Çanakkale Hakkında Bilgi

deep Harbi Aktif Üye
Çanakkale ile ilgili Bilgi
Çanakkale Boğazı'nın Avrupa ve Asya kıyıları üzerinde bulunan, Türk tarihinde önemli bir yere sahip, doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilimiz. Edirne, Tekirdağ, Balıkesir, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Çanakkale'nin ilk ismi Troas'tır. Daha sonra Hellespont ve Dardanellos isimlerini aldı. Fatih Sultan Mehmed'in şehirde yaptırdığı kale nedeniyle "Kale-i Sultani" olarak da bilinir. Kalenin çanağa benzemesi veya şehrin çanak-çömlek sanayiinin ileri olması nedeniyle Çanakkale ismi ile anılmaya başlamıştır.

İklim ve Bitki Örtüsü

Çanakkale, ılıman bir iklime sahiptir. Akdeniz iklimiyle Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özellikleri gösterir. Kar yağışı azdır. Yağış kış ve ilkbaharda fazladır. Çanakkale toprakları tarıma elverişli bir alana sahiptir. Şehrin %50'sini oluşturan tarıma uygun alanlar dışında kalan kısımlar ise ormanlarla kaplıdır.

Coğrafya

Volkanik bir arazi olup, şehrin orta kısımları tepelik bir görünüme sahiptir. Şehirdeki önemli dağlar, Kazdağı, Katran Dağı, Susuz Dağı, Koru Dağ'dır. Ovalar az olup, arazinin % 15'ini kaplar. Başlıca ovalar Kavak Ovası, Yalova Ovası, Kilye ve Pirsen Ovaları'dır. Akarsuların hepsi Kazdağı'ndan ve çevresinden çıkan küçük akarsulardır. Çanakkale'de büyük göller yoktur. Yazın kuruyan Tuzla Gölü ile Emir Gölü en önemlileridir.

Yüz ölçümü: 9.737 kilometrekare

Çanakkale Haritası
Tarihi

Çanakkale, Anadolu'nun ve Ortadoğu'nun stratejik bir bölgesidir. Bu nedenle tarihte birçok kez istila edilmiştir. Akalar, daha sonra Ispartalılar, MÖ 6. yüzyılda Persler, MÖ 4. yüzyılda Makedonya kralı İskender tarafından işgal edildi. Sonuçta Roma İmparatorluğu bölgeye hakim oldu. Roma'nın 395'te ikiye bölünmesi sonucunda Çanakkale, Doğu Roma sınırlarında kaldı. 668, 672 ve 717 yıllarında İslam orduları Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'u kuşattılar ve Çanakkale bölgesini üs olarak kullandılar. 1071 yılındaki Malazgirt Zaferi'nden sonra Selçuklular Çanakkale'ye kadar geldilerse de Çanakkale Boğazı'nı tam olarak ele geçiremediler. Anadolu Selçuklu Devleti'nden ayrılarak bağımsız olan Karesi Beyliği, Çanakkale'yi ele geçirdi. 1345'te Orhan Gazi zamanında Karesi Beyliği Osmanlı Devleti'ne katıldı. Çanakkale, Türkler'in Avrupa'ya çıkış noktası oldu. Çanakkale şehrini kuran ve geliştiren, Fatih Sultan Mehmed olmuştur. Şehrin gelişimi Fatih Sultan Mehmed'den sonra da devam etmiştir.
canakkale-gelibolu.jpg
Gelibolu yarım adasından muhteşem bir manzara
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
53B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst