Diş Kanal Tedavisi nasıl yapılır

deep Harbi Aktif Üye
Kanal Tedavisi nedir

Diş doktorundan korkmayın. Ağız ve diş sağlığı öyle yabana atılacak bir husus değildir. Kanal tedavisi dişin pulpası geri dönülmez bir şekilde iltihaplandığında gerçekleştirilen bir müdahaledir. Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın alınmasıyla gerçekleştirilir. Bu esnada ilhitap sadece kanal içindeki pulpayı etkilemekteyse diş canlı olabilir. Fakat eğer dişin apeksini de etkileyen bir iltihabi olay varsa diş muhtemelen canlılığını kaybetmiştir. Akut bir durumda kanal tedavisi ağrılı olabilir.

Kanal tedavisine karar vermek için ağrı olması şart değildir. Bazen hasta hiç ağrı duymasa da dişi kanal tedavisine gidecek kadar çürüyebilir veya hiç çürük olmasa da pulpada görülen dolaşım bozuklukları nedeniyle kanal tedavisi gerekebilir. Kanal tedavisi gerektiren belli başlı belirtiler şunlardır:

- Şiddetli sıklıkla zonklayıcı ve uzun süren ve kendiliğinden bir etken olmaksızın başlayabilen ağrı
- Yemek yerken ısırınca dişlerin birbirine değmesi ile ağrı
- Sıcak şeyler içildiğinde ağrı
- Gece uykudan uyandıran ağrılar
kanal-tedavisi-1.jpg

Sıklıkla dişe anestezi yapılır. Giriş kavitesi (opening) açılır. Kuron kısmındaki çürük temizlenir. Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpa tirnerf adı verilen aletlerle çıkartılır. Akut bir durumda kanal tedavisi ağrılı olabilir. Onun dışında genellikle ağrısız olmaktadır. Eğer dişte tam anestezi sağlanamıyorsa sinir öldürücü konup 4-5 gün sonrasına randevu verilir. Kavite geçiçi dolgu ile kapatılır.
kanal-tedavisi-2.jpg

Dişin aletli (kanal eğeli) röntgeni alınarak kök boyları tespit edilir. Daha sonra pulpanın içinde bulunduğu kanal ya da kanallar yeterli genişliğe gelene kadar yaklaşık kök ucuna kadar kanal eğeleri genişletilir. Genişletme esnasında kanallar bol bol dezenfektan materyaller ile yıkanır.
kanal-tedavisi-3.jpg

Yeterli genişliye kavuşan kanallar güta perka ve bir kanal dolgu patı ile ( Endomethasone, AH 26 vs..) ile doldurulur. Gütaları kanal içinde sıkıştırmak için plugger aleti kullanılır. Gütalar kök seviyesinden kesilir ve kanal dolgu maddesi taşan kısımlarda dikkatlice temizlenir.
kanal-tedavisi-4.jpg

Kanal dolgusu tamamlandıktan sonra eğer çürük büyük ise kanallara yerleştirecek postlardan destek alınabilir.
kanal-tedavisi-5.jpg

Eğer çürük çok büyükse ve yapılacak dolgu tutma ihtimali düşükse dolgu yerine porselen kuron (crown) tercih edilebilir.

Tedavi dişin durumuna göre bir seans sürebileceği gibi birkaç seans da sürebilir.

Kanal tedavisi görmüş diş canlılığını yitirmiştir. Bu nedenle canlı bir dişe göre dış etkenlere karşı daha savunmasız olduğu fokal enfeksiyon odağı olabileceği iddia edilmiştir. Fakat yapılan çalışmalar sağlıklı bir kişide böyle bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.
kanal-tedavisi-6.jpg

Kanal tedavisi bir dişi kurtarmak için yapılacak son müdahaledir. Dişin ve hastanın durumuna ve yapılan tedavinin niteliğine göre kanal tedavili diş ağızda yıllarca sağlıklı bir şekilde kalabilir.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
azizmahmud
A
Üst