Beslenme ve diyetle ilgili merak edilenler

deep Harbi Aktif Üye
beslenme.jpg
Koca bir kış mevsimi boyunca hiçbirimiz ne diyetle ne de fazla kilolarla ilgilenmeyiz. Ancak ne zaman ki güneş birazcık yüzünü gösterse aklımız hemen başımıza gelir. Öyle ki hemen kilolarımızın derdine düşeriz. Tüm kış boyunca aldığımız kiloları çok kısa bir sürede vermek isteriz. Diyet ve beslenme ile ilgili tüm konulara olan ilgimiz artar. Halbuki sağlıklı bir şekilde kilo vermenin ve bunu korumanın temelinde bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçmek yatıyor. Bunun için de bazı bilgilerimizi yeniden gözden geçirmek de fayda var. İşte size beslenme ve diyetle ilgili en fazla merak edilen sorular ve yanıtları;

Günümüzde bir çok oran, ağırlık ve boya dayalı olarak şişmanlık durumunun saptanmasında kullanılmaktadır. Bu oranlardan en geçerlisi BKI (Beden Kitle Indeksi)'dir. Buna göre; BKI= Ağırlık (kg)/ boy (metre) oranı 20'den küçük ise zayıf; 20-24,9 arasında ise normal; 25-29,9 arasında ise hafif şişman (toplu); 30-39,9 arasında ise ise şişman; 40'tan büyük ise ağır veya morbid şişmanlıktır. İdeal BKI erkekler için 22, kadınlar için 21'dir. Menapoz sonrası ise ideal BKI 25‘dir. Bu değerler 19 yaş üstü için geçerlidir.

Kaç ayda ne kadar kilo verebilirim?

Kişi kilo verirken sağlığının bozulmaması ve verilen kiloların geri alınmaması için ideal kilo verme hızı haftada 1-1.5 kg. arasıdır. Buna göre 1 ayda verilecek kilo 4-6 kg., 2 ayda verilecek kilo 8-10 kg. arasıdır.

Hızlı kilo verebilir miyim? Ne kadar?

İdeal kilo verme hızından daha hızlı kilo vermek mümkündür. Ancak bu durum kişide onarılması güç sağlık sorunlarına yol açabilir. Şişmanlık vücuttaki yağ miktarının fazla olmasından kaynaklanıp kilo verirken sadece bu fazla olan yağ miktarından gitmesi gerekir. İdeal hızda kilo verirken bu sağlanır. Ancak hızlı kilo verirken vücut sadece yağdan değil kas ve sudan da kaybeder. Bu durum ise verilen kiloların çabuk bir şekilde geri alınmasına yol açar.

Pasif jimnastik aletleri ile kilo veriliyor mu? Bu aletler enerji harcatır mı?

Pasif jimnastik aletleri kalori kaybına yol açmaz. Bu aletler zayıflamamıza yardımcı değildir. Sadece kilo verirken oluşan sarkmaları önlemek vücudu toparlamak ve cm. olarak incelmek için gereklidir.

Menapoz döneminde kilo verebilir miyim?

Menapoz döneminde vücutta oluşan hormonal dengesizlikler ve kullanılan ilaçlardan dolayı kilo verme işlemi zorlaşır. Menapoz döneminde kilo verme hızı neredeyse yarı yarıya kadar düşer. Ancak bu bir kayıp olarak düşünülmemeli ve bu dönemde kişiler zayıflama programlarına daha da rağbet etmelidirler. Çünkü menapozda, kilo alım hızı çok yüksek olup bunu önlemek veya geriye döndürmek gerekir. Aksi taktirde ileride bu kiloları vermek daha da zorlaşacaktır.

Su zayıflatır mı? Aç karnına mı, yoksa tok karnına mı içmeli?

Su içmek insan hayatında diyet dışında önemli bir yer tutmalıdır. Günde 8 bardak (2 litre) su içilmesi gerekir. Suyun zayıflatma özelliği yoktur. Yalnızca geçici olarak tokluk hissi verdiği için diyet programlarında yemeklerden önce 1 -2 bardak su içilmesi tavsiye edilir. Yemeklerle veya sonra alınması hazmı zorlaştıracağı için yemekten yarım saat sonra içilmesi gerekir.

Öğünlerin hepsini yemek zorunda mıyım?

Sağlıklı bir diyet şekli günlük 5 -6 öğün şeklindedir. Eğer verilen diyet programından daha fazla veya daha az besin tüketilirse her iki durumda da istenilen hedefe ulaşılamaz. Az yiyerek daha fazla verebilirim düşüncesi 1 -2 hafta için geçerli olup daha sonra kilo verme hızında % 50 -80 arasında değişen oranlarla azalma gözükür.

Kilo verince yüzüm ve bedenimin üstü de incelecek mi? Veya sadece kalçalarım basenim incelir mi?

Diyetle kilo verme işleminde zayıflamaya gelen kişi sadece belirli bir bölgesinden değil vücudun genelinden incelme gösterir. Ancak yağların biriktiği yerler ve genetik yapı bu işte önemli yer tutar. Eğer genetik olarak basen kısmında daha fazla yağ birikmesi varsa, bu bölgenin tamamen incelmesi söz konusu değildir. Fazlalıklar gider ama şekil aynen kalır.

Günde kaç bardak çay, kahve içebilirim? Kahve ve kola selülit yapar mı?

Günde 1 -2 fincan kahve veya çay içilmesinin herhangi bir zararı yoktur. Ancak fazla alınması içerdiği kafeinden dolayı zararlıdır. Kafein miktarının bağırsaklarda fazla birikmesi safra asitlerinin atılmasını engellediğinden yağ yapımını hızlandırır. Çünkü atılmayan safra asitleri safra kesesine dönerek kolestrol sentezini hızlandırır. Ayrıca çay, kahve, kola gibi içeceklerin fazla alınması selülit problemine yol açar.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst