Aşık Veysel Kimdir

Ömer
Yönetici
Aşık Veysel'in Hayatı
asik veysel.jpg
Ünlü halk ozanı. Aslen Avşar Türkmenlerinin Şatırlı kabilesindendir. Soyadı olan Şatıroğlu buradan gelir. Kendisi çok ünlü bir Türk halk ozanıdır. Sivas ili Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde doğdu ve 21 Mart 1973'te yine Sivrialan'da yaşamını yitirdi. Yedi yaşında iken geçirdiği çiçek hastalığı sonucunda sol gözünü, sonra da bir kaza sonucu diğer gözünü kaybetti.

Bağlamayla tanışması babası sayesinde oldu. Evlerine sürekli olarak gelen aşıklardan dolayı türküyle ve bağlamayla ilgilendiğini gören babası Veysel'e bir bağlama aldı. Böylece bağlama Veysel'in hayatına girdi. İlk bağlama derslerini de babasının arkadaşı Çamşıhılı Ali'den aldı. Yunus Emre, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Dertli, Dadaloğlu, Erzurumlu Emrah gibi aşıklardan etkilenerek türkü yorumu ve sazda ustalaştı.

Aşık Veysel'in tanınmasına vesile olan kişi Sivas Lisesi edebiyat öğretmeni olan Ahmet Kutsi Tecer'dir. 1931 yılında Tecer'in çabalarıyla Veysel'in adı duyuldu. 1933 yılında Atatürk için söylediği bir türküden sonra yine Ahmet Kutsi Tecer'in de yardımıyla Aşık Veysel tüm Türkiye'de ünlendi. Bu döneme dek köyünden hiç çıkmayan Aşık Veysel artık Türkiye'nin birçok yöresini dolaşarak sanatını icra etti. İstanbul Radyosu'nun ilk yayınlarında türkü söyledi. 1941-46 arasında, Köy Enstitüleri'nde halk türküleri ve bağlama dersleri verdi.

Veysel Türkçe'yi ustalıkla kullanırdı. Eserlerinde yalın bir dil dikkat çeker. Kullandığı yöntem itibariyle çok başarılı bulunur. Şiirlerinde birlik ve bütünlük mesajları veren, bilim ve teknolojiyi önemseyip benimseyen Veysel, özünde ve sözünde samimi bir profil yansıtmıştır. Doğa, toplumsal olaylar ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplanmıştır. Ölümünden sonra Bütün Şiirler (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlanmıştır.

Aşık Veysel'e 1952 yılında İstanbul'da büyük bir jübile yapılmıştır. 1965 yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisinin özel bir kararıyla "Anadilimize ve Milli Birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü" Aşık Veysel'e aylık bağlanmıştır. Her yıl Şarkışla'da adına şenlik yapılır.

Yazan - Kralex
Grafik - GrapheeD
HF - HarbiForum
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
108B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
26B
Üst