Cahiliye Dönemi

Ömer
Yönetici
Cahiliye Devri, Arabistan'da İslam dini yayılmadan önceki dönem. Fakat pek çok kaynakta, Hz. İsa'dan sonra Hz. Muhammed (s.a.v.)'in gelmesine kadar geçen dönem de "cahiliye dönemi" olarak tarif edilir.

Cahiliye döneminde insanlar Yüce Allah'ı unutarak Allah'ın birliği inancını ortadan kaldırmışlardır. (Allah'ı tenzih ederiz) Allah tarafından hak dinle gönderilen peygamberlerin tebliği unutularak veya değiştirilerek yeni bir dönem yaşanmaya başlanmıştır. Davud (a.s.)'un getirdiği Zebur, Musa (a.s.)'nın getirdiği Tevrat, İsa (a.s.)'nın getirdiği İncil'in gerçeği değiştirilmiştir.

Arabistan'da İslam'ın yayılmasından önce yaşanan cahiliye döneminde insanlar hak dinden tamamen uzaklaşmışlardı.

Bazıları tamamen inançsız, bazısı Allah'a inanıp Allah'ın bildirdiklerine inanmıyor, bazıları peygamberlere inanmıyor, bazıları Allah'a şirk koşarak putlara tapıyordu. Bu dönemde insanlar arasında ahlaksızlık, azgınlık, sapkınlık, inançsızlık, zulüm, dejenerasyon hakimdi. Kumar, içki ve gayri meşru yaşam alabildiğince yaygındı. Kız çocuklarının doğması onlar için bir felaket olarak görüldüğünden çözüm olarak bu çocukları diri diri toprağa gömebiliyorlardı. Arap kabileleri yağmacılıkla övünürken aynı zamanda bu onlar için bir geçim kaynağı haline gelmişti.

İnsanlar Allah'a iman etmeyi ve ibadet etmeyi bırakmaları sonucunda öyle bir hale geldiler ki kendi elleriyle yaptıkları putlara, Allah'ın yarattığı eşyalara tapmaya başladılar. Dinin yaşanmadığı bunun bir sonucu olarak herkesin birbirine düşman olduğu bu dönemde Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) dünyaya geldi. Peygamberimiz (s.a.v.) 40 yaşına geldiğinde kendisine peygamberliği bildirildi. İslamiyet hak din, Kuran hak kitap olarak indirildi. Bu tüm insanlık aleminin kurtuluşu, doğru yolu, rehberi oldu. İslamiyet'in yaşanmaya başlanmasıyla birlikte Cahiliye dönemi bitti. İslamiyet bütün dünyaya yayılmaya başladı. İslamiyetin gerçek anlamda yaşandığı bu dönem herkesin huzur, barış ve sevgi içinde yaşadığı 'asr-ı saadet' dönemidir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst