ders çalışma teknıği

SaMeT46 Harbi Aktif Üye
Ders Çalışma Tekniği İle İlgili Çerez Bilgiler

Canınızın ders çalışma isteğinin gelmesini bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Ders çalışmaya başladıktan sonra isteğinizin geleceğini göreceksiniz.

Konuya başlamadan önce bu konunun sizin için önemini belirleyin.

Okuduğunuz metinlerdeki vurgulanmış bilgilerin altını mutlaka çizin.

Bir kitabı okurken öğrenilebilecek en kritik bilgilerden biriside hangi bilgilerin nerede olduğunu bilmektir. Her kitap için kendinize göre bir indeks hazırlamanız menfaatiniz icabıdır.

Sorulara cevap verme yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız, soru sorma becerinizi geliştirmelisiniz. Böylece soru çözmek sizin için çocuk oyuncağı olacaktır.

Özellikle uzun paragraflarda bütünü anlayana kadar ana fikri kaçırabilirsiniz. Bu nedenle paragrafın sonuna hızlı bir şekilde göz atın.

Renkli kalem kullanmak çalışmayı daha zevkli hale getirir. Beynin sağ lobunu çalıştırır. Böylece bilgiler akılda daha kolay kalır.

Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan uykudur. Dolayısıyla uyumadan önce yapılan tekrarların öğrenme açısından çok büyük yararları vardır.

Sınavda tesadüflerin yararı bazen olabilir. Ancak bu daha çok soru çözmek için yeterince pratik yapmış öğrenciler için geçerlidir.

Öğretmenle olan sağlıklı ilişkileriniz, derse olumlu yansıyacaktır. Yalnız ders çalışmakla yetinmeyip, o dersin hocası ile ilişkilerinizi geliştirin. Dersten sonra anlamadığınız noktaları hocanıza sorun ve eksikliklerinizi gidermek için ondan taktikler alın.

Deneme sınavını önemsemeyip öylesine giren öğrencilerin çalışmalarını gerçekçi anlamda değerlendirmeleri mümkün olmaz. deneme sınavlarına da aynı önemi vermeli ve kendinize gerçek bir sınav ortamı yaşatmalısınız.

Öğrenmede etkili olan unsurlar bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Anlama düzeyi, okuma hızı, not tutma alışkanlığı, hafıza gücü, konsantrasyon, öğrenme isteği, sabır, mücadele ruhu gibi unsurlar karşılıklı etkileşim halindedir. Dolayısıyla tek yönde değil her açıdan kendinizi geliştirmelisiniz.

Yaptığınız planlar her zaman istediğiniz gibi gitmeye bilir. Yığılan dersleri ve zorlaşan konuları gördükçe ümitsizliğe kapılıp, inancınızı yitirebilirsiniz. Bu anlamda motivasyonunuzu kaybetmemek için zaman planlamasında esnek olun, önceliklerinizi belli periyotlarda tekrar değerlendirin.

Alışkanlıklar kolay kolay oluşmaz, olumsuz ders çalışma alışkanlıklarıda böyledir. Dolayısıyla bu olumsuzlukların hepsinden hemen kurtulacağınızı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Önce bunların neler olduğunu tespit edip her hafta birinin üzerine gidebilirsiniz.

Soru çözümünde eğer iki şık arasında kalmışsanız, muhtemelen doğru cevap ilk aklınıza gelen şıktır.

Yoğun duygusal olaylardan hemen sonra ders çalışmaya girişmek yararsızdır. Bu olaylardan belli bir süre geçtikten sonra çalışmaya başlamak en idealidir.

Çalışma heyecanı ve verimini artıran yaklaşımlardan biri de kay ettiğiniz ilerlemeyi hemen görmektir. Bir konuya çalıştıktan sonra o konuyla ilgili soru üretebilmek veya çözmek çalışmayı daha zevkli hale getirir.

Zararlı alışkanlıklar ara sırada olsa her zaman zararlıdır. Mesela, derse başlamayı erteleme alışkanlığından kurtulmak istiyorsunuz. O zaman ertelemeyin hemen başlayın. Geciktirdikçe alışkanlıklar zamk gibi yapışır. Bunun gibi diğer olumsuz alışkanlıklarınızın üzerine teker teker gidin.

Öğrenmenin temelinde aktif okuyucu olmak vardır. Yeni bir bilgi öğrendiğinizde onun geçmişte öğrendiğiniz hangi bilgilerle ilişkili olduğunu bilinçli olarak keşfetmeye çalışmalısınız.

Ders çalışırken görme alanınızı daraltın. Mesela güneş şapkası alın ve duvara dönük çalışın. Böylece görme alanınızı çalışacağınız derse daha kolay odaklayacak ve çok daha kolay öğreneceksiniz.

Konuları bir arkadaşınızla soru cevap şeklinde çalışın. Daha kalıcı olur.

Düzensiz ve isteksiz 5-6 saat çalışmaktansa, kısada olsa düzenli ve sistemli çalışmak çok daha verimlidir.
Alıntıdır!
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
16
Görüntülenme
122B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
Üst