deep
Harbi Aktif Üye
Çevre Kirliliği ile ilgili Haberler, Çevre Kirliliğiyle ilgili Gazete Haberleri,
Çevre Kirliliği Haberleri
Çevre kirliliği hakkında basında çıkan haberler
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, hava kirliliğinin en önemli nedeninin kalitesi düşük kömürlerin yakılmasından kaynaklandığını söyledi.
Kumbur, yaptığı açıklamada, hava kirliliği, soba zehirlenmeleri ve soba yakma teknikleri konusunda bilgiler verdi. Tarım, sanayi ve yaşam faaliyetlerinde gerekli önlemler alınmadığı için hava kirliliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kumbur, solumakta olduğumuz temiz havada yüzde 78 azot, yüzde 21 oksijen ve yüzde 1 diğer gazlardan bulunduğunu belirterek, bu oranın dışarıdan gelen azotoksit, kükürtoksit, partiküller ve hidrokarbonların havaya karışması ile bozulduğunu ve hava kirliliği sorununun ortaya çıktığını söyledi.
Açıklamasında Mersin kent merkezi ve çevresinde yaşanan hava kirliliğinin nedenlerine de değinen Kumbur, kalitesi düşük kömürlerin yakılması, ısınma amaçlı yakılması yasaklanmış olan lastik, kablo ve madeni yağ atıkları gibi maddelerin sobalarda ve seralarda yakılmasının en önemli nedenler olduğunu belirterek, "Bunun dışında meteorolojik faktörler de çok önemli yer tutmaktadır. Mersin'de geceleri rüzgarın kuzeyden güneye doğru kent merkezine esmesi, bütün hava kirleticileri kent merkezine taşıması, havadaki rutubetin de fazla olması nedeniyle bu kirletici gazların yoğunlaşarak asit buharlarına dönüşmesi tehlike yaratmaktadır. Oluşan hava kirliliği insanlarda ve özellikle çocuklarda solunum sorunları, astım ve kalıcı rahatsızlıklar yaratmaktadır.
Çocuklar ve gençler daha hızlı soluk alıp verirler. Süt çocuğunun istirahat halinde soluduğu hava erişkinin iki katıdır. Çocuklar kirli havanın yüzde 90'ının filtre edildiği burun yerine ağızdan soluk alıp verirler. Kirli hava direk akciğere gider, bu nedenle çocuklar çevre kirliliğinden erişkinlerden çok daha fazla etkilenirler. Çocuğun hızla büyüyen ve çoğalan hücrelerinde daha kolay hasar oluşur. Oluşan hasar çoğu zaman geri telafi edilemez ve nesilden nesile aktarılır" dedi.
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde Mersin ve Tarsus kent merkezlerinde soba ve kaloriferlerde kullanılan kalitesiz yakıtlar ile soba ve kalorifer yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi ve baca temizliğinin iyi yapılamamasının enerji kaybı ve hava kirliliğine neden olduğunu, zaman zaman da soba zehirlenmelerine yol açtığını kaydeden Kumbur, "Kalitesiz yakıt olarak nitelendirilen plastik, otomobil lastiği, temizlenmemiş tahta, hayvan ve asfalt atığı, boya, atık petrol ürünleri ve çöplerin soba ve kalorifer kazanlarında yakılması halinde hava kirliliği sorunu yaratmanın yanında kanser yapıcı maddeler de oluşmaktadır. Meteorolojik faktörlerin de katkısı ile özellikle Mersin kent merkezinde kış aylarında bu sorunlar daha da artmaktadır. Türkiye'de ve bazen de kentimizde, her yıl kış aylarında bir çok kişi sobalarda kömürün bilinçsizce yakılmasından zehirlenmektedir. Tüm uyarılara rağmen her yıl kömürden kaynaklanan zehirlenmeler ve yangınlarda ölenlerin sayısı artmaktadır. Ölümler kömürden olmayıp, sobaların yakılma yönteminin doğru bilinmemesi ya da ihmalden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için uygun soba, kaliteli yakıt ve sobada kömürü doğru yakmak gerektiğini vurgulayan Kumbur, soba zehirlenmeleri ve hava kirliliği yaşanmaması için uyulması gereken hususları ise şöyle sıraladı; "Evlerde ve işyerlerinde hava izolasyonlarının iyi yapılması gerekir. Kaliteli yakıt kullanılması ve bacaların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Soba ve yakıt seçiminin iyi yapılması, sobaların kurallara uygun yakılması gereklidir."
"SOBA YAKMA TEKNİKLERİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Açıklamasında soba yakma tekniklerine de değinen Kumbur, kömürle ısıtılan ev ve işyerlerinde bilinçsizce soba yakılması nedeniyle yaşanan zehirlenme olaylarının önüne geçilebilmesi için soba yakma tekniğinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Zehirlenme nedeniyle meydana gelen ölümlerin kömürden değil, soba yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi ve standart dışı soba kullanımından kaynaklandığını yineleyen Kumbur, can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için sobada kömürü doğru yakarak hava sağlayıcı elemanların kapatılmaması gerektiğini belirtti. Kurallara uygun yakılmayan sobada hangi kömür yakılırsa yakılsın zehirlenme olabileceğine dikkat çeken Kumbur, soba alırken, kurarken ve yakarken bazı çok basit kurallara uyulması halinde bu tip üzücü olayların yaşanmayacağını ifade etti. Soba yakılmasında can kaybını önlemek için üç hususa dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Kumbur, bunları; kaliteli yakıt seçmek, sobayı üsten yakmak ve sobanın hava alıcı elemanlarını kapatmamak olarak sıraladı.
Halil Kumbur, sobada kömür yakılırken dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle açıkladı; "Soba uygun yere kurulmalıdır. Isıdan daha iyi yararlanmak için duvar ile soba arasında yaklaşık 50 santimetre mesafe bulunmalıdır. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalıdır, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Fazla dirsek ve borudan kaçınılmalıdır. Böylece tıkanma ve sızma olasılığı azalır. Sobaların bağlantı elemanları ve borularının sık aralıklarla temizliği ve gaz sızdırmazlığı kontrol edilmelidir. Soba üstten yakılmalı ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapılmamalıdır. Alta kömür, üste çıta koyularak üstten yakılan sobalar, yaklaşık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlar, çevreye daha az zarar verir. En önemlisi zehirlenme riskini en aza indirir. Üstten yakılan sobalarda uçucu gazların ısıtılması ve daha fazla yakılması, az duman çıkması ve yanma veriminin yüksek olması gibi avantajlar sağlanır. Sobanın havalandırma sistemlerine, yanma için yeterli oksijeni sağlamalıdır. Soba verimli yanması için en fazla üçte iki oranında kömürle doldurulmalıdır. Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalıdır. Yanan sobaya üstten gelişigüzel kömür ilave edilmemelidir. Alttaki ateşin etkisi ile ilave edilen kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılırsa kömürün tutuşma süresi uzayacağından tam yanmadan çıkan gaz miktarı artar. Bu durum enerji kaybı ve herhangi bir sızıntı halinde zehirlenmelere neden olur."
Zehirlenme olduğu zaman hemen bir sağlık kurumuna gitmek gerektiğini de hatırlatan Kumbur, "Zehirlenme olduğu zaman yoğurt, sarımsak gibi yiyecekler verilmesi çok yanlıştır. Çünkü zehirlenme midede değildir, solumun yolu ile ilgilidir. Zehirlenen kişiye acilen oksijen verilmelidir. İlk yapılacak tedavi budur. Önerilere uyulmadığı taktirde, hava kirliliği hepimizi rahatsız edeceği ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi çok daha üzücü olaylarla sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Kurallara uygunsuz bir yakma bizleri daha az ısıtıp, daha çok ısınma masrafı yapmamıza, can ve mal kayıplarına yol açacaktır" dedi.
Çevre Kirliliği Haberleri
Çevre kirliliği hakkında basında çıkan haberler
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, hava kirliliğinin en önemli nedeninin kalitesi düşük kömürlerin yakılmasından kaynaklandığını söyledi.
Kumbur, yaptığı açıklamada, hava kirliliği, soba zehirlenmeleri ve soba yakma teknikleri konusunda bilgiler verdi. Tarım, sanayi ve yaşam faaliyetlerinde gerekli önlemler alınmadığı için hava kirliliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kumbur, solumakta olduğumuz temiz havada yüzde 78 azot, yüzde 21 oksijen ve yüzde 1 diğer gazlardan bulunduğunu belirterek, bu oranın dışarıdan gelen azotoksit, kükürtoksit, partiküller ve hidrokarbonların havaya karışması ile bozulduğunu ve hava kirliliği sorununun ortaya çıktığını söyledi.
Açıklamasında Mersin kent merkezi ve çevresinde yaşanan hava kirliliğinin nedenlerine de değinen Kumbur, kalitesi düşük kömürlerin yakılması, ısınma amaçlı yakılması yasaklanmış olan lastik, kablo ve madeni yağ atıkları gibi maddelerin sobalarda ve seralarda yakılmasının en önemli nedenler olduğunu belirterek, "Bunun dışında meteorolojik faktörler de çok önemli yer tutmaktadır. Mersin'de geceleri rüzgarın kuzeyden güneye doğru kent merkezine esmesi, bütün hava kirleticileri kent merkezine taşıması, havadaki rutubetin de fazla olması nedeniyle bu kirletici gazların yoğunlaşarak asit buharlarına dönüşmesi tehlike yaratmaktadır. Oluşan hava kirliliği insanlarda ve özellikle çocuklarda solunum sorunları, astım ve kalıcı rahatsızlıklar yaratmaktadır.
Çocuklar ve gençler daha hızlı soluk alıp verirler. Süt çocuğunun istirahat halinde soluduğu hava erişkinin iki katıdır. Çocuklar kirli havanın yüzde 90'ının filtre edildiği burun yerine ağızdan soluk alıp verirler. Kirli hava direk akciğere gider, bu nedenle çocuklar çevre kirliliğinden erişkinlerden çok daha fazla etkilenirler. Çocuğun hızla büyüyen ve çoğalan hücrelerinde daha kolay hasar oluşur. Oluşan hasar çoğu zaman geri telafi edilemez ve nesilden nesile aktarılır" dedi.
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde Mersin ve Tarsus kent merkezlerinde soba ve kaloriferlerde kullanılan kalitesiz yakıtlar ile soba ve kalorifer yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi ve baca temizliğinin iyi yapılamamasının enerji kaybı ve hava kirliliğine neden olduğunu, zaman zaman da soba zehirlenmelerine yol açtığını kaydeden Kumbur, "Kalitesiz yakıt olarak nitelendirilen plastik, otomobil lastiği, temizlenmemiş tahta, hayvan ve asfalt atığı, boya, atık petrol ürünleri ve çöplerin soba ve kalorifer kazanlarında yakılması halinde hava kirliliği sorunu yaratmanın yanında kanser yapıcı maddeler de oluşmaktadır. Meteorolojik faktörlerin de katkısı ile özellikle Mersin kent merkezinde kış aylarında bu sorunlar daha da artmaktadır. Türkiye'de ve bazen de kentimizde, her yıl kış aylarında bir çok kişi sobalarda kömürün bilinçsizce yakılmasından zehirlenmektedir. Tüm uyarılara rağmen her yıl kömürden kaynaklanan zehirlenmeler ve yangınlarda ölenlerin sayısı artmaktadır. Ölümler kömürden olmayıp, sobaların yakılma yönteminin doğru bilinmemesi ya da ihmalden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için uygun soba, kaliteli yakıt ve sobada kömürü doğru yakmak gerektiğini vurgulayan Kumbur, soba zehirlenmeleri ve hava kirliliği yaşanmaması için uyulması gereken hususları ise şöyle sıraladı; "Evlerde ve işyerlerinde hava izolasyonlarının iyi yapılması gerekir. Kaliteli yakıt kullanılması ve bacaların düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Soba ve yakıt seçiminin iyi yapılması, sobaların kurallara uygun yakılması gereklidir."
"SOBA YAKMA TEKNİKLERİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Açıklamasında soba yakma tekniklerine de değinen Kumbur, kömürle ısıtılan ev ve işyerlerinde bilinçsizce soba yakılması nedeniyle yaşanan zehirlenme olaylarının önüne geçilebilmesi için soba yakma tekniğinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Zehirlenme nedeniyle meydana gelen ölümlerin kömürden değil, soba yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi ve standart dışı soba kullanımından kaynaklandığını yineleyen Kumbur, can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için sobada kömürü doğru yakarak hava sağlayıcı elemanların kapatılmaması gerektiğini belirtti. Kurallara uygun yakılmayan sobada hangi kömür yakılırsa yakılsın zehirlenme olabileceğine dikkat çeken Kumbur, soba alırken, kurarken ve yakarken bazı çok basit kurallara uyulması halinde bu tip üzücü olayların yaşanmayacağını ifade etti. Soba yakılmasında can kaybını önlemek için üç hususa dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Kumbur, bunları; kaliteli yakıt seçmek, sobayı üsten yakmak ve sobanın hava alıcı elemanlarını kapatmamak olarak sıraladı.
Halil Kumbur, sobada kömür yakılırken dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle açıkladı; "Soba uygun yere kurulmalıdır. Isıdan daha iyi yararlanmak için duvar ile soba arasında yaklaşık 50 santimetre mesafe bulunmalıdır. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalıdır, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Fazla dirsek ve borudan kaçınılmalıdır. Böylece tıkanma ve sızma olasılığı azalır. Sobaların bağlantı elemanları ve borularının sık aralıklarla temizliği ve gaz sızdırmazlığı kontrol edilmelidir. Soba üstten yakılmalı ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapılmamalıdır. Alta kömür, üste çıta koyularak üstten yakılan sobalar, yaklaşık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlar, çevreye daha az zarar verir. En önemlisi zehirlenme riskini en aza indirir. Üstten yakılan sobalarda uçucu gazların ısıtılması ve daha fazla yakılması, az duman çıkması ve yanma veriminin yüksek olması gibi avantajlar sağlanır. Sobanın havalandırma sistemlerine, yanma için yeterli oksijeni sağlamalıdır. Soba verimli yanması için en fazla üçte iki oranında kömürle doldurulmalıdır. Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalıdır. Yanan sobaya üstten gelişigüzel kömür ilave edilmemelidir. Alttaki ateşin etkisi ile ilave edilen kömür bünyesindeki yanabilir gazlar yanmadan baca ile çevreye verilir. Üst bölümde tam yanma gerçekleşmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılırsa kömürün tutuşma süresi uzayacağından tam yanmadan çıkan gaz miktarı artar. Bu durum enerji kaybı ve herhangi bir sızıntı halinde zehirlenmelere neden olur."
Zehirlenme olduğu zaman hemen bir sağlık kurumuna gitmek gerektiğini de hatırlatan Kumbur, "Zehirlenme olduğu zaman yoğurt, sarımsak gibi yiyecekler verilmesi çok yanlıştır. Çünkü zehirlenme midede değildir, solumun yolu ile ilgilidir. Zehirlenen kişiye acilen oksijen verilmelidir. İlk yapılacak tedavi budur. Önerilere uyulmadığı taktirde, hava kirliliği hepimizi rahatsız edeceği ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi çok daha üzücü olaylarla sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Kurallara uygunsuz bir yakma bizleri daha az ısıtıp, daha çok ısınma masrafı yapmamıza, can ve mal kayıplarına yol açacaktır" dedi.