Balıkesir Hakkında Bilgi

deep Harbi Aktif Üye
Balıkesir Hakkında Bilgi
Anadolu yarımadasının kuzeybatısında ve önemli bir kısmı Marmara'da, diğer kalan bölümü ise Ege Bölgesi'nde toprakları bulunan ülkemizin en büyük illerinden biri. Denize sınırı çok az olmasına rağmen, en çok adaya sahip olan ildir. Bu adaların bir kısmı Ege de yer alırken, bir kısmı ise Marmara Denizi'nde bulunur. Kuzeyinde Marmara Denizi, doğusunda Bursa ve Kütahya, batısında Çanakkale ve Ege Denizi, güneyinde ise İzmir ve Manisa yer alır.

Şehrin ilçeleri; Ayvalık, Bigadiç, Balya, Bandırma, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Marmara, Manyas, Savaştepe, Sıngırdı ve Susurluk'tur. 53 tane belediyesi vardır.

Nüfus ve Toplum

2007 yılı verilerine göre ilin genel nüfusu 1.118.313'tür. Balıkesir ili zengin bir kültür ve folklora sahiptir. Selçuklu ve Osmanlı etkisi büyüktür. Deve oyunu, Sini çevirme ve bu esnada mani söyleme köylerde rastlanan eski bir gelenektir. Mahalli kıyafetler ancak düğün ve folklor gösterilerinde giyilir. Sındırgı köylerinde "Yağcıbedir halıları" meşhurdur. Ata binmek, güreş, yüzerek ördek avlama, direkt üzerinde yürüme ve cirit yaygındır. Halk edebiyatı, mani, atasözü, tekerleme, bilmece, masal ve şiirler bakımından çok zengindir.

Coğrafya

Yüz ölçümü: 14.456 kilometrekare

Önemli dağları Şapçı Dağı ve Kazdağları batısında, Alaçam Dağları ise doğusunda kalır. Tabak ve Manyas göllerine sahip olup, en önemli akarsuyu Susurluk Çayı'dır. 10 tanesi Marmara Denizi'nde, 22 tanesi Ege Denizi'nde olmak üzere 32 tane adası vardır.

Balıkesir Haritası

İklim ve Bitki Örtüsü

Balıkesir'de üç iklim bir arada görülür. Ege kıyılarında Akdeniz, kuzeyde Marmara ve iç bölgelerde kara iklimi hüküm sürer. Kıyılarda yaz ve kış arasındaki ısı farkı azdır. İç kısımlarda ise bu fark büyüktür. Dağlık doğu bölgede kışlar sert ve yazlar serin geçer.

Orman varlığında ülkemiz genelinde 3. sıraya sahiptir. Yüz ölçümünün %30'u ormanlıktır. Ormanlar daha çok Dursunbey, Sındırgı, Edremit, Burhaniye ve Balya bölgesinde zengindir. Altınoluk, oksijen yoğunluğu bakımından dünyada ikinci sıradadır. İlin % 32'si mer'a ve çayırlıktır. Arazinin % 23'ü ekime elverişlidir. % 15'i ise zeytinlik, sebze ve meyve bahçesidir. Ege kıyılarında 300 metre yüksekliğe kadar makilere rastlanır. Edremit bölgesi ise 500 metreye kadar zeytinliklerle kaplıdır. Daha yukarılarda kara ve kızılağaç ormanları vardır.

Tarihi

Balıkesir ilinin bulunduğu topraklar eski çağlarda "Misya" olarak anılırdı. Anadolu'da ilk devleti kuran Hititler, bu bölgeyi de sınırları içine almışlardı. Hititlerden sonra Frikyalılar, Mısırlılar, Lidyalılar, Persler bu bölgeyi ele geçirdiler. Pers Kisrası Dara ile Makedonya Kralı İskender arasında yapılan Granik Çayı Savaşında Persler yenilmiş, bu bölge Makedonyalılara geçmiştir. İskender ölünce imparatorluk, komutanlar arasında paylaşılmış ve Lizimak "Misya"ya egemen olmuştur. Lizimak ile Selefkus arasındaki savaşta Lizimak ölünce, onun maliye işlerini yürüten Filiter, bağımsız Bergama Krallığını kurdu. MÖ 130 senesinde bu bölge Bergama Krallığı ile birlikte Roma İmparatorluğuna katıldı. Roma İmparatorluğu MS 395 senesinde ikiye bölününce, bu bölge Doğu Roma (Bizans)nın payına düştü. İslam orduları 672-677'de iki defa İstanbul'u fethetmek için geldiler. Her ikisinde de bu bölgede konakladılar. 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Selçuklu Sultanı Süleyman Şah komutasındaki birlikler Balıkesir'i feth ettiler. Süleyman Şahın oğlu Birinci Sultan Kılıç Arslan'ın kayınpederi İzmir emiri Çaka Beyin nüfuz sahasına verildi. Haçlı seferleri esnasında zaman zaman Türklerle Bizanslılar arasında bazı şehirler gibi burası da el değiştirdi.

Danişmend Hanedanından Karasioğulları Balıkesir'i fethederek beyliğin başkenti yaptı. Karasioğulları Balıkesir, Çanakkale ve Bergama bölgesinde uç beyliği olarak ilk önce Selçuklulara, sonra da 1308-1335'e kadar İlhanlılara tabi oldu. Kuvvetli bir donanması olan Karasi Beyliği, Orhan Gazinin emrine girdi. 1345'te Osmanlı Devletine katıldı. Osmanlı Devletine ilk katılan Anadolu Beyliği, Karasi Beyliğidir. Karasi Beyi Süleyman1361'e kadar Çanakkale valiliği yaptı. Osmanlılar zamanında Balıkesir, Anadolu Beylerbeyliğinin 14 sancağından biri; Tanzimattan sonra ise Bursa (Hüdavendigar) eyaletinin üç sancağından biri oldu. Birkaç isyan dışında Osmanlı devrinde Balıkesir, 1. Dünya Savaşı'na kadar en sakin bölgelerdendi.

1919 yılının Mayıs ayında Yunan istila kuvvetleri Edremit'e, 29 Mayıs 1919'da ise Ayvalık'a girdiler. Milli mücadelenin ilk toplu cephesi Ayvalık'ta açıldı. Milli Mücadele bir çığ gibi büyüyerek gelişti. 26 Ağustos 1922 Başkomutanlık Zaferi'nden sonra 3 Eylül 1922'de Burhaniye, 4 Eylül Bigadiç, 5 Eylül Susurluk, 6 Eylül Balıkesir, Balya, Gönen ve İvrindi, 9 Eylül Edremit, 14 Eylül Manyas ve 17 Eylül'de Ayvalık ve Bandırma düşman işgalinden kurtuldu.

ayvalik.jpg
Ayvalıktan bir manzara
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
18B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
LAL
Üst