Gottfried Leibniz Kimdir

Ömer
Yönetici
Gottfried Wilhelm Leibniz Hayat

Alman matematikçi ve felsefeci. 1646-1716 yılları arasında yaşamıştır. Matematik, metafizik ve mantık alanlarında ileri sürdüğü düşünce ve görüşleri ile tanınan Leibniz, ayrıca diferansiyel ve integral hesabını bulmasıyla da ünlenmiştir.
Gottfried Leibniz.jpg
Dindar bir ailenin oğlu olarak 30 Yıl Savaşları'nın sonlarına doğru Leipzig'de dünyaya gelen Leibniz, 1661'de 15 yaşındayken hukuk eğitimi almak üzere Leipzig Üniversitesine girdi. Burada hukuk eğitiminin yanında özellikle ilk iki sene çok sayıda felsefe eseri okuyarak vaktini geçirdi. O dönemin filozofları olan Kepler, Galilei ve Descartes'ın keşfettikleri yeni dünya hakkında bilgiler edindi. Matematik öğrenmeden bu ilimleri kavramının olanaksız olduğu kanaatine varan Leibniz, 1663 yılının yazını Jena Üniversitesinde geçirdi ve matematikçi Erhard Weigel'in derslerini izledi. Matematiksel bileşimlerin kesinliğini göz önünde tutarak, felsefe içinde aynı bileşim yasalarını bulmaya çalıştı.
Leibzig'e dönünce yeniden hukuk eğitimine başlayan Leibniz 1666 yılında 20 yaşındayken doktora sınavı için hazırdı. Ancak Leipzig Fakültesi, tüm profesörlerden daha fazla hukuk bilgisine sahip olmasına rağmen yaşının küçük olmasından dolayı doktora unvanını vermeyi kabul etmedi.

Leibniz, 1667 baharında, Almanya'nın en seçkin devlet adamlarından biri olan Baron von Boineburg ile tanıştı ve onun tarafından siyasete sokuldu. Leibniz 2 yıl sonra diplomatik bir görev için Fransa'ya gönderildiğinde artık kitaplardan öğrenilebilecek tüm bilimsel ve felsefi bilgileri biliyordu. Yeni amacı fizik ve felsefe kavramlarını derinleştirip, zenginleştirerek, metafizik ve bilim arasında bağlantı çizgisini bulmaktı. 1672-1676 yılları arasında XVI. Louis'nin yanında görevli olarak bulunduğu sırada çağının büyük düşünür ve bilginleriyle sürekli olarak yazışma halindeydi. Bossuet'ye yazdığı mektuplarda Hristiyan kiliselerinin birleştirilmesi için çalışıyor, Huygens ile bilimsel çalışmalar yapıyor, Pascal'ın matematik çalışmalarını okuyordu. Ünlü bir Fransız yazarı haline gelmesi dışında dönemin en önemli matematikçilerinden de biri olmuştu. Yaptığı uzun çalışmalardan sonra 1675 yılında insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olan integral ve diferansiyel hesabını buldu.

1676'da, daha önce Pascal'ın yapmış olduğu hesap makinesini geliştirerek yalnızca toplama, çıkarma yapan makineyi, çarpma ve bölme de yapacak, hatta kök alma işlemlerinde kullanılabilecek hale getirdi. Aynı yılın ekim ayında ülkesi Almanya'ya geri dönen Leibniz, Braunschweig-Lüne-burg Dükü'nün önerisiyle Hannover'de kitaplık memuru oldu. 1677-1679 arasında dine yönelen ünlü matematikçi ve filozof, kiliseleri birleştirme çalışmalarını sürdürdü. Bunun için Katolik inancının savunucusu olan Fransız düşünürü Bossuet'yle mektuplaştı, bu arada piskopos Spizola'yla yazıştı.

İktisat, filoloji, devletler hukuku, maden ocakları yapımı, teoloji, sayısız akademinin kurulması ve geliştirilmesi gibi çok çeşitli konularla ilgilenmiş olan Leibniz'in yine de en başarılı olduğu konu mekanik ve fizikti.

Hukuk, din, siyaset, tarih, edebiyat, mantık, metafizik ve kuramsal felsefe konularında sayısız eserler bırakan Leibniz 14 Kasım 1716 günü Hannover'de hayatını kaybetti.

Bu biyografi harbiforum.net için yazılmış özel bir makaledir, lütfen kaynak belirtmeden kullanmayınız.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
32B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst