Eklemler nerelerde bulunur?

soru Üye
Eklemler nerelerde bulunur? Eklemlerin vücuttaki yeri
 
deep Harbi Aktif Üye
Kemikler eklemler aracığıyla bağlantı kurarlar.Bir nevi eklemler köprü görevi görürler.Eklemler ise kısmen yani serbest hareket eden veya hareketsiz olarak bulunurlar.
Daha fazla bilgiler için uzmanlardan yardım aldık, işte sizlere bilgilerle dolu bir yazı.

Kemiklerin sert, güçlü ve değişmeyen dokular olduğunu düşünmemize rağmen kemikler de yenilenir, örneğin, koluyla ağır iş yapan birinin sadece vücut ölçüleri ve kol kaslarının gücü değil, aynı zamanda kol kemikleri de gelişir.
Yaşlanmanın doğal bir sonucu da kemiklerin giderek küçülmesi ve yoğunluğunu kaybetmesidir. Kemik yoğunluğunun en yüksek olduğu yaşlar 25 ile 35 yaş arasıdır. Sonraki yıllarda kemikler azar azar büyüklüklerini ve yoğunluklarını kaybederler. Yaşlanmanın diğer bir sonucu da kemiklerin genç bir insana göre daha kolay kırılabilmesidir. Düşme ya da herhangi bir kaza sonrası kemikleriniz kolayca kırılabilir.

Bazen kemiklerinizdeki küçülme ve yoğunluk azalması tehlikeli bir hal alır. Bu duruma osteoporoz denir. Eğer osteoporozunuz varsa kemikleriniz daha kolay kırılabilir. Bu, basit bir düşme ya da kazayla kemiklerinizin daha kolay kırılabileceği anlamına gelir.
Belirli kas gruplarının kemikler üzerine uyguladıkları çekme ve ağırlığa karşı kemiklerin direnci osteoporoz nedeniyle azalır. Bu, yaşlılarda bazen ileri derecede kamburlaşmalara neden olur. Bu sorun özellikle menopoz sonrası kadınları etkilemektedir. Erkeklerin kemiklerinde de yaşlanmayla birlikte yoğunluk azalabilir. Başta kalça kemiği olmak üzere diğer kemikleri de kolayca kırılabilir. Ancak, kemik yoğunlukları normalde kadınlardan daha yüksek olduğu için osteoporozdan daha az etkilenirler. Osteoporoz ileri yaşlarda karşılaşılabilecek ciddi sorunlardan biridir.

Yaşlanmayla birlikte, özellikle ortayaş sonrasında , eklemlerde hafif bir katılaşma ve hareketlerde bir yavaşlama da ortaya çıkar.Muhtemel nedenleri arasında genetik özellikler, beslenme ve eklemlerimizin daha önceki yaralanma ve hastalıkları bulunmaktadır. Eklemlerimizi nasıl kullandığımız da önemli bir faktördür.
Artrit genellikle kalça, diz ve omurga gibi vücudun yükünü taşıyan büyük eklemlerde başlar. Ancak el parmağı eklemleri gibi diğer eklemlerde de görülebilir.
Ortayaşlarda çoğu insanın en azından bir ekleminde osteoartrit görülür. Artrit belirtileri arasında, ara sıra ortaya çıkan ağrı, eklem katılığı ve nadiren şişlik bulunmaktadır. Bazen hiçbir belirti vermeyebilir.

eklemler.jpg

Ağrı genellikle hafiftir ama bazen şiddetli de olabilir. Bir eklemde ağrı ortaya çıktığında genellikle daha az hareket ettirmeye çalıştığımız için o bölgedeki kaslar daha az kullanılarak boyutlarını ve güçlerini kaybederler. Bu da sorunu ağırlaştırır. Kalça ve dizlerdeki artrit yürüyüşümüzü etkiler.
Artrit tamamen ortadan kaldırılamaz, ancak yolaçtığı şikayetler azaltılabilir. Doktorunuza şikayetlerinizi anlatın. Bazen röntgen ve diğer tetkikler gerekli olsa da doktorunuz genellikle hastalığı kolayca teşhis eder. Kilo vermeniz (eklemlere binen yükü azaltır) sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Egzersiz ve fizik tedavisi de etkilidir. Ayrıca doktorunuz size ağrı kesiciler verebilir.
Ortayaşlarda ortaya çıkabilecek bu fiziksel değişikliklerle, düzenli egzersizler yaparak ve eklemlerinize zarar verecek etkinliklerden kaçınarak başedebilirsiniz.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
5
Görüntülenme
2B
Üst