bebek kundaklamanın zararları

deep Harbi Aktif Üye
bebek kundaklamanın zararları, bebek kundaklanır mı?

Bebeklerde kalça çıkığı problemi, ailelerin korkulu rüyası olmuş durumda. Bu sorunun önlenebilir bir sakatlık olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Cem Gökçe, alışılagelmiş uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bunun için halkımızın kundak kullanma ve bebekleri banyodan sonra baş aşağı sarkıtma gibi alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekir” diyen Gökçe, bu önlemler ile kalça çıkığı vakalarının yüzde 90’ında iyileşmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Kalça çıkığı, bebek sakatlıkları arasında erken tanının en önemli olduğu sakatlıklardan biridir. Kalça çıkıklı bebekler, doğar doğmaz anlaşılabilir ve tanınabilir, doğumdan hemen sonra ultrasonografi yapılması tavsiye edilmez. En ideali bebek bir aylıkken ultrasonografi yapılarak, ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesidir.

Doğar Doğmaz Ultrasonografi

Bebeklerin doğar doğmaz kendi haline bırakıldığında kalçaları karnına doğru çekilmiş, tam yana doğru açılmış ve dizleri bükük pozisyonda olduğunu; bunun yeni doğan bir bebeğin doğal pozisyonu olduğunu belirten Dr. Gökçe, “Giydirildikten sonra da aynı pozisyonu korur. Geçen günler içinde doğal tekmeleme hareketleri ile bacaklar yavaş yavaş aşağıya doğru uzanmaya başlar ve birkaç ay içinde bacakların karna çekik pozisyonu bacakların uzun tutulma pozisyonuna doğru gevşer. Bu aylarda bebekte kalça çıkığı tanısı konulduğunda bandajlarla ya da cihazlarla kalçayı tedavi etme pozisyonu da aynı pozisyondur. Araştırma amaçlı gerçekleştirilen bir uygulamada tüm yeni doğan bebeklere doğar doğmaz kalça ultrasonografisi yapılmış, kalçası çıkık olanlara bile hiçbir tedavi yapılmayıp bebekler kendi doğal haline bırakılmıştır. Bir ay sonra yeniden yapılan kontrollerde çıkık kalçaların yüzde 90’ının kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. Yani yeni doğan bebeklerin doğal kalça pozisyonu kalça çıkığını tedavi ettiğimiz pozisyonun aynısıdır” dedi.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst