Geleceğin meslekleri nelerdir?

Ömer
Yönetici
Geleceğin gözde meslekleri listesi

Gelecekte hangi neler meslek popüler olabilir? Hangi meslek daha çok para kazandırabilir diye düşünen arkadaşlarımız için çok yararlı bir araştırma yapıldı. Kimisi tahsil gerektiren, kimisi beceri ve güç gerektiren meslekler olarak göze çarpıyor.

gelecegin-meslekleri.jpg


Evde bakım görevlisi: Bu sektörde çalışan görevliler evlerde çalışırlar. Yaşlılara, engellilere ve kronik hastalığı bulunan kişilere tıbbi bakım hizmeti verirler. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen “Evde Sağlık Hizmeti” uygulaması sayesinde önümüzdeki senelerde çok sayıda evde sağlık görevlisi ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor. Sertifikalı bir evde bakım görevlisi olabilmek için üniversitelerin düzenlediği evde hasta bakım kursunun tamamlanıp gerekli eğitimi almak gerekiyor.

Biyomedikal mühendisliği: Biyomedikal mühendisler tıbbi teknolojileri geliştirirler ve protez, görüntüleme cihazları, yeni tedavi metotları gibi hizmetler verirler. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 200, özel hastanelerde ise 100 yatak ve üzerinde kapasitesi olanlarda en az 1 biyomedikal mühendisi bulundurmak zorunluluğu bulunuyor. Bu zorunluluğun yeni yürürlüğe girmiş olması hasebiyle bu alanda biyomedikal mühendisi ihtiyacı açığa çıkmakta. Biyomedikal mühendisi olabilmek için 4 yıllık üniversite bitirmek gerekiyor. Bununla birlikte büyük çoğunluğunun doktora yaptığını da göz önünde bulundurun.

Estetik diş hekimliği: Dişlerine yeteri kadar bakmayan kişiler artık dişlerini estetik açıdan daha güzel görünmesi için temizletme yoluna gidiyor. Bu sebeple estetik diş hekimliği alanında iş gücü de artmaya başladı. Diş temizletme ve beyazlatma genel diş hekimliği alanında yoğun olarak uygulansa da estetik diş hekimleri bu alana daha çok yönelmekte ve bu alanda uzmanlaşmakta. Günümüzde artık bu alandaki kariyer seçenekleri diş hekimi ofisinin dışına çıkmaya başladı. Bu alandaki iş gücünün ileriki yıllarda %38 artması bekleniyor. Alacağınız üniversite eğitimi ile bu alanda profesyonel olarak ilerleyip birçok kapıyı açabilirsiniz.

Teşhise yardımcı tıbbı ultrason uzmanı: Ultrasonografi, tıbbi görüntüleme için non-invaziv ses dalgası teknolojisini kullanıyor. Ultrason uzmanları hastanelerde, kliniklerde çalışıyorlar. Sindirim veya doğum öncesi bakım gibi tek alanda olabileceği gibi bunun birkaçında uzmanlığa sahip olabilirler. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu alandaki istihdamın yarı yarıya artması bekleniyor. Bu işe başlamak için en az 2 yıllık bir yükseköğretim görmek gerekiyor.

Pazarlama araştırma analizcisi: Bu alanda çalışan kişiler, şirketlerin kendilerini potansiyel müşteri temeline tanıtmalarına ve sunmalarına yardım ederler. Bunu yapmak için yerel düzeyden uluslararası alana kadar piyasa koşullarını analiz ederler. Bu meslek reklam, satışlar, araştırma ve halkla ilişkileri kapsar. Bu alandaki işgücünün de şirketlerin küreselleşmesiyle birlikte önümüzdeki senelerde büyük ölçüde artması bekleniyor.

Finansal analiz uzmanı: Analiz uzmanları, Tüzel ve gerçek kişilere yatırım kararları konusunda rehberlik ve danışmanlık yapıyorlar. Piyasaların, şirketlerin, tahvil, hisse senedi ve diğer yatırım türlerinin performanslarına karar veriyor ve düzenliyorlar. Bu sektördeki istihdamın da %23 oranında artması bekleniyor. Bu alanda giriş seviyesinde işe başlamak için 4 yıllık üniversite mezunu olmak gerekiyor.

Çevirmenler ve mütercimler: Farklı bir dilin ve kültürün insanları için dili ve kültürel bağlamı deşifre ediyor. Çevirmenlik ve mütercimlik aynı meslek olarak bilinse de bu iki meslek bir birinden çok farklı meslekler. Mütercimler sadece yazılı metinleri bir dilden diğer dile çevirirler. Çevirmenler ise konuşmaları çevirirler. Ülkemizdeki uluslararası şirketler ve yatırımlar arttıkça bu alandaki istihdamın da büyük oranda artacağı düşünülüyor. Bu meslekleri yapan kişilerin en az 2 dili ve kültürü iyi bir şekilde bilmeleri gerekiyor.

Evlilik ve aile uzmanı: Lisanslı evlilik ve aile uzmanları depresyon, kişisel krizler, boşanma gibi sorunları olan çiftler ve ailelerle birlikte çalışıyorlar ve onların problemlerine çözümler üretiyorlar. Bu sektördeki işgücünün de %40 civarında artabileceği tahmin ediliyor. Ülkemizde de yakın bir gelecekte bu konuda yeni geliştirilen bir proje uygulanmaya başlanacak ve Ombudsmanlık hizmeti verilecek. Bu alanda çalışmak için psikoloji eğitimi almak gerekiyor.

Duvarcı ustası: Diğer mesleklerin yanında biraz sönük ve kötü gibi görünse de, yüksek tahsil yapamayan ancak geçimini sağlamak zorunda kalanlar için iyi bir tercih sayılabilir. Ülkemizde özellikle, kentsel dönüşüm planları çerçevesinde önümüzdeki yıllarda inşaat sektöründeki büyük bir istihdam açığı oluşacağı ortada. Duvarcı ustası olmak için şimdilik herhangi bir resmi eğitim almaya lüzum yok, anacak deneyimli ve becerikli olmak bu sektörde ilerlemek için şart.

Marangoz: Bir binanın kaba inşaatı bittikten sonra onların işleri başlar, binanın ahşap işlerini tamamlarlar. Bunun yanı sıra binanın içindeki katların döşemesi ya da dolapların hazırlanması gibi iç tasarım işlerini de yaparlar. Bu meslekteki işgücünün artması bekleniyor. Önceleri bir ustanın yanında çırak olarak öğrenilen bu meslek, artık günümüzde meslek liselerinde öğrenilmektedir. Yine ülkemizdeki kentsel dönüşüm ile birlikte inşa edilen binalardaki marangozluk işlerinin artmasıyla bu alandaki işgücü de artacaktır
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
  • Sabit
Yanıtlar
1
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Üst