Güneydoğu Anadolu Bölgesinin el sanatları

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Güneydoğu Anadolu bölgesi el sanatları, Güneydoğu Anadolu el sanatları, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan el sanatları

Türkiyenin Güneydoğusunda Mardin, Gaziantep,Diyarbakır illeri el sanatları bakımından oldukça zengindir.

Güneydoğu Anadoluda yapılan el sanatları
Gaziantep El Sanatları
Kilimcilik,Kutnuculuk,Aba Dokumacılığı,Zurnacılık,Bakırcılık,Sedefcilik,Gümü ş İşlemeciliği,Yemenicilik,Antep İşi El İşlemesi,kuyumculuk,küpçülük..

Adıyaman El Sanatları
Adıyaman ilçe ve köylerinde halı, kilim, heybe, hurç gibi yöre insanımızın sanat ve estetik zevkini, el becerisini yansıtan geleneksel el sanatları hem halkımızın kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de turistik meta olarak üretilmektedir. . Bunun yanında genç kızlarımızın, sözü dili, sayılabilecek yazma oyaları, kanaviçe nakışlarından yöremizde büyük önem ve değere sahiptir.

Günümüzde gelişen teknoloji karşısında varlığını koruyamayan köşkerlik ( yemenicilik ) hemen hemen yok olmuştur.

Mardin El Sanatları
Semercilik, Nalburculuk,Testicilik Çanak ve Çömlekçilik(bardak çömlek küp saksı vb. ürünler) Merkez ve Midyat ilçelerinde çok eski yıllardan beri devam eden bir sanat dalıdır. Yörenin kırmızı toprağı küp yapımcılığına uygun olduğu için bu sanat dalı bu ilçelerde gelişme göstermiştir. Testiler aynı zamanda evlerin kubbeli tavanlarında da kullanılmıştır.

Çok eski bir geçmişe sahip olan iğne oyası göz nurunun el maharetiyle bütünsel bir güzellik sergilendiği bazen masa örtülerinde veya oda takımlarında kırlent yazma çevrelerinde yaka ve benzeri aksesuarda motiflenen ayrı bir sanat dokusudur.

Basmacılık kök boya ile elle yapılmış tahta kalıpları kullanmak suretiyle şekillenmektedir. Bu sanat daha çok nevresim perde masa örtüsü bohça ve tablo gibi ürünlerin yapılmasında kullanılır.

Bakırcılık ve Kalaycılık Mardin merkezinde önemli diğer sanat dalları gibi ayrı bir ihtimamla şehrin özel dokusunda yer bulan kendi adıyla anılan çarşısında yüzyıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Bakırcılıkta ürünlerin ortaya çıkması son derece ağır şartlarda gerçekleşmekte ve işin tamamı el gücüne dayanmaktadır. Burada bir çok sofra takımı çanaklar kaşık kepçe kevgir sini leğen yemek tencereleri kazanlar güğümlü ibrik denilen ibrikler su güğümü vb. mutfak eşyaları üretilmektedir.

Tahta yontma sanatı Mardin'de taş oymacılığı kadar meşhurdur. Kapı mimber divan takunya tarak kanepe konsol gelin sandığı gibi alanlarda kendini göstermektedir.

Diyarbakır El Sanatları
Kuyumculuk ve bakırcılık..
Diyarbakir’in en önemli sanatlarindan birisi kuşkusuz kuyumculuktur. Hala eski tip törelerini sürdüren ailelerden işlenmis ayna, gülabdan, nalin ve ziynet takılarını korumak için Pestahtah" adi verilen gümüs işlemeli sandıklar bulunmaktadır.
 

Benzer Konular

Üst