Bilinçli Alışverişin Püf Noktaları

Ömer
Yönetici
Bilinçli Alışverişin Püf Noktaları

Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarını seçilmeli. İri, gösterişli starking elmanın içi unlandığından, küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir. Portakalın kabuğu ince olanı, mandalinanın çekirdeksiz olanını seçiniz.

Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir. Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçiniz.

Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır. Yumurtanın sarısının koyu ve açık sarı olması besin değerini fazla etkilemez; taze yumurtanın hava boşluğu küçüktür, hafif değildir ve sallanırken ses gelmez.

Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir.

Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir. Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur. Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir. Saklama imkanı yoksa israfı azaltmak için gerektiğinden çok besin almayınız.

Un, bulgur, pirinç, makarna, nohut, mercimek, şeker gibi kuru besinler ile kapalı teneke, şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin, sıvı yağ, zeytin ve salçaların aylık olarak satın alınmalı, et mutlaka buzlukta dondurularak ya da kavrularak saklanmalıdır.

Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapılmalı ancak, listede yeralmasına rağmen pazara az geldiği için fiyatı yüksek olan bir yiyeceğin yerine başka bir yiyecek tercih edilmelidir.

Turfanda sebzeden daha ucuz, lezzetli ve besleyici olan mevsimlik sebze ve meyve tercih edilirse az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur.

Paketlenmiş besin satın alırken de dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü, ödenen paranın bir bölümü kullanılan ambalaj için alınıyor. Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden en çok satın alınan; konserve, süt, meyve suları, bisküvi ve meyve esansları, besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış gıdalardır. Bunların hepsinin doğal ve taze olanları daha ucuz ve besleyicidir.

Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız. Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır. Kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirincin taşlı, topraklı, böceklenmiş ve küflenmiş olmamasına dikkat edilmelidir.

Satın alacağınız malları ve şartlarını iyi inceleme imkanı bulabilecek kadar alışverişe zaman ayırın.

Aç, yorgun ve hastaysanız, keyfiniz yoksa alışverişe çıkmayın.

Alışveriş için en uygun zamanı bekleyin. Mümkünse mağazaların tenha olduğu gün ve saatleri seçin. Böylece çok daha dikkatli alışveriş yapabilir ve satıcılardan daha iyi hizmet alabilirsiniz.

Satın alınacak malın çeşidine göre kullanım ve bakım özelliklerini öğrenin.

İndirimli satışların çekiçiliğine kapılıp, ihtiyacınız olmayan ve az kullanacağınız malları satın almayın.

İndirimli satışlarda dikkatli olun, malın modeli eski, serisi bitmiş defolu veya bozuk olabileceğini unutmayın.

Tartı ve ölçü aletlerinin kullanımına dikkat edin.

Taksitli satışlarda ödeme vadelerini ve diğer yükümlülükleri mutlaka öğrenin.

Kapınıza gelen satıcılardan alışveriş etmeyin.

Alışveriş sırasında yaptığınız sözleşmeyi dikkatlice okuyun.

Alışveriş sırasında alacağınız malı kontrol edin. Aldığınız malın garanti belgesini ve etiketini inceleyin. Her türlü malda iade veya değiştirme yapılıp yapılmayacağını öğrenin.

Gıda maddelerinin ve ilaçların imalat ve son kullanma tarihlerine bakın. Satın aldığınız mal bozuksa aldığınız yere başvurun. Şikayetci olmaktan çekinmeyin, sonuca ulaşmada kararlı olun, hemen pes etmeyin.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
130B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst