Canlılardaki Organik Bileşikler

deep Harbi Aktif Üye
Canlılardaki Organik Bileşikler Nelerdir?
canlilar.jpg
Vücudun kimyasal yapı taşlarıdır. Karbon içeren karmaşık bileşenlerdir. Vücuttaki faaliyetler için gereken enerjiyi sağladıkları için yakıt görevi görürler. Canlı yaşamı için gerekli olan kimyasal reaksiyonları düzenler ve bu reaksiyonlara katılırlar. Organik bileşenler 4 ana gruptan oluşur:

. Lipidler

. Karbonhidratlar

. Proteinler

. Nükleik asitler

Lipidler (yağlar), yüksek enerjili bileşiklerdir. Enerji vücutta yağ (lipid) olarak da depolanır. Lipidler suda erimez fakat eter, kloroform gibi çözeltilerde xxeriyebilir.

Karbonhidratlar canlıya enerji sağlayan organik bileşiklerdir. Direkt olarak hücre içine alınamadıkları için küçük moleküllere parçalanarak alınırlar. Karbonhidratlar karbon, oksijen ve hidrojenden oluşur.

Proteinler, hücrenin en önemli organik yapı maddelerinden biridir. Vücudun büyük bölümü proteinlerden oluşur. Besinlerle alınan proteinler sindirim sırasında parçalanarak amino asitlere ayrışır. Amino asitler de proteinlerin yapı taşıdır.

Nükleik asitler, hücrenin en önemli organik bileşikleridir. DNA (dezoksiribonükleik asit) ve RNA (ribonükleik asit) olarak tüm canlılarda bulunurlar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
3
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst