Dalak dalağın görevleri

SüKuN Harbi Aktif Üye
Dalak Nedir?
Uzun, yassı, yumruk büyüklüğünde, üzeri zarla kaplı, yumuşak ve kırmızı renkte bir karın organıdır. Darbelere karşı çok hassas olup kolayca yırtılabilir. Diyaframın hemen altında, sol tarafta, karın boşluğunda, midenin arkasında yerleşmiştir. Ön yüzü 9, 10 ve 11 'inci kaburgalar tarafından örtülmüş olup, böylece büyük darbeler dışında kazalardan etkilenmez. Aortun bir kolu olan "Çöliak atardamarı" tarafından beslenir.

Dalak hücreleri bolca kan ihtiva ederler. Kirlenen kan, kanın geri dönmesini engelleyici tek yönlü kapakçıkları olan toplardamarlar vasıtasıyla karaciğer porta i sistemine boşaltılır. Dalağın kan dolaşım sisteminde ve vücut savnmasında büyük görevleri vardır. Kısacası kanla ilgili bütün fonksiyonlarda, dalağa doğrudan veya dolaylı yoldan görevler düşmektedir.

Dalağın Görevi Nedir?
1) Alyuvar Üretiminde:
Anne rahmindeki embriyonun (cenin) alyuvar hücreleri dalak tarafından yapılır.
Doğumdan sonra bu görevi kemik iliği devralır.
Kemik iliğinin herhangi bir sebeple çalışmadığı, kanser veya benzeri hasta dokularla istila edildiği zaman dal ak yeniden alyuvar imalat görevini yapmaya başlar.

2) Kanın Temizlenmesinde:
Kanın kirlenmesine ve zehirlenmesine yol açan birçok mikroorganizmalar vardır. Dalak hücreleri, atardamar Yoluyla gelen kanda, kirlenmeye ve hastalığa sebep olacak mikroorganizmaları emer, parçalar ve tesirsiz hale getirir. Dalak, dolaşım sisteminde bir çıkmaz sokağa benzer. Buraya giren zararlı maddeler dışarı çıkamaz.

3) Akyuvar Üretiminde:
Vücut savunma sisteminde temel elemanlarından biri Akyuvarlardır. Akyuvarların birçok çeşidi vardır. Bunların bir kısmı doğrudan mikrop yutma görevini yürütürken, bir kısmı da parçalayarak dolaylı yoldan savunma yapar. Akyuvar hücrelerinden olan lenfositlerin bir kısmı dalakta üretilir.

4) Kırmızı Hücrelerin Yıkımında:
Yaşlanan alyuvarlar şekil bozukluğa uğrayarak görevlerini yapamaz duruma düşerler. Bu alyuvarlar, dalak hücreleri tarafından emilip parçalanır, böylece kanın kirlenmesi önlenir.

5) Kan Depolamada:
Kedilerde, köpeklerde ve diğer bazı memelilerde dal ak kırmızı kan hücrelerini depo eder. Büyük enerji gerektiren durumlarda, kanarnalarda dalak kasılarak dolaşım sistemine yedek kan verir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
43B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
82B
Üst