Atatürkün kurduğu gazete hangisidir

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Atatürk hangi gazete yada gazeteleri kurmuştur

Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu siyasi gazeteler şunlardır: Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye'dir.

İstanbul'da yayımlanan günlük siyasi gazete (1 Kasım 1918-21 Aralık 1918).Toplam 51 sayı çıkarmıştır.Sahipliğini Ali Fethi Bey'in(Okyar),sorumlu müdürlüğünü Dr. Rasim Ferit'in(Talay) yaptığı Mustafa Kemal Paşa'nın(Atatürk) kuruluş sermayesi ve yayımına katkıda bulunduğu gazete uzun ömürlü olmadı.Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ardından Vahdettin'i etkileyen ulusçu,dinamik bir hükümet kurulmasını,meclisin feshedilmemesini ve Mustafa Kemal Paşa'nın Harbiye Nazırı olmasını öneren,Tevfik Paşa hükümetinin düşürülmesini savunan yayınlar yaptı.Gazete eski Maliye nazırlarından Cavit Bey gibi kimi havası içinde satış azlığından kapatıldı

İrade-i Milliye, 14 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi'nde alınan kararla çıkarılan ilk gazete.

İlk sayıda, gazetenin yayınlanmasından 10 gün önce toplanan Sivas Kongresi'nde Mustafa Kemal'in kongreyi açış nutku ile padişaha, sadrazama ve itilaf devletlerine çekilen ariza ve muhtıralar yer almaktadır.

Hakimiyet-i Milliye ilk olarak 10 Ocak 1920'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara'da yayımlanmış bir gazete. Adı daha sonra "Ulus" şeklinde değiştirilmiştir. Daha sonra İrade-i Milliye gazetesinde olduğu gibi toplanmıştır. Adının Ulus olma sebebi ise ulusa yönelik bir yayın olmasıydı. Gazetenin başyazarı Falih Rıfkı Atay idi.

Eylül 1919'daki Sivas Kongresi'nden sonra doğan İrade-i Milliye'den sonra Mustafa Kemal'in Anadolu'da çıkartığı ikinci gazete "Hâkimiyet-i Milliye"dir.. "Hâkimiyet-i Milliye", İrade-i Milliye'nin devamı olarak kuruldu. İrade-i Milliye'nin 19. sayısından itibaren[kaynak belirtilmeli] yayımlanmaya başlayan Hakimiyet-i Milliye bir süre sonra İrade-i Milliye ile birleştirildi. Kendini Kemalist olarak tanımlayan ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir genç topluluk tarafından 2004'te yeniden yayımlanmaya başlayan Hâkimiyet-i Milliye'de Atatürk'ün 1920'lerdeki Hâkimiyet-i Milliye'deki yazılarına da yer verilmiştir.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
15B
Üst