Bakanlar Kurulu Hakkında Bilgi

Ömer
Yönetici
Bakanlar Kurulu ile ilgili Bilgi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Yürütme organı. Başbakan tarafından yönetilen Bakanlar Kurulu, hükümetin genel siyasetini saptayarak, yürütme gücünü kullanan organdır. Gerekli görülen durumlarda Cumhurbaşkanı da Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebilir. Başbakan tarafından seçilen Bakanlar Kurulu üyeleri, Cumhurbaşkanının ataması ile göreve gelirler.

Bakanlar Kurulu'nun listesi tam olarak TBMM'ye sunulur. Bakanlar Kurulu'nun programı (hükümet programı) hükümet kurulduktan sonra en geç bir hafta içinde Başbakan ya da bir Bakan tarafından TBMM üyeleri huzurunda okunur ve güvenoyuna başvurulur. Güven istemi TBMM'nin üye tam sayısının salt çoğunluğu ile reddedilebilir. Bu durumda yeni bir Bakanlar Kurulunun oluşturulması ve yeniden güven isteminde bulunması gerekir. Günümüzde Bakanlar Kurulu dahilinde şu bakanlıklar vardır:
bakanlar-kurulu.jpg
Ayrıca Bakanlar Kurulunda bu Bakanlıkların yanı sıra bir Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanları da mevcuttur.

Başbakan ve Bakanlar kanunların vermiş olduğu geniş yetkileri olan kişilerdir. Nitekim her yetkinin karşısında bir sorumluluk da vardır. Bu nedenle Bakanlar yetkili oldukları konularda zaman zaman sorumluluklarını yerine getirme tarzları nedeniyle çeşitli sorularla karşılaşabilirler. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri tarafından sorulan sorulara, ilgili Bakanlar uygun cevapları verirlerse ve bu cevapları Meclis onaylarsa, ilgili Bakan'ın bir sorumluluğu kalmamış olur. Ancak verilen cevaplar Türkiye Büyük Millet Meclsi tarafından onaylanmazsa, durum Bakanlar Kurulunun görevden ayrılmasına kadar uzayabilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
17B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Üst