Gülbahar Hatun - Fatih Sultan Mehmet in eşi

MAKSUD Üye
Gülbahar Hatun Kimdir, Fatih Sultan Mehmet in eşi kimdir, II. Bayezid'ın manevî annesi kimdir,Gevher Sultan'ın annesi kimdir
Gülbahar Hatun
Gülbahar Hatun Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinden biridir. O dönemde henüz Valide Sultan unvanı kullanılmaya başlamamıştı. Ancak Gülbahar Hatun'ın saraydaki rolü sonraki Valide Sultan'lardan hiç farklı değildi. II. Bayezid'ın öz annesi olan Sitti Mükrime Hatun, II. Bayezid'ın tahta çıkmasından ondört sene evvel vefat ettiğinden Gülbahar Hatun Fatih Sultan Mehmed'in dul eşi ve II. Bayezid'ın manevî annesi olarak Valide Sultan'ın eşdeğeri olan bir rolü üstlemiştir, zira henüz bu dönemde resmen Valide Sultan sıfatı ve görevleri belirlenmemişti. Tarihte bu sıfat ilk defa Kanunî Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından kullanılmıştır.

Gülbahar Hatun'un Arnavut, Kosova veya Sırp asıllı olduğu sanılmaktadır. O zaman Edirne'de bulunan Osmanlı sarayına 1446 yılında girdiği sanılmaktadır. Sonradan Fatih Sultan Mehmet olarak anılacak olan Şehzade Mehmet'le olan evliliği büyük ihtimalle Fatih'in ilk tahta çıkışının ardından tahtı tekrar babasına (II. Murat) geri bırakması sonrasında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Gülbahar Hatun'un Akkoyunlulara gelin giden Gevherhan Sultan annesi olduğu bilinmektedir.

Şehzade Mehmet 1450 yılında Edirne'de Dulkadiroğulları Süleyman Bey'in kızı Sitti Mükrime Hatun'la bir evlilik daha yaptı ve yeni eşiyle birlikte gelenek üzere padişah II. Murat tarafından Manisa'ya sancak beyliği yapmak üzere gönderildi. Gülbahar Hatun'un Şehzade Mehmet'le birlikte Manisa'ya gidip gitmediği bilinmemektedir. Fatih Sultan Mehmet padişah olup 1453'de İstanbul'un aldıktan sonra Osmanlı Devleti'nin başkentini İstanbul'a nakletti. Ancak Gülbahar Hatun'un bir süre küçük yaştaki oğlu Bayezid'le birlikte Edirne'de kalmış olduğu sanılmaktadır. Bayezid 9 yaşına geldiğinde gene yukarıda söz edilen gelenek üzere 1456 yılında babası tarafından Amasya'ya sancak beyliğine atandı. Gülbahar Hatun daha sonra Sitti Mükrime Hatun'un 1467 yılında vefatı üzerine üvey oğlunun yanına Amasya'ya taşındı, ve 1481 yılında II. Bayezid'ın tahta çıkmasına kadar orada yaşadı. Yaşamının geri kalan kısmını ise İstanbul'da geçirdi.

Gülbahar Hatun'un oğlunun padişahlığı sırasında etki sahibi olduğu bilinmektedir. Oğluna yazdığı elimizde mevcut olan iki mektuptan birinde Hersekzade Ahmet Paşa aleyhinde, bir diğer mektupta da oğlunun lalası Ayas Paşa ve Hızırbeyoğlu Mehmet Paşa lehinde oğluna tavsiyelerde bulunduğu açıkça görülür.

Gülbahar Hatun yaklaşık 1492 yılında vefat etti ve İstanbul'da Fatih Camii avlusunda Fatih Türbesi karşısında kendi adı ile anılan türbesine gömüldü. Ölümünden sonra II. Bayezid Tokat'ta annesinin hatırasına Hatuniye Camii'ni ve bir de okul yaptırdı.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
37B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
17B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Üst