolda hallaç pamuğu gibi oluyorsun zaten, Kahramanmaraş'ta gezerken de sıcaklık ve nemden allak bullak oluyorsun.

Yani inşallah il oluruz, il olamıyorsak bile 124 km uzaklığındaki yolu Kahramanmaraş yoluna göre daha zahmetsiz Malatya'ya bağlasınlar Elbistan'ı.

Elbistan'lının bu çilesini ancak Elbistan'lı bilir, ya da bu dediklerimi çeken bilir.

Şimdi herkes Gebze, Tarsus gibi büyük ilçeleri söyleyecektir ancak onlar merkezlere çok yakın.

Bence bu araştırma dört dörtlük olmuş.
 
Son düzenleme:
evet aynen senin dediğin gibi payas da ilçe olamıyor.sebebini ise yeni öğrendik. hiçbir zaman dişli dişliyi tutmadığı içinmiş.anlayacağın bizimki siyasi nedenden dolayı bekliyoruz:)
 
Ömer
Yönetici
evet aynen senin dediğin gibi payas da ilçe olamıyor.sebebini ise yeni öğrendik. hiçbir zaman dişli dişliyi tutmadığı içinmiş.anlayacağın bizimki siyasi nedenden dolayı bekliyoruz:)

Payas Hatay'a yakın. 80 km uzaklıkta. Ama Alanya ve burdaki diğer ilçeler merkezlere çok uzak. 164 Km bizim memleketin merkeze uzaklığı :) Eskiden liselere giriş sınavı, öss falan merkezde yapılırken perişan oluyorduk, sabahın köründe yola çıkıyorduk ve o lanet yolda perişan oluyorduk, merkeze inincede iklim farkından sarhoş gibi oluyorduk sonrada gir sınava. Ama Allahtan şimdi ilçelerde oluyor sınavlar ama yinede resmi iş için halen bu çileyi çekenler var.

Ayrıca bu iki şehrin halkıda birbirini sevmezler :) Ne K.Maraş'lı Elbistan'ı, Ne de Elbistan'lı K.Maraş'lıyı sever ve sahiplenir!

Şu harita herşeyi anlatıyor
elbistan.jpg


135 bin nufuslu bir şehir ve merkeze olan bu uzaklığa rağmen Elbistan yıllarca il yapılmayı bekliyorsa, bu işte K.Maraş lobisi var demektir.

Arkadaşımız güzel bir yazı yazmış: Elbistan Nerede

1990-1991 yıllarında Ekinözü ve Nurhak niye Elbistan'dan bölünerek ilçe yapıldı?
 
pesimist sanal alem
ömer hala sınav için il merkezlerine gidiyoruz lys sınavlarına il merkezlerine gitmek zorunda kalıyoruz nerden çıkardılarsa yine bu karar geirildi geçen sene başladı bu senede böyle olacak
 
Ömer
Yönetici
ömer hala sınav için il merkezlerine gidiyoruz lys sınavlarına il merkezlerine gitmek zorunda kalıyoruz nerden çıkardılarsa yine bu karar geirildi geçen sene başladı bu senede böyle olacak
Yazık abi çok yazık, bir gün önceden gideceksin ek masraf, yoksa sınava sarhoş gibi giriyorsun. K.Maraş resmen böl parçala yönet modelini uyguluyor yıllardır Elbistan'a, 90-91 arası iki kasabamızı ilçe yaptılar, gidin bakın Nurhak ve Ekinözü'ne resmen köy. Bizim ya il olamamız lazım ya da il olmamız lazım!

İller bankasından termik santrallerden dolayı al ödenekleri, sonra kendi merkezini kalkındırmak için kullan! Yok ya kurumunu, dumanını ben soluyacam, kaymağını 165 km uzaklıktaki Kahramanmaraş yiyecek! Var mı böyle bişey!
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Kayıtsız Üye
K
Yanıtlar
0
Görüntülenme
86B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
4B
Üst