Bebeklerde pamukçuk enfeksiyonu

SüKuN Harbi Aktif Üye
PAMUKÇUK : Bebeğinizin ağzında beyaz birşeyler gördünüz ve bunların süt kalıntısı olduğunu düşündünüz ama temizlemeye çalıştığınızda kanamaya başladı. Bu demektir ki sizde ve bebeğinizinde mantar enfeksiyonu dolaşıyor.

Pamukçuk olarak bilinen bu mantar hastalığı bebeğinizin ağzında sorun oluştursada, aktivitesi daha önceden doğum kanalında monilyal (Monilia sınıfı mantar) enfeksiyon olarak başlamıştır ve bebeğinizin bu enfeksiyonu aldığı yerde orasıdır.

Bu enfeksiyonun etkeni Kandida Albikans adlı bir mantardır ve bu organizma normalde ağız ve vajinada yaşar, hatta kadınlarda sık vajinal akıntı sebebidir. Vücutta yaşayan diğer faydalı mikroorganizmalar genelde bunu kontrol altında tutar ve bir problem çıkmaz.

Fakat denge bozulduğu zaman (hastalık, antibiotik kullanımı, hormonal değişiklikler, gebelik) mantar için uygun olan ve enfeksiyon semptomlarına neden olan koşullar oluşur. Pamukçuk bebeğin yanaklarının iç tarafında ve bazen de dilde, damakta ve dişetlerinde peynire veya lora benzeyen çıkıntılı beyaz lekeler şeklinde görülür.

Kabuklar kalktığında altından kırmızı bir bölge çıkar ve kanama yapabilir. Pamukçuk en çok yenidoğanlarda görülür fakat bazen daha büyük bebeklerde de görülebilir; özellikle antibiotik verilen bebeklerde bu enfeksiyon oluşur.

Pamukçuktan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza danışın. Bu enfeksiyonun etkisi tehlikeli değildir ancak ağrı oluşturur ve bebeğin beslenmesini aksatabilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
17B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
4B
Üst