Fen Edebiyat Fakülteleri kapatılıyor mu?

deep Harbi Aktif Üye
YÖK'ün fen-edebiyat fakültelerine öğretmenlik yolunu kapatması, bu okulların geleceğini tartışılır hale getirdi. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dilsiz, formasyon olmazsa öğrenci gelmeyeceğini söylüyor. Rize RTE Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Torul ise öğrenci azalınca öğretim kadrolarının da eridiğini belirtiyor.
fenedebiyat.jpg

Fizik, kimya, matematik, biyoloji, edebiyat, sosyoloji, psikoloji, felsefe, sanat tarihi, antropoloji, arkeoloji, tarih gibi bölümleri bulunan fen edebiyat fakültelerini zor bir yıl bekliyor. YÖK'ün geçen ay fen ve edebiyat fakültesi öğrencilerinin pedagojik formasyon programını kaldırması bu okulları tercih etmeyi düşünen öğrenciler kadar bu okulların yönetimlerini de endişeye sevk etti. YÖK aldığı son kararla yeni bir model uygulamaya konuluncaya kadar şu an fen-edebiyat fakültelerinde okuyanlar ile bu kurumlardan mezun olanların bir mağduriyetinin olmayacağını duyurdu. Eğer bu yıl beklenilen sayıda öğrenci alamazsa birçok fen edebiyat fakültesi kapanmak durumunda kalacak.

Fatih Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Akademik Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şimşek, üniversitelerin bu sorunu misyon ve vizyonunda değişiklik yaparak çözebileceğini söylüyor. Cengiz Şimşek, "Pedagojik formasyon sorunu tamamen üniversite eğitiminin hantallaşmasından kaynaklanıyor. Üniversite hocalarının, akademik taassup içine girmeden bilimsel düşünüp, objektif karar vererek eğitim fakültesi ve fen-edebiyat fakültesi sorununu masaya yatırmaları gerekiyor." diyor.

Rize RTE Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Torul, geçen seneden beri kapatılan bölümlerdeki asistanların boşa çıktığını, öğrencilerin, fakültelere asistan olma imkânının da, öğrenci gelmeyen bölümlerdeki kadroların kapanmasıyla azaldığını belirtiyor. Torul, "Artık öğretim elemanı ve araştırma görevlisi kontenjanı da açılmıyor ki öğrenciler oralara gelsinler! Bu fakültelerin tek çıkışları, ya üniversitelere asistan oluyorlardı ya da öğretmen oluyorlardı." şeklinde konuşuyor. Prof. Torul, bir başka gerçeğe dikkat çekiyor: "Bu fakülteler açılırken büyük emek verilerek, laboratuvarlar kuruldu, öğretim üyesi altyapısı oluşturuldu. Dolayısıyla, bu fakültelerde öğrencinin olmaması devlet için maddî olarak da bir külfet oluşturacaktır."

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dilsiz ise fen-edebiyatların 2. öğretimlerinin tümden kapatılması görüşünde. Dilsiz, "Önceki senelerden bu yana bu fakültelere talepler gittikçe azalıyor. Şu anki belirsizlikle beraber önümüzdeki sene talebin daha da azalacağını düşünüyorum. Formasyon, fen-edebiyatlılar için bir umut kaynağı, o da kalkarsa öğrenciler bu fakülteleri tercih etmezler." diyor.

YÖK yeni model üzerinde çalışıyor

YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni öğretmenlik modeli üzerinde çalıştığı öğrenildi. Yeni modele göre, fen-edebiyat mezunları öğretmen olabilecek. Fen-edebiyat mezunlarının liselerde branş öğretmeni, eğitim fakültesi mezunlarının ise anaokulu ve ilkokul sınıf öğretmeni olarak görev almaları öngörülüyor. Çalışma kapsamında fen-edebiyat fakültelerine tanınan kontenjanın azaltılması hedefleniyor.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst