Çiçek Bakımı ile ilgili Genel Bilgiler

deep Harbi Aktif Üye
Çiçek Bakımı ile ilgili bilgiler, Çiçek Bakımı nasıl yapılır

Çiçek Bakımı ile ilgili Genel Bilgiler
Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış yapalım;genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır.Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinenin kilometre bakımını yapar gibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerde de böyle düşünmek yanlıştır.Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilere de günlük su vermek gerekir.Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır.çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir.yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir.ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir.bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitelerini düşürmektedir.genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir.bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir.acaba bitki güneş mi görmüyor yoksa aydınlık mı veya suyunu mu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemlisi de siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkate edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.

kış bakımı:

Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir. Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın.Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir. Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonsai’nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Agaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın. Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir.Kışın GÜBRELEME YAPMAYINIZ. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.

ilkbahar bakımı:

Yılın bu zamanı yenidenbüyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yenidendüzenleme zamanıdır.Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün. Aslında saksısında küçük bir yerdeğiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabiki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta btikinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır. Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır.Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençse daha sık kök budaması yapabilirsiniz. Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine oratılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız agaçda ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır.İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız. Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanbilirsiniz. (Osmocote® granulleri or Gro-Power® bitki tabletleri) Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O ZAMAN : Daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin. Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir hafta direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bityi oratamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.

yaz bakımı:

Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır.Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın. Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın. Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai’nizde kurmul yaprak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN.Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın. Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar

sonbahar bakımı:

Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin.Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst