Dalak Nedir

deep Harbi Aktif Üye
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan önemli bir organ. Hücre yapımı, fagositoz, alyuvar depolama ve bağışıklık yapımına katkı gibi çok önemli görevleri vardır.

Dalak ve İşlevleri

. Fagositoz Yapımı: Dalakta bol miktarda temizlikçi hücreler (makrofaj) vardır. Bu hücreler, dalağa gelen kanda bulunan yaşlanmış, bozulmuş alyuvarları ve birtakım bozuk kan hücreleri ile kandaki bazı maddeleri sindirirler. Burada çok önemli bir kimyasal geri dönüşüm sistemi çalışır. Dalaktaki makrofaj hücreleri, yutmuş oldukları alyuvarların yapısında bulunan hemoglobin maddesini, bilirubine dönüştürürler. Bilirubin daha sonra toplardamar sistemine verilip, karaciğere ulaştırılır. Bu sistemin gayesi vücuttaki hemoglobinin içerdiği demiri geri dönüştürmektir. Bilirubin dengesi vücudumuz için çok büyük önem taşır. Bu dengede olabilecek küçük bir hatanın sonucu çok ağırdır. Örneğin; bilirubinin belli bir düzeyin üstüne çıktığında sarılık gelişmesidir.

. Hücre Yapımı: Ana rahmindeki çocukta var olan kemik iliği, kan hücrelerini üretme görevini tam anlamıyla yerine getiremez. Kemik iliği bu işlevi doğumdan sonra yerine getirmeye başlar. Bu aşamada dalak devreye girer. Vücudun alyuvar, trombosit ve granülositlere ihtiyacı olduğunu algılayan dalak, kendi görevi olan lenfosit üretiminin yanında ayrıca bu hücrelerin üretimine başlar.

. Savaşa Katkı: Vücutta zararlı etkenin ya da herhangi bir mikrobik enfeksiyonun oluştuğu durumlarda, vücut bu zararlı düşmana karşı bir savunma saldırısına geçer. Bunun için savaşçı hücrelerin çoğalması lazımdır. Böyle anlarda dalak, lenfosit yapımını çoğaltır, makrofajların yapımını arttırır. Böylece, hastalık durumunda bütün vücutta uygulanan "olağanüstü hal" durumuna dalak da katılmış olur.

. Alyuvar Depolama: Dalak belli bir miktar alyuvarı ve trombositleri (kan hücresini) kendi içinde depolar. Ancak küçük bir organ olan dalağın görünürde depo olarak kullanabileceği hiçbir yeri yoktur. Bu tip durumlarda dalak hacmini büyüterek, alyuvar ve trombositler için yer açar. Bazen hastalıklar sonucu büyümüş olan dalağın, depo hacmi de büyümüş olur.
dalak.jpg
Dalağın vücuttaki yeri​
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
43B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst