Ömer
Yönetici
Bulgurun yararları nelerdir
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, ''Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, Bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor. Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor'' dedi.
Bayram, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), İpekyolu Kalkınma Ajansı, GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümü ve Bulgur Sanayicileri Derneği işbirliğiyle düzenlenen ''Bulgur Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı'' kapsamında, ''Dünyada Bulgurun Yeri ve Önemi'' konulu sunum yaptı.
Sunumunda, son yapılan araştırmalarda bulgurun 12 bin yıl öncesine kadar kullanıldığının tespit edildiğini ifade eden Bayram, bulgurun aynı zamanda pişirildikten sonra kurutulmuş tek ürün olduğunu dile getirdi.
Pişirilip kurutulduğu için bulgurda küf oluşmadığını, dolayısıyla aflatoksin de bulunmadığını belirten Bayram, şunları söyledi:
''Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır. Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir. Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür. Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır. Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.''
-İlaç yerine bulgur-
Birleşmiş Milletler (BM) için önemli bir gıda yardım malzemesi olan bulgurun, ABD'de savaş olasılığına karşı stoklandığını aktaran Bayram, ''Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor. Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar. Diyorlar ki 'hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz'. O açıdan bulgur önemli.''
Türkiye'de de eskiden köy çocukları için ''çok zeki'' kavramının kullanıldığını anımsatan Bayram, bu çocukların annelerinin hamilelik döneminde, bulgur ve ceviz gibi ürünler tükettiğini ancak bu durumun şehirleşmeyle beraber değiştiğini ifade etti.
Bulgurun çok önemli bir diyet maddesi olarak tespit edildiğini anlatan Bayram, bulgur yiyen insanın daha geç acıktığını dile getirdi.
Bayram, bulgurda çocuklar ve yaşlılar için önemli olan kalsiyum bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Sütle karıştırıp yenilirse kemik gelişimi için önemli. Çocuğa altı aylık olduktan sonra eğer çölyak hastası değilse, ek gıda olarak sütle karıştırılıp bulgur verilebilir. Çok yararı var, çocuğu geliştiriyor. Hem kilo almasını sağlıyor hem de diğer fonksiyonlarını geliştiriyor. Beslenmeyle ilgili yapılan çalışmalarda bu var. Sütle bulguru birleştirin, bakliyatla bulguru birleştirin veya tek başına yiyin. Kabızlık yapmıyor, bağırsağı da şişirdiği için besinlerin emilimini artırıyor.''
Bulgur üretiminin artmasına rağmen üretici sayısının azaldığına dikkati çeken Bayram, Türkiye'de sektörün el değiştirdiğini savundu.
Bayram, Türkiye'de şu anda kişi başına yılda 7 kilo pirinç, 5 kilo makarna, 12 kilo ise bulgur tüketildiğini vurgulayarak, dünyada en büyük bulgur üreticisinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye olduğunu, ABD ve Kanada'nın ise Türkiye'yi izlediğini sözlerine ekledi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, ''Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, Bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor. Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor'' dedi.
Bayram, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), İpekyolu Kalkınma Ajansı, GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümü ve Bulgur Sanayicileri Derneği işbirliğiyle düzenlenen ''Bulgur Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı'' kapsamında, ''Dünyada Bulgurun Yeri ve Önemi'' konulu sunum yaptı.
Sunumunda, son yapılan araştırmalarda bulgurun 12 bin yıl öncesine kadar kullanıldığının tespit edildiğini ifade eden Bayram, bulgurun aynı zamanda pişirildikten sonra kurutulmuş tek ürün olduğunu dile getirdi.
Pişirilip kurutulduğu için bulgurda küf oluşmadığını, dolayısıyla aflatoksin de bulunmadığını belirten Bayram, şunları söyledi:
''Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır. Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir. Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür. Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır. Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.''
-İlaç yerine bulgur-
Birleşmiş Milletler (BM) için önemli bir gıda yardım malzemesi olan bulgurun, ABD'de savaş olasılığına karşı stoklandığını aktaran Bayram, ''Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor. Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar. Diyorlar ki 'hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz'. O açıdan bulgur önemli.''
Türkiye'de de eskiden köy çocukları için ''çok zeki'' kavramının kullanıldığını anımsatan Bayram, bu çocukların annelerinin hamilelik döneminde, bulgur ve ceviz gibi ürünler tükettiğini ancak bu durumun şehirleşmeyle beraber değiştiğini ifade etti.
Bulgurun çok önemli bir diyet maddesi olarak tespit edildiğini anlatan Bayram, bulgur yiyen insanın daha geç acıktığını dile getirdi.
Bayram, bulgurda çocuklar ve yaşlılar için önemli olan kalsiyum bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Sütle karıştırıp yenilirse kemik gelişimi için önemli. Çocuğa altı aylık olduktan sonra eğer çölyak hastası değilse, ek gıda olarak sütle karıştırılıp bulgur verilebilir. Çok yararı var, çocuğu geliştiriyor. Hem kilo almasını sağlıyor hem de diğer fonksiyonlarını geliştiriyor. Beslenmeyle ilgili yapılan çalışmalarda bu var. Sütle bulguru birleştirin, bakliyatla bulguru birleştirin veya tek başına yiyin. Kabızlık yapmıyor, bağırsağı da şişirdiği için besinlerin emilimini artırıyor.''
Bulgur üretiminin artmasına rağmen üretici sayısının azaldığına dikkati çeken Bayram, Türkiye'de sektörün el değiştirdiğini savundu.
Bayram, Türkiye'de şu anda kişi başına yılda 7 kilo pirinç, 5 kilo makarna, 12 kilo ise bulgur tüketildiğini vurgulayarak, dünyada en büyük bulgur üreticisinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye olduğunu, ABD ve Kanada'nın ise Türkiye'yi izlediğini sözlerine ekledi.