Doğu Anadolu Bölgesinin Genel Özellikleri

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 17.991
LAL
Moderatör
Doğu Anadolu Bölgesinin Özellikleri, Doğu Anadolu Bölgesinin Genel Özellikleri Nelerdir, Doğu Anadolunun yeryüzü şekilleri

1- Alan bakımından en büyük bölgemizdir.

2- Türkiye’nin en yüksek ve en dağlık bölgesidir.

3- Van Gölü üzerinde feribot seferi yapılır. Suyu sodalıolduğu için balıkçılığa elverişli değildir.

4- Şiddetli Kara iklimi görülür. Yazlar kısa ve serin, kışlar uzun ve soğuktur. En düşük sıcaklıklar burada görülür. (Erzurum-Iğdır)

5- Bitki örtüsü alçak yerlerde bozkır, yüksek yerlerde ormanlıktır. Ancak ormanlar son yıllarda tahrip olmuştur.

6- Az nüfuslu bir bölgedir. Dağlık olması, iklimin elverişsizliği, tarımalanlarının darlığı göçlere neden olmaktadır. Nüfus ovalarda toplanmıştır.

7- Başlıca geçim kaynağıhayvancılıktır. Daha çok büyükbaşhayvancılık yapılır.(Erzurum-Kars Yaylası) Hayvan ve hayvan ürünleri ticareti yapılır. İklimin uygun olduğu yerlerde tarım da yapılmaktadır. Daha çok Buğday, arpa, pamuk, Malatya’da kayısı yetiştirilir.

8- Türkiye’nin maden bakımından en zengin bölgesidir.

Demir-Divriği-Hekimhan
Bakır–Ergani-Maden
Krom–Guleman-Palu
Kayatuzu-Erzincan

9- Bölgede Keban, Karakaya Hidroelektrik Santralleri ve Afşin-Elbistan Termik Santralleri ile Türkiye’nin en fazla elektrik üreten bölgesidir.

10- En önemli ekonomik katkısıhayvan ürünleri ve canlıhayvan ticaretidir(İhracat).

11- Siirt battaniyeleri ile ünlüdür.
 
LAL
Moderatör
Doğu Anadolu;Türkiye'nin nüfus yoğunluğu ve nüfusu enaz olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüz ölçümünün büyük olması başlıca etkendir. Geçim kaynakları hayvancılık ve tarımcılıktır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde dört bölümden oluşmaktadır;
Yukarı Fırat Bölümü
Erzurum - Kars Bölümü
Yukarı Murat - Van Bölümü
ve Hakkâri Bölümü

Bölgede dağlardan sonra en fazla alan kaplayan yerşekli plâtolardır. Platolar, Fırat ve Aras nehirlerinin kolları tarafından parçalanmıştır. En büyük plâtosu "Erzurum-Kars Platosu"dur. Bölgede yer alan dağ kuşakları arasındaki çöküntü oluklarında ovalar yer almaktadır. Birinci çöküntü kuşağını; Ardahan, Göle ve Çıldır Gölü, İkinci çöküntü kuşağını; Erzurum, Erzincan, Pasinler, Horasan ve Iğdır ovaları, Üçüncü çöküntü kuşağını ise; Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş ve Van Gölü(Van) çanakları ve bunlar içerisinde yer alan ovalar oluşturur.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Aras ve Kura nehirleri sularını ülkemiz toprakları dışarısında Hazar Denizi'ne dökerler. Fırat, Dicle ve Zap nehirleri ise sularını yine ülkemiz dışarısında Basra Körfezi'ne dökerler. Bölge akarsularının rejimi düzensizdir. Bunun nedeni; yağış rejiminin düzensizliği ve kış yağışlarının kar şeklinde düşmesidir. Kışın yağan karlar erimeden uzun süre yerde kaldığı için akarsuların debileri azalmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında eriyen karlar akarsuların debilerinin yükselmesine ve coşkun bir şekilde akmasına yol açar.

Bölge akarsularının hidroelektrik enerji potansiyeli yüksektir. Bunun nedeni, yükselti ve eğimlerinin fazla olmasıdır.

Bölgedeki fay hatları üzerinde göller oluşmuştur. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü başta olmak üzere Çıldır, Nazik, Erçek, Hazar, Balık ve Bulanık gölleri bölge sınırları içerisinde yer alır. Van Gölü Türkiye'nin ikinci büyük kapalı havzasını oluşturur.

Bitki örtüsü karasaldır ama sadece iki ilde bitki örtüsü bozkırdır. Bu iller Elazığ ve Malatya'dır. Van Gölü olduğu için Van ve çevre iller ılıman bir iklime sahiptir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
16B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
LAL
Üst