Hac yolculuğu başladı

Ömer
Yönetici
Hac yolculuğu başladı

Hacı adaylarının heyecanla beklediği kutsal yolculuk başladı. Aylardır süren hazırlıkların ardından ilk hacı kafileleri dün Medi-ne'ye gitmek üzere yola çıktı. Oldukça heyecanlı oldukları gözlenen hacı adaylarını, aileleri uğurladı. Uğurlamada duygu dolu anlar yaşandı. Yaklaşık 45 gün sürecek kutlu seyahate çıkan ziyaretçiler, dua ve gözyaşları arasında yolcu edildi.

Hac ibadeti için aylar öncesinden başlayan hazırlıklar tamamlandı. Kutsal topraklara gitme heyecanı duyan hacı adaylarının yolculuğu başladı. İlk kafileler dün yola çıktı. Diyanet'in düzenlediği program çerçevesinde İstan-bul'dan Suudi Arabistan'a giden ilk hacı kafilesi Atatürk Havalimanı'nda uğurlandı. 07.30'da İstanbul'dan Medine'ye giden hacı adaylarını uğurlamaya gelenler, terminal giriş kapıları ve biniş bankosunda uzun kuyruklar oluşturdu. Sevdikleriyle vedalaşan hacı adayları duygulu anlar yaşadı.

Törene İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Güran ve din görevlileri de katıldı. Rahmi Yaran, hacı adaylarına yaptığı konuşmada "Bugün bizim için önemli bir gün. Ama o mukaddes topraklara gitmek için hazırlık yapan kardeşlerimiz, hacı adaylarımız için çok daha önemli bir gün. Kendilerinin hayırla, huzurla, sağlıkla mukaddes topraklara gitmelerini, oradaki vazifelerini yapmalarını ve aynı mutlulukla dönmelerini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum." dedi. Hacı adaylarının yolculukta, tavaf esnasında sıkıntı çekebileceklerine değinerek, "Bunlara hazır olun. İncinseniz de incitmeyin. Kimseyi kırmayın, haksızlık etmeyin." tavsiyesinde bulundu. Hacı adaylarından Ali Boz (73) ve Fatma Boz (63) çifti de 6 yıldır sıra beklediklerini, kutsal topraklara gidecekleri için çok heyecanlı olduklarını ifade etti.

7 grup ve 288 kişiden oluşan kafile, 8 günü Medine'de olmak üzere 45 gün kutsal topraklarda kalacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görevli 1 irşat görevlisi bayan, 1 kafile başkanı olmak üzere toplam 9 din görevlisi hacı adaylarına hizmet edecek.

Ankara'nın ilk hacı kafilesi için Esenboğa Havalimanı'nda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tören düzenlendi. Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, hacı adaylarına bu yolculuğun sıradan bir yolculuk olmadığını söyleyerek, "Oraya yalnız kendi adınıza gitmiyorsunuz. Hacılar, Müslümanların Allah'a gönderdiği temsilcilerdir. Siz de memleketinizi ve ülkenizdeki Müslümanları temsilen gidiyorsunuz." ifadelerini kullandı. Havaalanında 7'den 70'e binlerce kişi ya kendi sırasını ya da anne babasını, dostunu, akrabasını yolcu etmek için heyecanla bekledi. Bunlardan biri de 3 yıldır kuranın kendisine çıkması için dua eden Nefise-Mustafa Zengin çifti. Uçağın kalkmasına sayılı vakit kala Nefise Zengin hacca gidebilmekten duyduğu mutluluğu dile getirirken, eşi Mustafa Zengin de uzun zamandır bugünü beklediklerini ifade etti. Zengin, "Milletçe üzüntülü günler yaşıyoruz. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin ama bu da farklı bir mutluluk.'' diye konuştu.

Hacca artık daha genç gidiliyor

Türkiye'den hac ve umre için kutsal topraklara gidenlerin yaş ortalaması her yıl düşüyor. 1990'lı yıllarda kutsal topraklara giden Türklerin yaş ortalaması 65'in üzerindeyken bu oran 2011'de 57'ye geriledi. 2001-2011 döneminde 1 milyon 213 bin 285 kişi hac, 2 milyon 13 bin 370 kişi ise umre için kutsal topraklara gitti. Geçmişte kutsal topraklara gitmek için emekli olmak beklenirken, artık genç yaşlarda da hac ve umre yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verilerine göre, 1990'lı yıllarda hacca gidenlerin yaş ortalaması 65'ti. Bu ortalama 2007'de 59'a, geçtiğimiz yıl da 57'ye düştü.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
213B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
50B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst