Burun tıkanıklığı nelere yol açar

deep Harbi Aktif Üye
Burun tıkanıklığı nelere sebep olur?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hemen herkesin burun tıkanıklığından şikayetçi olduğunu söyleyen Dr. Oktay Demircioğlu, "Yediklerimizin tadını çalan, ağzımızı açık bırakın burun tıkanıklığını hafife almayın, yoksa ölümcül sonuçları olabilir" dedi.

Kış mevsiminde çok sayıda insanın burundan nefes almada problemler yaşadığını dile getiren Dr. Oktay Demircioğlu, "Burun, sadece havanın girip çıkmasına yarayan bir organ değildir. Burun, nefes alıp verme sırasında havayı nemlendirir, ısıtır ve temizler. Kulağımızı havalandıran, koku almamızı sağlayan burnumuz hep açık olmalıdır. Sağlıklı bir solunum fonksiyonu ve sağlıklı bir vücut için ağızdan değil, burundan soluk alıp vermek çok önemlidir" diye konuştu.

Burun tıkanıklığında ses tellerinin de farklılaştığını belirten Demircioğlu, "Burnunuz açık ve tıkalı olduğunda çıkan sesinizi hatırlayın. İkisi birbirinden ne kadar da farklı. Burnunuz tıkalı iken çıkan sesinizi siz bile zor tanırsınız. Bunun sebebi burnun aynı zamanda bir rezonans bölgesi olmasıdır. Ses burnun da bağlı olduğu boğaz ve yutak bölgesinde yankılanarak büyür. Burnunuz tıkalı olduğu zaman ortaya çıkan titreşim farklıdır. Bu yüzden de burnunuz tıkalı iken sesiniz karakteristiğinizden çok farklıdır" şeklinde konuştu.

Dr. Demircioğlu, burun tıkanıklığının beraberinde bir çok sağlık problemini de doğuracağına dikkat çekerek, "Burnu tıkalı olan kişiler devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kaldığından; sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir. Akciğer ve kalp problemleri ağırlaşır. Sabahları ağız kuruluğu gelişir. Diş ve diş eti sorunları görülür. Cinsel fonksiyon bozuklukları olur. Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir. Horlama ve uyku bozuklukları yaşanır. Uyku apnesi uykuda ölümlerin önemli bir sebebidir" ifadelerini kullandı.

Çocuklarda büyüme ve gelişme ile sağlıklı nefes almanın doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Oktay Demircioğlu, çocuklarda kulak, burun, boğaz hastalıklarıyla birlikte, geceleri altını ıslatma problemleri de olabileceğine dikkat çekti.

Demircioğlu, burun tıkanıklığının mutsuzluk sebebi oluğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Nefes almak, kokuların farkına varmak, yediklerimizin tadını fark etmek. Bunların hepsi mutluluk ile yakından ilişkilidir. Stres anında en iyi tavsiye, burundan ağır ağır nefes almaktır. Rahat nefes alan kişi, huzurludur. Burnu tıkalı olan kişiler, psikolojik sorunlar yaşamaya yatkındır. Genellikle sinirli olduklarından yakınırlar."
 
Ömer
Yönetici
Burundan nefes alamadığınız için uykusuz geçen geceler, ağzı açık yatmak zorunda kaldığınız için sabah oluşan rahatsız edici ağız kuruluğu, geniz ve burun akıntısı, baş dönmesi ve kronik yorgunluk… Burun tıkanıklığından muzdarip hastaların ortak derdi bunlar. Peki, burun tıkanıklığı neden olur? Ne gibi sağlık problemlerine yol açar ve tedavi yolları neler? Cevapları Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Dilber’den dinledik. Burun, geçirdiğimiz üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara kullanımı, kötü hava şartları ya da kısa süreli alerjik sorunlar nedeniyle tıkanabilir. Bu durumda çözüm daha çok burun açıcı spreyler, alerji ilaçları ve burna tuzlu su çekilmesi gibi basit yollarla çözülebilir. Uzun süreli burun tıkanıklığındaysa burun kıkırdağı veya kemik eğriliği (deviasyon) en sık karşılaşılan sebeplerden. Burun eti büyümeleri, alerjik sorunlar, geniz eti ve kronik sinüzit de yıllardan beri süregelen burun tıkanıklığının nedeni olabilir. Kadınlarda adet dönemleri ve hamilelikte yaşanan hormonal değişimler de burun etlerinin şişmesine yol açarak tıkanıklık yapabiliyor.

Nelere yol açıyor?

Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalındığı için sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları ve müzminleşmiş farenjit görülür.

Horlama ve uyku bozukluklarına yol açabilir.

Uykuda nefes durması ve bunun sonucunda da tansiyon ve kalpte ritim bozukluğu gelişebilir.

Mevcut akciğer ve kalp problemlerini ağırlaştırır.

Astımı kötüleştirir.

Sabahları ağız kuruluğu yapar.

Cinsel fonksiyon bozukluklarına sebep olur.

Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık artar. Bu hastalar özellikle sinirli olduklarından yakınır. Kronik depresyon hali olabilir.

Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir.

Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olabilir.

Kronik yorgunluk artar.

Migreni tetikleyerek kronik baş ağrısı sorunlarına yol açabilir.

Kurtulmak mümkün mü?

Tedavi sürecinde öncelikli olarak ilaç tedavisiyle kronik sinüzit, alerjik rinit, burun eti büyümesi sorunları giderilmeye ve burun tıkanıklığı ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Buna rağmen çözülemiyorsa, burun etleri radyofrekans yöntemiyle küçültülüyor. Bununla da düzelme olmuyorsa cerrahi tedavi uygulanır. Burun deviasyonu denilen kemik ya da kıkırdak eğikliklerinde ve şekil bozukluğuna bağlı burun tıkanıklığı olgularında ilaç tedavisi endoskopik ya da klasik yöntemlerle cerrahi olarak tedavi ediliyor. Önceden kaba aletlerle yapılan ağrılı ameliyatlar, günümüzde genel anestezi ve mikro aletler sayesinde ağrısız şekilde gerçekleşiyor.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst