Digital Kamera Bilgileri

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
DIGITAL CAMERA BILGILERI

Bölüm I - Digital Fotoğrafların Düzenlenmesi

1. En önemli resim düzenleme programları hangileridir?

Resim düzenleme programları açık olarak sınıflandırılmamakla birlikte iki ana kategoride toplanabilir: Profesyonel ve kişisel kullanım

Adobe’nin Photoshop programı, Corel’ın Paint programı ve Metacreatrons’un Painter programı, profesyonel kullanım için dizayn edilmiş yazılım örnekleridir.

Bu yazılımların naturel boyama ve düzenleme simülasyonları gibi pekçok özellikleri vardır ve fiyatları da yüksektir.

Kişisel kullanım için mevcut yazılımlar ise şunlardır : MGI Photo Suite (Sanyo digital cameralar ile birlikte verilir.), Adobe Photo Deluxe, ScanSott Photo Soap, Ulead Photo Express ve PhotoImpact-Microgratix Picture Publisher.

Bunlar genellikle digital cameralar ile bundle olarak verilir. Bazılarının özellikleri profesyonel yazılımlarda bile yoktur.



2. Digital resimleri e-mail ile nasıl gönderirsiniz?


Digital formattaki herşey e-mail ile gönderilebilir. Bir e-mail mesajına resimleri eklemek (attach) en basit yöntemdir. Mesajı alan download düğmesine basınca resmi bilgisayarına indirebilir.

Eğer birden fazla resim gönderecekseniz, bir arşivleme programına ihtiyacınız olacaktır. HTML uyumlu posta programları ile çalışırsanız (internet explorer ve netscape communicator, bu tür programları ücretsiz veriyor), resmi mesajın üzerinde gösterebilirsiniz.



3. Digital resimler mobil telefon ile transfer edilebilir mi?
Özel bir modeminiz olduğu takdirde transfer edilebilir. Bu da modern cep telefonlarının çoğunda mevcuttur. Bu entegre modem, özel bir kablo ile PC veya PCMCI karta bağlanır. Kart da notebook’unuza yerleştirilir. Artık digital resimler gönderebilir, fax çekebilir, e-mail kullanabilir ve internete bağlanabilirsiniz. Veri transferini hızlandırmak için sıkıştırmanız önerilir.

* PCMCIA (Personel Computer Memory Card International Associatron): Depolama kartlarını standartlaştırmak komitesi



4. Digital resimler internette gösterilebilir mi?

Resimleri internette gösterebilmek için resimlerin GIF veya JPEG formatında olması gerekir. Daha sonra HTML dilini kullanarak resimlerinizi internette yayınlayabilirsiniz.

HTML yazma programlarının çoğunu freeware veya shareware olarak bulabilirsiniz. Son çıkan kelime işlem programları da, Office 2000’de yer alan Word gibi HTML yazmanıza yardımcı olur.

Resimlerinizi internette kullanabilmek için resmin çabuk yüklenmesi gerekir. Bu da tüm resim dosyalarının sıkıştırılmasını gerektirir. Bu nedenle 50 KB’den büyük resim kullanmamanız tavsiye edilir.

Resimlerin HTML dökümanı ile birlikte internete kopyalanması gerekir.

Verilerin harddisk’inizden internet server’ına kopyalanması FTP programları ile (file transfer protocol) olur. Veriler binary code olarak gönderildiği için server’ın işletim sistemi veya dosya sistemi önemli değildir.



5. Digital cameradaki resimlerin PC’ye aktarılması ne kadar zaman alır? Bu işlem hızlandırılabilir mi?
Burada iki faktör önemlidir: Saniye başına gönderilecek veri miktarı ve resmin boyutu. Başlangıçta sadece seri transfer yolu kullanılabiliyordu. Şimdi kart okuyucuları, PC veya PCMCI kartlar var.



6. Resmi TV’de izlemek nasıl mümkün oluyor?

CCD clipler orijinal olarak video kameralar için yapıldığından dolayı, resimleri TV’de izlemek sorun değildir. Ama günümüzdeki digital cameralar progressive scan CCD kullandığı için bu sinyallerin öncelikle video sinyaline çevrilmesi gerekir. Tüm Sanyo modelleri TV’ye direkt olarak bağlanabilir.



Bölüm II- Resim Verilerinin Sıkıştırılması

1. Dijital Fotoğrafların ne kadar saklama yerine ihtiyacı vardır?

Dijital bir resim için gerekli alan şöyle hesaplanır. Yatay piksel sayısı dikey piksel sayısı ile çarpılır. 1712x1368 boyunda bir resim.2,342,016 piksellik alan kaplar. Ek olarak her piksel RGB denen üç renk verisini de saklar. Bu da alanın 3 ile çarpılması demektir ve 7,026,048 bayt eder. Yaklaşık olarak 7MB. Eğer sıkıştırmadan resmi saklarsanız 8MB lık bir hafıza kartını tek resimle doldurabilirsiniz ve başka fotoğraf için yer kalmaz. Bu günlük kullanım için uygun değildir. Neyse ki verilerin miktarını düşürecek yöntemler var.



2. En önemli sıkıştırma formatları nelerdir ve nasıl ayrılırlar?

Kayıpsız ve kayıplı olarak sıkıştırma metotları ayrılabilir. (Lossless ve Lossy)

Kayıpsız veri sıkıştırma:

Örnek: Diyelim ki bir resim tek bir çizgide aşağıdaki renklere sahip.
Beyaz- Beyaz- Beyaz- Beyaz-Kırmızı- Kırmızı- Kırmızı-Sarı-Sarı .. vs

Kayıpsız veri sıkıştırma metodu verinin görünüşünü şu hale getirir 4xBeyaz, 3xKırmızı, 2xSarı. Görüldüğü gibi veri içeriğini kaybetmeden büyük oranda sıkıştırıldı.
Buna örnek TIFF formatındaki LZW sıkıştırmasıdır.


Kayıplı (lossy) veri sıkıştırma

Bu sıkıştırma metodu biraz farklı çalışır. Insan gözünün bir kerede sadece 2000 farklı rengi ayırt edebileceği gerçeğine dayanır. Bu da 16,7 milyon rengin hepsinin kayıt edilmesine gerek olmadığı anlamına gelir.

Bu kayıplı sıkıştırmanın anahtarıdır. Resimdeki gereksiz renkleri arar ve siler. Bu sıkıştırmanın oranını belirleyebilirsiniz.

Örnek: Resim aşağıdaki renkleri içeriyor olsun.
Beyaz- Beyaz-Açık Kırmızı-Pembe-Kırmızı-Koyu Kırmızı-Kırmızı-Pembe.. vs.

Sıkıştırma değişik derecedeki kırmızıların benzerliğini ölçer ve onları aşağıdaki gibi sıkıştırır.
2xBeyaz, 2x Açık Kırmızı, 3xKırmızı, 1xAçık Kırmızı

Daha yüksek bir sıkıştırma derecesi aşağıdaki sonucu verir.
2xBeyaz, 6xKırmızı

Bu şekilde 2MB yer kaplayan bir veri 100 KB’a kadar sıkıştırılabilir.


3. Dijital Fotoğraflar Daha Fazla Sıkıştırılabilir mi?

Resmi TIFF olarak kaydettikten sonra LZH sıkıştırması ile sıkıştırabilirsiniz. Eğer değiştirilebilen depolama kartına sahip olan bir digital kameranız var ise kayıtlı resimler zaten JPEG formatında sıkıştırılmıştır. Bunun gibi durumlarda ek olarak bir sıkıştırma yapmaya gerek yoktur. Eğer resmi internette kullanacaksanız biraz daha sıkıştırabilirsiniz.



4. Dosyayı Sıkıştırmadan Digital Resim Için Gerekli Alan Nasıl Azaltılabilir?

PKZIP,WINZIP (PC), veya STUFFIT (MAC) gibi programlar kaliteden kayıp vermeden verileri sıkıştırabilir. Bu yöntem çoğunlukla internette kullanılır ve bu şekilde sıkıştırılmış verileri kullanmak için ikinci bir işlem olarak sıkıştırmayı açmak zorunda kalırsınız.



5. Sıkıştırma ve Açma Esnasında Piksel Sayıları Azalır mı?

Hayır, resim çözünürlüğü tüm sıkıştırma tiplerinde aynı kalır. Renkli monitör ekranında görebilmek için 72 dpi çözünürlük yeterli olacaktır.



6. Digital Bir Fotoğraf Değişik Formatlarda Saklanabilir mi?

Bir fotoğrafı dijitalleştirdikten sonra onu istediğiniz formatla saklayabilirsiniz. Bu dijital fotoğrafçılığın en büyük avantajlarından biridir. Önemli fotoğraflarınızı kayıpsız TIFF formatında CD-ROM a saklayabilirsiniz. 650MB lık bir CD-ROM 170 yüksek çözünürlüklü resim saklayabilir.

Resimlerinizi sadece monitörde ve internette kullanacaksanız resimlerinizi az yer kaplayan JPEG formatında saklamalısınız.



7. Dijital Resimler CD-ROM’a Nasıl Kayıt Edilir?

CD’de depolama yapabilmek için CD yazıcı, yazılabilir CD ve CD’ye veri transferini yapabilmek için bir yazılıma ihtiyacınız olacak.

CD’nizin tüm bilgisayarlar tarafından okunabilir olmasını istiyorsanız. ISO9660 formatını seçmeniz gerekir.

CD’ye kaydedeceğiniz dizinleri seçin (tüm verilerin toplam boyutu en fazla 700 MB olabilir) ve CD’ye kaydedin. Kayıt bittikten sonra CD nizi değişik CD-ROM larda test edin.


Bölüm III - Digital Fotografların Arşivlenmesi

1. Digital görüntüleri arşivlemek için özel yazılım paketleri mi var?

Tabii ki kendi resimlerinizi saklamak için kendi dizinlerinizi oluşturabilirsiniz.Maalesef resim sayısı çok hızlı arttığı için dosyaları takip etmek zorlaşır.

Diyelim ki belirli bir fotograf arıyorsunuz ama dosyalar doğru olarak isimlendirilmedi. Resimler teker teker açarak bulma şansınız var.

Eğer veri koleksiyonlarınızı arşivlemenize ve organize etmenize yarayacak bir yazılım olursa bu iş çok daha basit olur.Bu gibi programlar bir yada birden fazla dizinden oluşan kataloglar oluşturabilir. Bu kataloglar orijinal resmin minyatürünü gösterir (thumbnail) ve bilgisayarda saklandığı yeri gösterir.

Kataloglar daha sonra Hard disk’e veya CD-ROM ‘a kaydedilebilir.

Sanyo digital cameralar ile biğrlikte verilen MGI Photo Suite programı resim ve ses dosyaları için düzenleme çözümü sunabilir. Yazılım Twaın uyumludur ve digital cameralar ve yazıcılardan resimleri alabilir. Program ile ayrıca text’de yazabilirsiniz.

Programda ayrıca resim düzenleme, e-mail, slayt gösterisi, ekran koruyucu özellikleride vardır. MGI Photo Suite programı özel ve iş kullanımı için idealdir.



2. Arşivleme için ne tür bir donanıma ihtiyaç vardır?

Digital resimler genellikle ilk olarak harddiskine aktarılır.Harddiskler bazen kısmen yada tamamen verilerin kaybolmasına neden olacak şekilde bozulabilir. Yazılar yeniden yazılabilir ama fotograflar bu o kadar kolay değildir.bu yüzden verilerin yadeğini almakta fayda vardır.

En basit çözüm resimleri 1,44 MB lık floppy diskete yedeklemektir. Ama bu önerilemez çünkü disket az sayıda resim alabilir ve çok güvenilir değildir.

250 Mblık ZIP disketleri daha fazla yer sağlar ama daha iyi bir güvenlik sağlamaz.

CD-ROM’a arşivlenmek istenen sonuçlara ulaşmak için çok daha uygundur.Bunu için bir CD yazıcıya ihtiyacınız olacak cihaz lazer ışınını kullanarak kayıt edebilen CD’ye 700MB’a kadar veriyi saklayabilir.



3. Digital resimler hafıza kartlarından bilgisayara nasıl aktarılır?

Veriler kamerayı direk olarak bilgisayara bağlamadan transfer edilebilir.Veriler SmartMedia Card'dan ve FlashCard'dan çok değişik şekillerde transfer edilebilir.

Bir PC card adaptörü verileri hızlı vee konforlu bir şekilde notebooka ve gerekli donanım ve yazılım varsa bir bilgisayara aktarabilir.
SmartMedia Card okuyucular ve yazıcılar ile veriler çok hızlı bir şekilde bilgisayara aktarılabilir.Bu okuyucular bilgisayara USB veya parelel olarak bağlanabilir.
FlashPath adaptörü bilgisayarın disket sürücüsüne takılabilir ve kolayca resimler bilgisayara aktarılabilir.
Son olarak Smartmedia Card okuyucusu olan bazı Printerler resimlerin bilgisayara transferine izin verir.


4. Digital kameralar her bilgisayar sistemine bağlanabilir mi?

Genel olarak eet.Kameranın arabirimi (USB,Seri) ve bilgisayar uyumlu ise ve kullandığınız sisteme göre kamera yazılımları ise bu mümkündür.

Digital kameralar genellikle bilgisayarın seri veri yolunu kullanarak verileri gönderirler.Diğer bağlantı arabirimleri ise şunlardır. USB, Parelel, Firewire

Kamerayı bilgiyardan kontrol etmek için mutlaka yazılıma ihtiyaç vardır. Pek çok üretici Windows9.x ve MAC Sürücülerini kamera ile birlikte verir ama farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız (mesala OS/2) kamerayı almadan uyumlu yazılımın olup olmadığına bakın.



5. En önemli resim formatları nelerdir?

Digital resimlerinizi saklayabileceğiniz pek çok format vardır. Ama son yıllarda 2 format standart olarak kabul edilmiştir.Ilki TIFF formatıdır. Orijinal olarak MAC’te kullanılmak üzere üretilmiştir.(Tagged Image file Format) PC kullanıcıları arasında da kabul görmüştür. En büyük avantajı esnekliğidir. Mesela 1 ve 32 bit arasında herhangi bir renk tonunu saklayabilir, 32 bit renk derinliğinde CMYK formatını desteklemesi düzenleme için tercih edilen bir metot olmasını sağlamıştır.

Eğer bir DTP programı ile rsimlerinizi düzenleyeceksiniz veya başka bir yerde düzenleyeceksiniz bu format, JPEG'dir. Bu format yüksek renk derinliğini sağlar ve depolamada az yer kaplar. JPEG formatı ile resmi ne kadar sıkıştıracağınızıa siz karar verebilirsiniz. Bu gibi nedenlerle JPEG internette en çok kullanılan format olmuştur.

TIFF ve JPEG formaı yoğun olark kullanılsada daha pek çok resim formatı vardır. Mesala BMP formatı windows için standarttır ve neredeyse tüm resim düzenleme programları tarafından tanınır.

Ayrıca GIF formatı internette çok kullanılır. Bu formatın özelliği transparan olarak kullanılabilmesi ve 2-256 renk arasında saklanabilmesidir. Ayrıca EPS ve PSD formatları vardır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst