Balistik Nedir

deep Harbi Aktif Üye
Balistik Nedir, Balistik Bilimi ne demek?
balistik.jpg
Mermi ve füzelerin hareketlerini inceleyen uygulamalı mekaniğin bir kolu. Balistik birbiri ile bağlantılı üç bölüm halinde incelenebilir.

1. Mermi veya füzenin, silahta ya da etki alanındaki hareketlerini inceleyen iç balistik. 2. Uçuş esnasındaki hareketlerini inceleyen dış balistik. 3. Hedef üzerindeki etkileri araştıran terminal balistik.

İç balistik: Kimyasal enerji kaynağı, gazın genişlemesi ve meydana gelen enerjinin kontrol edilmesi ile yönlendirilmesi, iç balistiğin inceleme konularındandır. Ordunun kullandığı askeri silahlar, sivil silahlara göre sıcaklık ve basınç bakımından çok daha zorlanarak çalıştırılır. Silah ateşlendiği zaman merminin silah içinde hareket etmesi, gazın mermiye etki etmesine bağlıdır. Mermi hareketi esnasında namluya basınç olur ve bu biçimde bir sürtünme kuvveti oluşur. Ayrıca yüksek sıcaklıktaki gazın namluyu ısıtması ile kimyasal bir reaksiyon da oluşur. Silah çalışma sistemi, araba motorlarına benzeyen bir yapıya sahiptir. Ancak burada genişleyen gaz, piston yerine merminin hareketini sağlar.

Mermi hızlarını ve gaz basınçlarını, zaman ve merminin silah içindeki hareketine bağlı olarak ifade eden formüller geliştirilmiştir.

Dış balistik: Mermi veya füzeye etki eden yer çekimi, atalet ve hava tarafından etki eden aerodinamik kuvvetlerin önceden belirlenmesi ile mermi ya da füzenin hedefe varmasını sağlar.

Silah ateşlendikten sonra merminin hava direncini yenmesi ve dengeli (stabil) bir uçuş yapabilmesi için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmesi gerekir. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse veya takla atarsa, bu uçuşun istendiği gibi sonuçlanmasını ve hedeflenen menzile düşmesini engeller. Dış balistik bu uçuşun başarılı biçimde gerçekleşmesini sağlar. Uçuş stabilizasyonunu sağlamak için öngörülen iki yöntem vardır. Bunlar kanatçık stabilizasyonu ve spin ya da dönme stabilizasyonu adlarını alırlar. Kanatçık stabilizasyonunda, mermi üzerine monte edilmiş kanatçıklar bulunur. Bu kanatçıklar merminin kendi ekseninde, aerodinamik kuvvetler yardımıyla dönmeden gitmesini kolaylaştırır. Spin veya dönme stabilizasyonu ise merminin sahip olduğu dönme hareketinin daima ilk hedef doğrultusu boyunca hareket etmesini sağlar. Bu dönme hareketinin ataleti, sapmaya izin vermez.

Terminal balistik: Balistiğin bu kolu temel bilgilerin elde edilmesindeki güçlükler nedeniyle iç balistik ve dış balistikten geri aşamadadır. Ancak bilinen silah tiplerinin hemen hemen tümünde rastlanan ve hedefin tahrip edilmesindeki fiziki esaslar aynıdır. Bu esasların bazıları şunlardır:

1. Bomba, roket, harp başlığı, el bombası gibi silahlar hedeflerini büyük ölçüde paramparça eder.

2. Hedef kütle delinme veya sızma sonucunda parçalanır.

3. Su veya hava gibi akışkan ortam içerisinden geçen enerji, bir anda serbest kaldığında parçalama etkisi oluşturur.

4. Yüksek hızdaki sarsıntılar yıkım etkisi oluşturur.

5. Bir patlamanın sonucunda çıkan ısı, duman ve yangın tahrip edici olur.

6. Biyolojik silahların bakteriyolojik etkisi vardır.

7. Radyasyon etkisi.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Üst