Hareket Nedir

Ömer
Yönetici
Hareket Nedir, Hareket Ne Demek

Bir cismin, durağan bir noktaya göre durumunun ya da yerinin zamana göre değişmesi. Hareket halindeki bir cismi durdurmak ve durağan hale getirmek ya da hareketsiz durumdaki bir cismi harekete geçirmek için kuvvet denen bir etkinin uygulanması gerekir. Kuvvet, bir cismi harekete geçirebilmek, hareket halindeki bir cismi durdurabilmek, hareketin yönünü ya da hızını değiştirebilmek için gerekli olan itme ya da çekme miktarıdır. Bir cismin dengesinin bozulup yer değiştirmesi hareketin bir sonucudur. Hareket genellikle ikiye ayrılır. Birincisi Çizgisel Hareket, İkincisi Dönme Hareket'tir.

Çizgisel harekette bulunan cisimler, bir çizgi üzerinde ilerler. Dönme hareketi, bir eksen çevresinde olan harekettir. Hem çizgisel harekette hem de dönme hareketinde üç çeşit hareket gerçekleşir. Bunlar Düzgün Hareket, Düzgün Olmayan Hareket ve Düzgün Değişen Hareket'tir. Düzgün Hareket her zaman aynı hızda ilerler. Böylece hareket eden cisimler hızlıca yer değiştirmezler. Düzgün Değişen Hareket hızı zamanla orantılı olarak artan ya da eksilen harekettir.

Hareket Kanunları, Newton'un Hareket Kanunları olarak bilinen kanunlardır. Newton'un Hareket Kanunları üçe ayrılır:

1. Newton'un I. Hareket Kanunu: Bir cisme etki eden net bir kuvvet yoksa, o cisim durur ya da sabit hızla doğrusal hareket yapıyorsa bu hareketine devam eder.

2. Newton'un II. Hareket Kanunu: Bir cismin zamana karşı değişimi.

3. Newton'un III. Hareket Kanunu: Evrendeki tüm kuvvetler birbirine eşit ve zıt yönlü çiftler halindedir. Yani bir cisim üzerine etki etmekte olan her harici kuvvet için ona eşit ve zıt yönde bir kuvvet bulunmaktadır.

Bir İnsan Nasıl Hareket Eder?

Bir insanın hareket edebilmesi için iskelet sisteminin yanı sıra bir kas sistemine de ihtiyaç vardır. İskeleti oluşturan tüm kemikler kaslara bağlıdır. Kas kasılırken, kemikleri çeker ve onların hareket etmesini sağlar. Böylece kas ve kemikler birlikte çalışarak yürümemizi, oturmamızı, kalkmamızı ve daha birçok hareketi yapabilmemizi sağlar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
26B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Üst